Comunicat de presă - Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu

•  Comunicate
50 afişări

Primul training în cadrul programului intensiv KNOWinFOOD

63ef0aaa-db58-48bd-9da8-ec43c470004b

Primul training organizat în cadrul programului intensiv KNOWinFOOD, proiect inițiat de Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu în parteneriat cu Universitatea 'Claude Bernard' Lyon, Franța (prin Institute Universitaire de Technologie); University of Food Technology Plovdiv, Bulgaria (prin Faculty of Food Technology); University of Debrecen, Ungaria (prin Faculty of Agriculture and Food Sciences and Environmental Management) și Supremia S.A. Alba-Iulia, România, va avea loc în perioada 1 — 7 octombrie 2017 la Sibiu. Studenții selectați vor beneficia de cursuri teoretice și practice susținute de specialiști de renume, atât din țară, cât și din străinătate și vor proiecta alimente inovatoare cu funcționalitate adăugată, prin valorificarea tradiției existente în domeniu, asigurând în același timp sustenabilitatea.

Proiectul KNOWinFOOD 'Knowledge triangle for food innovation by harnessing the tradition and assuring sustainability' este finanțat prin programul Erasmus+ KA2 și se va derula până în anul 2019.

În perioada 2 — 7 octombrie 2017 va avea loc primul training organizat în cadrul proiectului KNOWinFOOD la care vor participa 8 studenți, câte 2 de la fiecare universitate parteneră, precum și profesori și traineri de la instituțiile implicate în proiect.

Cursurile se vor desfășura în laboratoarele Facultății de șAIAPM precum și la Supremia SA Alba Iulia. De-a lungul celor șapte zile, studenții vor participa la cursuri interactive, precum și la workshop-uri dedicate creării de alimente inovatoare, resurse umane și managementul calității, pe următoarele teme:

1) Alimente tradiționale. Consumul de alimente din punct de vedere geografic si istoric. Inventarierea alimentelor tradiționale și promovarea meselor naționale;

2) Benchmarks pentru durabilitate, siguranța alimentară și bunăstarea umană. Inovarea între tradiție și durabilitate;

3) Ingrediente alimentare inovatoare: antimicrobiene, antioxidante, înlocuitori de grăsimi, înlocuitori de fibre, înlocuitori de zahăr, probiotice, prebiotice, sinbiotice etc .;

4) Dezvoltarea alimentelor funcționale;

5) Strategii tehnologice pentru inovare în industria alimentară;

6) Comunicare și management. Psihologia și comportamentul consumatorilor;

7) Dezvoltarea industrială a alimentelor noi.

Lectorii programului vor fi atât cadre didactice din instituțiile partenere, cât și reprezentanți din domeniu, invitate să participe la acest proiect, printre care: Prof.univ.dr.ing. Endre Mathe, University of Debrecen; Ungaria; Conf.univ.dr.ing. Coralie Dupas-Farugia, University 'Claude Bernard' Lyon, Franța; Oana Piper—Director Departamentul de Resurse Umane, Supremia SA Romania; Alexandru Huppert, Inginer Departamentul de Cercetare și Dezvoltare Supremia SA, Romania; Pascal Dupeux, University 'Claude Bernard' Lyon, Franța; Lector univ.dr. Mihai Ognean, ULBS; Conf.univ.dr.ing. Monica Mironescu, ULBS; Conf.univ.dr.ing. Cecilia Georgescu, ULBS; Dr. ing. Cornelia Dostetan Abalaru, Apilife, Romania; Conf.univ.dr.ing. Ion Dan Mironescu, ULBS.

Pentru realizarea părții aplicative, studenții sunt împărțiți în două echipe: Echipa verde și Echipa albastră. Sarcina lor este de a crea un nou tip de pâine sau produs de panificație, îmbogățit cu fibre; cea mai bună rețetă va fi premiată.

Prin această abordare, proiectul KNOWinFOOD își propune să reunească educația în învățământul superior și inovarea industrială într-un mediu colaborativ integrat, care să ofere studenților condiții pentru dezvoltarea competențelor și îmbunătățirea abilităților de inovare în domeniul alimentar. Astfel, studenții selectați de către universitățile partenere vor învăța să proiecteze alimente inovatoare cu funcționalitate adăugată, prin valorificarea tradiției existente în domeniu și asigurând sustenabilitatea.

Deschiderea oficială a programului intensiv ' KNOWinFOOD' va avea loc luni, 2 octombrie 2017, ora 9.00, la Centrul de Reuniuni Academice al Universității 'Lucian Blaga' din Sibiu, str. Banatului, nr. 6.

Conf. dr. ing. Ion Dan MIRONESCU, coordonator de proiect

Trimite-ne comunicatul tau