Comunicat de presă - Camera Consultanților Fiscali

•  Comunicate
66 afişări

d7398d09-fe63-4436-acff-d0bb41f04acc

Camera Consultanților Fiscali (CCF) salută decizia Comisiei pentru Buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senatul României prin care prevederile cu privire la plata TVA defalcat cuprinse în OG nr. 23/2017 devin obligatorii, începând cu 1 ianuarie 2018, doar pentru persoanele juridice aflate în relații contractuale cu instituțiile publice și pentru companiile cu capital majoritar de stat, urmând ca pentru toate celelalte categorii de persoane impozabile, sistemul de plată defalcată a TVA să rămână în continuare opțional până la data de 1 ianuarie 2019.

Camera Consultanților Fiscali a militat ca în procesul de dezbatere în Parlament a OG nr. 23/2017, să fie aduse amendamente care să prevadă aplicarea opțională a TVA defalcat și după data de 1 ianuarie 2018. Apreciem decizia membrilor Comisiei de a ține cont de solicitările venite din partea tuturor reprezentaților mediului de afaceri, care, în ultima perioadă, și-au prezentat îngrijorarea cu privire la consecințele pe care aplicarea obligatorie și într-un termen foarte scurt a unui astfel de sistem de plată a TVA le-ar putea avea asupra întregii activități economice din România.

Totodată, ne exprimăm speranța că această decizie de prelungire a aplicării opționale a sistemului de plată defalcată a TVA va fi menținută în procesul de aprobare în ședința de plen a Senatului, cât și în cadrul dezbaterilor ce vor urma în Camera Deputaților. Subliniem încă o dată că, în opinia CCF, mecanismul de plata a TVA defalcat trebuie sa fie un mecanism opțional și nu obligatoriu, până când agenții economici vor reuși să-și adapteze și să-și organizeze evidențele interne pentru a se conforma noilor prevederi.

Atragem însă atenția asupra faptului că textul OG nr. 23/2017, așa cum a rezultat în urma amendamentelor aprobate de către Comisia pentru Buget din Senatul României, necesită în continuare o serie de corecții tehnice cu privire la prevederile tranzitorii legate de aplicarea opțională a sistemului de plată defalcată a TVA de către unele companii începând cu data de 1 octombrie.

În acest sens, CCF va întreprinde toate demersurile necesare pentru identificarea modificărilor necesare pentru asigurarea unui cadru legislativ corespunzător pentru toate persoanele impozabile, care vor aplica acest sistem în toată această perioadă, spre a fi avute în vedere în dezbaterile ce vor urma în Camera Deputaților privind sistemul de plată defalcată a TVA.

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează