COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 07:20 si 09:00 se va semnala ceaţă care reduce vizibilitatea local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Olt; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 07:00 si 10:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolar sub 50 m in Județul Caraș-Severin; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 06:40 si 09:00 se va semnala ceata care determina reducerea vizibilitatii local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Galați; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 05:10 si 09:00 se va semnala Precipitaţii predominant sub formă de ploaie care izolat vor favoriza depunerea de polei. in Județul Covasna, Județul Braşov; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 05:10 si 09:00 se va semnala ceata care determina reducerea vizibilitatii local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Vrancea; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 05:00 si 09:00 se va semnala ceata care determina reducerea vizibilitatii local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Iași, Județul Vaslui; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 03:00 si 09:00 se va semnala Precipitaţii predominant sub formă de ploaie care izolat vor favoriza depunerea de polei. in Județul Harghita;

CURS BNR

4.6332Up
3.9185Down
GBP
5.2671Up
CHF
3.9642Down
MDL
0.2288Up
BGN
2.3690Up
Sursa: Banca Naţională a României

Primul ONG care se implică ACTIV în lupta împotriva contrabandei
• Deşi 90% dintre români au o părere proastă despre contrabandă, doar 1% ar acţiona ACTIV prin denunţarea acestui fenomen

Astăzi s-a lansat, în cadrul unei conferinţe de presă, Asociaţia pentru Combaterea Traficului Ilicit Viitorul (ACTIV) - primul ONG care se implică activ în lupta împotriva contrabandei. Asociaţia are drept scop promovarea, sprijinirea, realizarea şi coordonarea de activităţi care să contribuie la conştientizarea publicului şi a autorităţilor cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri. Asociaţia îşi doreşte să fie liantul între stat, consumatori şi producătorii de mărfuri afectaţi de acest fenomen.

În susţinerea misiunii sale, asociaţia ACTIV a realizat în luna iulie, în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES, un studiu de piaţă cu privire la percepţia românilor asupra traficului ilicit. Studiul, realizat pe un eşantion naţional reprezentativ de 1.200 de persoane, relevă faptul că 90% dintre români au o părere proastă despre contrabandă. Totodată, studiul arată că aproape 20% dintre români ar cumpăra un produs de contrabandă datorită preţului mai mic.

Am constituit asociaţia ACTIV din nevoia ca societatea civilă să se implice în lupta împotriva fenomenului de contrabandă. Ne propunem să folosim toate pârghiile legale în scopul combaterii traficului ilicit, care generează efecte negative în planul stabilităţii economice, al bunăstării sociale, al sănătăţii şi siguranţei publice. Îngrijorarea noastră pleacă de la rezultatul studiului, care arată faptul că din cei 65% dintre românii care exclud ferm achiziţia bunurilor de contrabandă, peste două treimi îşi justifică decizia prin teama că produsele de contrabandă nu îndeplinesc standardele de calitate necesare. Riscul derivă din faptul că aceşti consumatori pot fi convinşi că mărfurile de contrabandă sunt acceptabile din punct de vedere al calităţii, în acest caz procentul celor care ar consuma astfel de produse putând creşte exponenţial, spune Daniel Mărăcineanu, Director General Asociaţia ACTIV.

Contrabanda este un fenomen extrem de răspândit în societatea românească, românii având acces facil la bunuri pentru care statul nu încasează nicio taxă. Conform studiului citat, ţigările sunt considerate principalul produs de contrabandă din România (97% dintre respondenţi). Pe locul doi sunt bunurile contrafăcute (îmbrăcăminte, cosmetice, electronice, electrocasnice - 93%), urmate de droguri 89%, alcool 82% şi medicamente 75%.

Referitor la accesul publicului larg la produsele de contrabandă, podiumul e ocupat de aceleaşi trei categorii de produse: 67% dintre respondenţi confirmă că s-au întâlnit cu bunuri contrafăcute, 63% spun că au avut acces la ţigări de contrabandă, 33% dintre intervievaţi declară că au întâlnit alcool de contrabandă, iar 19% că au avut contact cu medicamente de contrabandă.

Acelaşi studiu arată că fenomenul de contrabandă este unul tolerat la nivelul societăţii româneşti. Cei care exclud cumpărarea produselor de contrabandă invocă nesiguranţa legată de calitatea produselor (două treimi) şi nu ilegalitatea sau imoralitatea acţiunii (doar 17%). Dintre cei care ar cumpăra produse de contrabandă, aproape 75% îşi justifica acţiunea prin prisma preţului de achiziţie mai mic.

În proporţie covârşitoare, cei intervievaţi consideră că traficul ilicit este favorizat de: nivelul scăzut de trai - 94%, dezinteresul politicienilor - 89%, corupţia - 86% şi diferenţele de preţ faţă de alte ţări - 85%.

Aproape 2 din 3 români consideră că instituţiile politice precum autorităţile locale, Parlamentul şi Guvernul nu se implică pentru a opri traficul ilicit şi spun, într-un număr şi mai mare, că ar vota un politician care ar avea o atitudine diferită şi o activitate susţinută în combaterea contrabandei.

Calitatea unui politician de a fi implicat activ în lupta cu contrabanda i-ar determina pe 73% dintre subiecţii studiului să îl voteze, ceea ce indică, la nivelul opiniei publice, un grad ridicat de conştientizare a problematicii contrabandei şi a impactului negativ al acestui fenomen asupra societăţii, arată domnul Dan Jurcan, director de cercetare în cadrul IRES şi coordonator al acestui studiu.

Deşi 94% dintre respondenţi conştientizează efectul negativ al contrabandei asupra economiei româneşti, iar 89% dintre cei chestionaţi sunt conştienţi de impactul negativ asupra bugetului de stat, doar 54% dintre ei consideră că acest fenomen le afectează în mod semificativ nivelul de trai.

Aproximativ jumătate dintre subiecţii cercetării (52%) spun că nu cunosc acţiuni de combatere a contrabandei, iar dintre cei care oferă un răspuns cu privire la acest subiect, cei mai mulţi fac referire la acţiunile de control, razii şi verificări (23%).

DESPRE ASOCIAŢIA ACTIV
Asociaţia pentru Combaterea Traficului Ilicit Viitorul (ACTIV) este o organizaţie care îşi propune să fie un mediator între instituţiile statului responsabile de combaterea traficului ilicit şi industriile afectate, prin colaborări punctuale, schimburi de informaţii şi parteneriate. De asemenea, asociaţia îşi doreşte să fie liantul între stat, consumatori şi producătorii de mărfuri afectaţi de fenomenul traficului ilicit. Asociaţia are drept scop promovarea, sprijinirea realizarea şi coordonarea de activităţi care să contribuie la conştientizarea publicului şi a autorităţilor cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri. ACTIV promovează următoarele valori: integritatea, responsabilitatea, respectul şi cooperarea.

Comerţul ilicit reprezintă, conform unei definiţii larg acceptate pe plan internaţional, orice practică sau comportament interzis de lege şi este legat de producere, transport, primire, posesie, distribuţie, vânzarea sau cumpărarea incluzând orice practică sau comportament care intenţionează să faciliteze o astfel de activitate.

DESPRE IRES
Înfiinţat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltă fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti. IRES este un furnizor de servicii complete de cercetare de piaţă şi oferă soluţii integrate pentru clienţi - companii multinaţionale, naţionale şi locale, instituţii şi organizaţii din România, dar şi din străinătate - care înţeleg valoarea cercetării în evoluţia lor pe termen lung. În 2016, IRES a devenit singura companie de cercetare de piaţă din România membră la nivel corporate a ESOMAR (European Society or Opinion and Marketing Research).
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie