Comunicat de presă - PNL

 •  Comunicate
374 afişări

Deputatul Marius BODEA a inițiat un proiect de lege pentru consimțământul tacit din partea statului în relația cu persoanele fizice sau juridice, dacă acesta nu răspunde la orice solicitare în maximum 30 zile

fbddac33-12e0-4032-b5e9-105035dc7739

Marius Bodea a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, un proiect de lege pentru simplificarea și accelerarea procedurilor administrative pentru microîntreprinderi și pentru persoanele fizice.

Propunerea legislativă are în vedere simplificarea circuitului birocratic și, astfel, reducerea barierelor din calea demarării și dezvoltării de afaceri, prin simplificarea procedurilor actuale vizând obținerea avizelor/aprobărilor/certificărilor emise de agenții și instituții publice.

Se preconizează dinamizarea activității economice cu efecte pozitive asupra investițiilor, angajării forței de muncă și veniturilor colectate la buget.

Ce presupune, mai exact, acest proiect de lege:

1. În cazul în care (o persoană fizică / microîntreprindere) solicită autorizația, avizul, certificarea conformității sau consimțământul autorității publice și a ordonatorilor de credite, instituția competentă este obligată să transmită acest aviz sau, după caz, refuzul de a-și da consimțământul, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării împreună cu documentația aferentă conform normelor legale.

2. Termenul este întrerupt în situația în care autoritatea publică formulează cerere de modificare sau de completare a documentației aferente solicitării, justificate și transmise cu cel puțin 10 zile înainte de expirarea perioadei de 30 de zile.

Autoritatea publică poate formula o asemenea cerere o singură dată. În acest caz, termenul de 30 de zile în care instituția publică trebuie să emită avizul sau, după caz, să respingă solicitarea ce i-a fost înaintată, curge de la data primirii documentației revizuite.

3. Dacă în termenul anterior menționat solicitantul nu este informat în legătură cu acordul, avizul sau, după caz, respingerea cererii pe care a înaintat-o, se consideră că instituția publică în cauză și-a dat consimțământul tacit asupra solicitării care i-a fost înaintată.

4. Dovada consimțământului tacit este reprezentată de solicitarea / cererea înaintată instituțiilor publice și înregistrată oficial cu cel puțin 30 de zile în urmă.

5. Prevederile de mai sus se aplică tuturor instituțiilor publice competente, cu rol de reglementare, avizare, consimțământ în domenii precum protecția mediului, a patrimoniului cultural, sănătatea publică, siguranța alimentelor, construcții, urbanism.

Acest proiect de lege nu presupune costuri de la bugetul statului, are un impact economic pozitiv, pentru că va impulsiona mediul de afaceri și un impact de imagine pozitiv pentru țara noastră care va fi mai atractivă pentru investiții.

'Procedurile birocratice greoaie și numărul mare al acestora descurajează inițiativa antreprenorială și îngreunează relația cetățeanului cu administrația. România este pe locul 134 într-un top realizat de Banca Mondială cu privire la dificultatea birocratică pe care trebuie să o suporte antreprenorii, după Surinam, Mongolia, Kazahstan chiar si Botswana. Patronatul Român a socotit 64 de instituții si autorități de stat care pot amenda, bloca, suspenda activitatea unei societăți comerciale. Amenzile sunt atât de mari. încât de multe ori amendarea înseamnă închiderea firmei.

În Uniunea Europeană avem o medie de 75 de firme la mia de locuitori, în timp ce în România avem 40,2 firme la mia de locuitori (potrivit Institutului Național de Statistică, populația României este de 19,8 milioane de locuitori). În România există 21,3 de firme mici și mijlocii la o mie de locuitori, media în UE fiind de 42,7 de firme. În fiecare an pleacă din țară aproximativ 200.000 de români, majoritatea adulți activi. Proiectul de lege pe care l-am inițiat vizează simplificarea acestor proceduri în cazul microîntreprinderilor, adică a acelor firme pentru care povara birocratică este cea mai mare', a spus Marius BODEA, deputat PNL și inițiatorul proiectului de lege.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe