Comunicat de presă - MAE

 •  Comunicate
62 afişări

COMUNICAT DE PRESĂ Victor Negrescu: 'România este pregătită să participe la proiectele enunțate de președintele Comisiei Europene în discursul său privind starea Uniunii'

7fd9a1d0-0903-44e4-a422-40399bbba487

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a salutat intervenția președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind Starea Uniunii Europene, în cadrul căreia oficialul european a subliniat fereastra de oportunitate oferită de contextul actual pentru relansarea construcției europene.

Victor Negrescu a reiterat sprijinul României pentru consolidarea proiectului european, de o manieră care să răspundă așteptărilor tuturor cetățenilor europeni, evidențiind totodată direcțiile de acțiune prezentate în 'Foaia de parcurs pentru o Uniune Europeană mai unită, mai puternică și mai democratică'.

'Privim cu optimism declarațiile președintelui Comisiei Europene și ideea lansării unui al șaselea scenariu referitor la viitorul Europei. Susținem agenda pe care Comisia o vrea finalizată până la finalul mandatului și reiterăm angajamentul nostru pentru o Europă a valorilor, a consensului și a statului de drept. Declarațiile președintelui Juncker nu ne-au surprins și trebuie să spunem că aceste remarci pozitive sunt datorate eforturile consistente ale autorităților române, și mă refer aici la colegii mei din Guvernul României, la premierul Mihai Tudose, la Administrația Prezidențială și la președintele României, la președinții celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea, precum și a reprezentanților noștri de la Bruxelles, doamna comisar Corina Crețu și foștii mei colegi din Parlamentul European, de a contura o nouă viziune a României în plan european. La zece ani de la aderare, suntem o țară proeuropeană, sigură și dispusă să facă parte din nucleul dur al Uniunii Europene, în calitate de stat refondator. Pentru a putea clădi acest deziderat avem nevoie de un consens național privind afacerile europene dar și de creșterea participării publice prin democratizarea accesului la dezbateri, informație și oportunitățile europene', a subliniat ministrul delegat.

Oficialul român a apreciat susținerea Comisiei Europene pentru extinderea imediată a spațiului Schengen prin aderarea României și Bulgariei, precum și intenția Comisiei de a acorda sprijin statelor membre în parcursul lor de aderare la zona euro prin instituirea unui instrument de sprijin dedicat acestui obiectiv.

'România poate contribui mai bine la reforma spațiului Schengen din interior. De aceea, am reorganizat, la nivelul Comitetului de Coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene, grupurile de lucru privind Schengen. Este important să lucrăm cu toții în această direcție și să facem pașii împreună. Vom fi proactivi și avem în vedere, în perioada următoare, întâlniri cu decidenții din statele care au avut anumite reticențe în privința aderării noastre', a punctat Victor Negrescu.

Cu privire la propunerea Președintelui Comisiei Europene de a organiza un summit european special la Sibiu pe parcursul mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, ministrul delegat pentru afaceri europene a evidențiat că această ocazie va oferi României oportunitatea de a reafirma angajamentul său față de proiectul european.

'România este în grafic cu calendarul de pregătire privind Președinția Consiliului Uniunii Europene și este în măsură să organizeze summitul european propus de președintele Juncker în martie 2019, la Sibiu. Noi am decis deja, încă de pe 3 august, că vom include în calendar evenimente în toată țara. Orice locație este luată în considerare luând în evidență un element important, securitatea, la care nu facem rabat', a subliniat ministrul delegat.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe