COD GALBEN: 21-01-2018 ora 11 Intre 22 ianuarie, ora 05 - 22 ianuarie, ora 22 se va semnala intensificări susținute ale vântului, ninsori viscolite

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

O NOUĂ CONTRAPERFORMANŢĂ A GUVERNĂRII PSD - ALDE: STABILITATEA MACROECONOMICĂ, ÎN PERICOL IMINENT

Ministerul Finanţelor Publice a publicat datele privind execuţia bugetului general consolidat pentru primele două luni. Veniturile totale au înregistrat o scădere de 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Având în vedere că pentru întreg anul 2017 veniturile bugetului general consolidat sunt programate la un nivel cu 14% mai mare decât în 2016, ratarea aceste ţinte devine aproape o certitudine. Practic, dacă pe primele două luni veniturile au fost mai reduse, această scădere ar trebui compensată de o creştere a încasărilor cu mult peste 14% pentru restul de zece luni.

Putem găsi cauzele principale ale acestei probleme dacă analizăm veniturile fiscale. Acestea au consemnat o diminuare de 1,2 miliarde lei, respectiv 5,6% faţă de primele două luni ale anului 2016. În ianuarie încasările s-au prăbuşit, iar în februarie rezultatele au fost modeste. Veniturile fiscale din TVA au fost cu 15,8% (cu 1,6 miliarde lei) mai mici, în contextul în care în luna ianuarie scăderea înregistrată era de 24,8% (1,7 miliarde lei). Este adevărat că în luna februarie 2017 veniturile colectate din TVA au marcat o uşoară creştere faţă de februarie 2016, însă rezultatele sunt departe de proiecţia bugetară. Scăderi mai importante (-5,3%) se remarcă şi în cazul veniturilor din accize, în condiţiile în care de la 1 ianuarie a fost eliminată aşa numita "supra acciză" pe carburanţi de 7 eurocenţi pe litru.

Pentru a masca problema nesustenabilităţii bugetului, guvernul a tăiat orice a putut tăia. Astfel, deşi cheltuielile cu salariile au crescut semnificativ, cheltuielile totale ale bugetului general consolidat s-au situat la un nivel aproape similar cu cel înregistrat în primele două luni ale anului precedent (-0,3%). Avem motive serioase să ne îngrijorăm pentru viitorul ţării. Actualul buget nu găseşte o soluţie pentru dezvoltare, ba, din contră, taie din motoarele de creştere care ne-au adus unde suntem: fondurile europene.

Scăderea cea mai accentuată (de peste 84%, respectiv de 1,67 miliarde lei) este în rândul cheltuielilor reprezentând proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. De asemenea, cheltuielile de capital şi-au continuat tendinţa de scădere din ianuarie, fiind cu 16,3% mai reduse decât în perioada ianuarie-februarie 2016.

Excedentul bugetar de 0,05% din PIB este o nouă cosmetizare a realităţii, o nouă înşelăciune. Excedentul este obţinut prin reducerea drastică în special a cheltuielilor pentru investiţii. Este o dovadă nu numai de iresponsabilitate, dar şi de cinism din partea coaliţiei guvernamentale. Ne îndreptăm cu paşi repezi spre un dezechilibru macroeconomic cu efecte care vor trece cu mult de cei 4 ani pe care se pregătesc să îi petreacă la putere.

Marilen Gabriel Pirtea
Deputat PNL
Secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaţilor
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.