Comunicat de presă - Asociația Urmașilor Persecutaților Regimului Comunist din România

 •  Comunicate
70 afişări

Iași: strada dedicată colonelului american HENRY WATKINS ANDERSON

49da7a25-f57d-4465-b14f-409afc3a622f

În preziua aniversării unui secol de la sosirea la Iași, capitala temporară a României, a Comisiei Crucii Roșii Americane pentru România, propunem Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Iași ca în cadrul Programului Centenar să avizeze favorabil atribuirea numelui Locotenent-colonelului HENRY WATKINS ANDERSON, șeful Comisiei, unei străzi din zona centrală sau din apropierea viitorului Parc al Prieteniei Româno-Americane 'WOODROW WILSON'.

Rolul umanitar și moral al Misiunii Crucii Roșii Americane în perioada Septembrie 1916 — Martie 1918 a fost cu cu adevărat excepțional, contribuind în mare măsură, alături de personalul medical roman, francez, rusesc și italian, la depășirea situației dramatice și la îmbunătățirea stării de sănătate a populației și a armatei romane pe teritoriul rămas neocupat de Puterile Centrale.

La sfârșitul anului 1918, Lt. col. ANDERSON, în calitate de șef al Comisiei Crucii Roșii Americane pentru Balcani, a înființat și coordonat cu succes și activitatea Comisiei ce și-a desfășurat activitatea pe întreg teritoriul României Mari.

Sute de mii de civili și militari romani au beneficiat, astfel, de generosul ajutor umanitar oferit de Crucea Roșie Americană în perioada 1917-1920.

Prin faptele de atunci și prin discursurile oficiale ținute ulterior, Lt. col. ANDERSON a dovedit cu prisosință atașamentul sau față de Regele Ferdinand, de Regina Maria și de poporul român.

Considerăm mai mult decât necesară emiterea în regim de urgență a unei Hotărâri de Consiliu Local care să omagieze, simbolic, eforturile neprecupețite ale întregului colectiv format din numeroși medici, asistente medicale și lucrători sociali americani care au venit în ajutorul României cu o sută de ani în urmă.

Respectiva decizie are și menirea de a consolida prietenia înfiripată între cele două țări aliate din timpul Primului Război Mondial, prietenie verificată și cu prilejul ajutorului primit din partea Crucii Roșii Americane după 30 de ani de la marea conflagrație mondială, în 1946, în urma dezastrului provocat de secetă care a afectat cu precădere Moldova.

Prof. Dr. Corneliu Zeana, președinte

Radu Petrescu-Muscel, secretar general

București

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe