COD GALBEN: 23-01-2018 Intre 02:00 si 08:00 se va semnala ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Gorj, Județul Olt, Județul Dolj, Județul Mehedinți, Județul Vâlcea; COD GALBEN: 22-01-2018 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala - intensificări ale vântului cu rafale, in general de 55 - 60 km/h. in Județul Constanța, Județul Tulcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

COMUNICAT DE PRESĂ NR. 1

Emitent: Asociaţia Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România (A.U.P.R.C.R.)

Gest simbolic: înfiinţarea la Câmpulung, citadela Haiducilor Muscelului, a primei filiale a Asociaţiei Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România

La 10 februarie 1947, delegaţia României semna la Paris Tratatul de Pace cu Puterile Aliate şi Asociate, nefiindu-ne recunoscut statutul de ţară cobeligerantă, deşi aportul nostru militar, material şi uman de pe Frontul de Vest a fost superior celui oferit de Franţa. Consecinţele se cunosc, consfinţirea unor despăgubiri de război înrobitoare, multiplicate prin acţiunea devastatoare a Sovrom-urilor şi transformarea ţării în vasala Moscovei.

Este momentul în care un fost ofiţer de excepţie al armatei regale române, locotenent-colonelul câmpulungean Gheorghe Arsenescu, devine conştient de abandonarea Europei de Est în spatele Cortinei de Fier proclamate la 4 mai 1946 de Winston Churchill, ofertantul procentajelor pe care Stalin le-a bifat, fără să păstreze şerveţelul de masă.
Arsenescu înţeles că unica soluţie putea fi doar potenţiala adâncire a contradicţiilor dintre aliaţii de nevoie, democraţiile occidentale şi totalitarismul sovietic. Dar până atunci trebuia să fie pregătit.

Ascunzând arme şi provizii, fostul ofiţer de stat-major al Diviziei 2 Vânători de Munte (Gen. Ion Dumitrache), cea care a pătruns cel mai adânc în Cauzazul inexpugnabil, pune pe picioare, în ianuarie 1948, primul nucleu al Haiducilor Muscelului, cea mai longevivă organizaţie de rezistenţă armată anticomunistă din România, în zona Muntele Roşu-Dragoslavele-Stoeneşti. O zonă montană din care putea controla simultan trei importante artere de comunicaţie: spre Braşov, spre Piteşti şi spre Târgovişte.

Loviturile dure primite în ambuscadele organizate de Securitate, Miliţie şi Armată nu-l doboară, dar se soldează cu arestarea şi condamnarea primelor loturi de musceleni, avocaţi, ingineri, mari industriaşi, militari, inclusiv prima execuţie fără proces: Traian Marinescu Geagu. Îşi transferă rapid punctul de comandă în zona Nucşoara de unde, împreună cu fraţii Toma şi Petre Arnăuţoiu, constituie un nucleu mai puternic şi mai omogen. E capturat târziu de Securitate, prin trădare, în 1960, fiind executat în 1962. Urma să împlinească 55 de ani.

Vineri 10 februarie 2017, la 55 de ani de la executarea ultimului membru al Haiducilor Muscelului, membrii conducerii recent înfiinţate Asociaţii a Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România (A.U.P.R.C.R.), s-au deplasat la Câmpulung-Muscel pentru a concretiza un gest simbolic: înfiinţarea primei filiale acolo unde Gheorghe Arsenescu a început lupta sa.

La ora 11, în sala de onoare a Primăriei Municipiului Câmpulung-Muscel, tineri şi bătrâni, împreună cu reprezentanţii mass mediei locale, şi-au primit cu emoţie oaspeţii.
Părintele Marian Diniţoiu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Muscel, a făcut o scurtă prezentare a acestei iniţiative, menite să-i sprijine, la nivel naţional, prin intermediul urmaşilor celor care au luptat şi s-au jertfit odionioară, dând apoi cuvântul d-lui conf. dr. Corneliu Zeana, preşedintele A.U.P.R.C.R.

Domnule doctor Zeana a descris îndelungatul proces soldat cu obţinerea personalităţii juridice a Asociaţiei la mijlocul lunii noiembrie 2016, iniţiativa fiind popularizată în timpul lucrărilor celei de-a XVI-a ediţii a Simpozionului Internaţional Experimentul Piteşti - Reeducarea prin tortură (P.E.R.T), organizat la Piteşti în perioada 30 septembrie-2 octombrie 2016 şi a comunicatului în acest sens emis de Centrul de Cercetări Istorice Preotul Gheorghe I. Cotenescu, difuzat de Agerpres pe fluxul de ştiri la 4 octombrie 2016.
Este o primă victorie obţinută în numele soţiilor, fraţilor, fiilor şi nepoţilor celor torturaţi şi ucişi în închisori, împuşcaţi fără a fi judecaţi, dispăruţi fără urmă în munţii în care au avut curaj să lupte împotriva regimului comunist, a uneltelor acestuia şi a ocupantului nepoftit.
A venit timpul ca şi cei care au suferit datorită discriminării sociale şi economice sub diverse forme, precum eliminarea din şcoli şi neprimirea la facultăţi, pierderea locurilor de muncă şi a pensiilor, urmărirea informativă etc., să-şi facă auzită vocea, sprijinind Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (A.F.D.P.R.), condusă în prezent de dl. Subsecretar de stat Octav Bjoza, asociaţie ai căror membri, din motive naturale, se împuţinează pe zi ce trece.
Sunt adevăruri cu care generaţiile tinere nu se identifică pentru că nu le regăsesc în manualele alternative apărute ca ciupercile pentru a face cunoscute opinii mai degrabă subiective ale unor autori care preferă să ignore studiile istoricilor obiectivi, zguduitorul Memorial de la Sighet şi istoria orală, mărturiile necosmetizate ale celor care au trecut prin iadul unor încercări care pe unii dintre noi ne-au călit, iar pe alţii i-au distrus fizic şi psihic, schimbându-le destinele.

Dl. Preşedinte Zeana şi-a prezentat pe scurt biografia, menţionând iniţiativele sale la nivel naţional şi internaţional, menite să ajute la o mai bună poziţionare a României democratice în contextul european şi mondial, pe plan didactic, medical şi istoriografic. S-au făcut şi se fac în continuare greşeli, lipsindu-le celor ce ne conduc de 27 de ani o viziune de ansamblu, un plan realist care să ne ajute să progresăm, să ne depăşim condiţia de codaşi ai Europei în toate privinţele. A dat exemplu paradoxul unei politici guvernamentele care preferă investiţiile colosale ce urmează să se facă prin construirea de spitale gigantice, cu dotări scumpe şi inutile, în loc să distribuie sumele necesare unor domenii precum educaţia şi să pună accentul pe prevenţia în sănătate.

Consideră necesar contactul nemijlocit cu tineretul prin conferinţe şi atragerea în rândul membrilor a simpatizanţilor de toate vârstele şi profesiunile.

Propune ca printre primele acţiuni pe plan local să se afle şi sădirea a doi stejari lângă complexul monumental Zidul Roşu din Valea Mare-Pravăţ, simbolizând veşnicia curajului celor doi lideri, lt. col. Gheorghe Arsenescu şi lt. Toma Arnăuţoiu. Iar alăturea să le fie o lizieră de brazi, precum zecile, sutele de musceleni, mica armată care le-a fost alături. De asemenea, a recomandat ca filiala locală să continue iniţiativa Centrului de Cercetări Istorice Preotul Gheorghe I. Cotenescu privind redenumirea unor străzi, pieţe şi şcoli din Câmpulung-Muscel şi alte localităţi, inclusiv din judeţul Dâmboviţa, cu nume de legendă precum ofiţerii Gheorghe Arsenescu şi Toma Arnăuţoiu, studentul Traian Marinescu Geagu.
Prezentând publicaţia pe care a fondat-o, revista Cugetarea Europeană şi dar şi altele la care are acces, precum revistele Memoria gândirii arestate şi Independenţa Română, a recomandat fiecăruia să contribuie cu articole privind muscelele cu pământul îmbibat de sângele celor ce şi-au sacrificat viaţa în numele unor idealuri drepte, a unor valori care astăzi tind să-şi piardă însemnătatea datorită unor guvernanţi ignoranţi şi răuvoitori, dispuşi să sacrifice viitorul în numele unui prezent menit să le satisfacă pseudonevoile.
Unirea face puterea, generând solidaritatea destrămată până la rupere de un regim totalitar.
Publicistul Radu Petrescu-Muscel (pseudonimul literar al lui Petrescu Ion-Gheorghe, bucureştean cu rădăcini muscelen), în calitatea sa de secretar general, şi-a manifestat bucuria pentru faptul că la Câmpulung se înfiinţează prima filială a Asociaţiei, în memoria celor peste 500 de musceleni, dintre care peste 20 de persoane executate, cu martiraj în temniţele comuniste şi a miilor, zecilor de mii de oameni din preajma lor care au suferit consecinţele unor acte de curaj, oameni care merită să devină modele, nu să fie ignoraţi aşa cum se întâmplă în continuare. A precizarat că în localitate funcţioneazăun comitet de iniţiativă, condus de părintele Marian Diniţoiu, ajutat de doamnele Lavinia Bădulescu şi Laurenţia Arnăuţoiu (nepoata martirilor de la Nucşoara), fiind în curs de desfăşurare distribuirea formularelor de adeziune.

Vorbitorul a anunţat că în vară se va desfăşura la Câmpulung Muscel prima ediţie a Simpozionului Internaţional dedicat locotenent-colonelului Gheorghe Arsenescu şi susţinătorilor acestuia din localitate şi din zona de nord a fostului judeţ Muscel, acţiune adusă deja la cunoştinţa participanţilor la lucrările Simpozionului Internaţional de la Piteşti (ediţia a XVI-a).

La nivel naţional, sunt în curs de înfiinţare filiale în judeţele Argeş, Constanţa şi Vâlcea. Au început tratative pe linia semnării unor acorduri de colaborare cu A.F.D.P.R., Fundaţia Alianţa Civică, instituţii specializate precum C.N.S.A.S., I.I.C.C.M.E.R. De asemenea, urmează să se creeze o pagină web şi se va intra în contact cu asociaţii similare din întreaga Europă de Est pentru a face mai bine cunoscută în ţările respective rezistenţa armată anticomunistă din România, suferinţele prin care a trecut majoritatea populaţiei şi nedreptăţile care se fac în continuare.

În încheiere, s-a mers la monumentul Zidul Roşu, unde s-a depus o coroană de flori din partea A.U.P.R.C.R. şi s-a oficiat o slujbă religoasă în amintirea celor care au avut curajul să ia atitudine. Zăpada imaculată şi soarele puternic a încălzit inimile celor de faţă şi ne-a făcut pe toţi să înţelegem mai bine, privind spre Mausoleul Eroilor de la poalele muntelui Mateiaş, o simbolică Golgotă, cât de mult seamănă eroii tuturor generaţiilor pentru că, murind în mare parte în floarea tinereţii , ei nu mor de fapt niciodată pentru că trăiesc în inimile noastre. Totul depinde de noi şi de Dumneavoastră, cei interesaţi în cunoaşterea adevărului.

Preşedinte,

Conf. dr. Corneliu Zeana

Secretar general,

Radu Petrescu-Muscel

Câmpulung-Muscel

10.02.2017
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.