Comunicat de presă - UDMR

•  Comunicate
84 afişări

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a informat Ministerul de Interne în legătură cu atacurile antimaghiare care au avut loc la Cluj Napoca, la finalul săptămânii trecute

850e613f-4f27-4a7e-a1d0-64ac6bc26678

Având în vedere legislația națională și internațională în vigoare, considerăm extrem de grav faptul că în România anului 2017 pot avea loc acte de agresiune împotriva unor maghiari, participanți la o manifestare sportivă privată, iar jandarmeria să investigheze cazul după ce incidentul antimaghiar a fost mediatizat de presa locală — arată președintele UDMR, Kelemen Hunor, în scrisoarea adresată ministrului de interne, Carmen Dan.

Liderul UDMR a sesizat Ministerul de Interne după ce, la finalul săptămânii trecute, un grup din galeria U Cluj, înarmat cu bâte și lanțuri, a agresat participanții la campionatul de minifotbal organizat de de câțiva suporteri maghiari din galeria CFR (KVSC) și colegii lor de la Videoton și Ferenczvaros, pe  terenul fostei baze sportive CMC din Gruia. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut ministrului de interne să adopte măsurile necesare în vederea anchetării incidentelor din 10 septembrie și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare.

'UDMR consideră că incidentele sunt scandaloase. Uniunea condamnă comportamentul agresorilor și consideră inacceptabil faptul că cei care trebuiau să se grăbească să rezolve situația, au omis să ia măsurile necesare. A fost necesară — aparent — mediatizarea cazului pentru ca autoritățile statului să declanșeze cercetarea evenimentelor și să adopte măsurile legale în vederea identificării și sancționării responsabililor', a subliniat președintele Kelemen Hunor.

Liderul UDMR consideră că în ultima perioadă s-a intensificat fenomenul anti-maghiar în rândul suporterilor unor echipe de sport, însă și acest caz evocă unul dintre cele mai triste momente ale perioadei 'funariste'.  'Sportul înseamnă competiție, nu instigarea la ură reciprocă. Întruchipează tot ceea ce ar trebui să constituie o valoare importantă în societatea noastră, în relația dintre majoritate și minoritate. Dar acest lucru nu poate fi niciodată dezbinare, ci doar respect reciproc, toleranță și fair play'  a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Iuliu Winkler: Rezolvarea 'dilemei de la Copenhaga', un pas necesar în construirea unei UE fără cetățeni de rangul doi

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) consideră că rezolvarea 'dilemei de la Copenhaga' reprezintă unul dintre pașii necesari în construirea unei Uniuni Europene (UE) în care să nu existe cetățeni de rangul doi. În cadrul dezbaterii din Parlamentul European reunit la Strasbourg ocazionată de discursul despre Starea Uniunii a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, europarlamentarul a afirmat în intervenția sa transmisă plenului că criteriile de aderare la UE stabilite în 1993 la Copenhaga impun ca orice țară candidată să implementeze statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților.

'Domnule președinte Juncker, ați spus: 'Statul de drept nu este opțional în Uniunea Europeană. El este obligatoriu'. Sunt de acord și întreb: nu este timpul ca UE să rezolve dilema de la Copenhaga? Criteriile de aderare la UE stabilite în 1993 la Copenhaga impun ca orice țară candidată să implementeze statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților. Membrii minorităților naționale ar trebui să poată menține cultura și practicile lor distinctive, inclusiv limba lor, fără a suferi nicio discriminare. De ce aceleași standarde nu sunt aplicate în toate statele membre printr-un act al UE? Statele care au aderat mai recent la UE au implementat modificări majore în legislația lor în legătură cu tratamentul minorităților etnice și religioase. De ce nu aveți un standard UE în materie de protecție a minorităților naționale?', a precizat Winkler în declarația sa.

Deputatul european a mai spus că în căutarea rezolvării 'dilemei de la Copenhaga', Comisia va putea să se bazeze pe Inițiativa Cetățenească Europeană 'Minority Safe Pack', odată ce 1 milion de semnături vor fi prezentate în luna martie a anului viitor. În intervenția sa, Iuliu Winkler aprobă afirmația președintelui Juncker, conform căreia, 'într-o Uniune de egali, nu pot exista cetățeni de rangul doi'. 'Să transformăm acest deziderat în realitate și pentru membrii minorităților naționale!', a completat europarlamentarul declarația președintelui CE.

'Dilema de la Copenhaga' este reprezentată de setul de standarde, în principal cele legate de statul de drept și drepturile omului, cunoscute ca 'criteriile de la Copenhaga', care condiționează aderarea la UE a statelor candidate, dar a căror urmărire încetează odată cu integrarea în structurile Uniunii. De-a lungul ultimilor 10 ani, 'dilema de la Copenhaga' a revenit în discursurile politicienilor de la Bruxelles, în contextul în care aceste principii, consfințite de Consiliul European care a avut loc în 1993 în capitala Danemarcei, ar trebui să fie respectate în mod continuu de toate statele membre.

De altfel, Iuliu Winkler consideră că nerezolvarea 'dilemei de la Copenhaga' nu provoacă regrese doar în problematica respectării drepturilor minorităților naționale în statele membre, ci chiar facilitează crearea de dublu-standarde în abordarea unor chestiuni politice care privesc statele care au aderat la UE după 2004. În aceeași categorie a dublelor standarde se încadrează și deciziile legate de amânarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen sau prelungirea, fără precizarea niciunui orizont de timp, a Mecanismului de Cooperare și Verificare în cazul acelorași două state.

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează