COD GALBEN: 23-01-2018 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala Ceață care determină scăderea vizibilității local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Harghita, Județul Sibiu, Județul Mureș;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

11 rapoarte redactate de Monica Macovei au fost adoptate de Comisia pentru justiţie şi libertăţi civile (LIBE)

Cele 11 rapoarte, adoptate cu o largă majoritate, se referă la descărcarea de gestiune pentru 2014 a Agenţiilor europene care se ocupă de securitatea frontierelor Uniunii Europene, de cooperarea judiciară şi de protecţia datelor.

Verificările efectuate pentru redactarea rapoartelor au arătat că multe din aceste Agenţii europene nu respectă regulile.

Frontex, de pildă, a avut peste 1.000 de proceduri de achiziţii publice în 2014, însă în foarte puţine cazuri contractele sunt publice. În aceeaşi situaţie se află şi Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor. Am mai constatat că Frontex, Europol şi EU-LISA nu au adoptat reguli împotriva conflictelor de interese şi le-am solicitat să le adopte şi să le publice până la sfârşitul lunii martie 2016, a declarat europarlamentarul Monica Macovei, raportor.

Monica Macovei (ECR) a cerut Agenţiilor să publice CV-urile şi declaraţiile de interese ale membrilor Consiliului de Administraţie, personalului de conducere şi ale experţilor externi şi interni cu care lucrează.

Sunt surprinsă că Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor a transmis instituţiilor europene că CV-urile unora dintre angajaţi fac parte din viaţa privată şi, ca atare, trebuie să rămână confidenţiale şi să nu fie publicate pe paginile lor de internet. Este inadmisibil ca, în secolul XXI, CV-urile să rămână confidenţiale, mai ales în privinţa unor persoane angajate pe bani publici, a spus Monica Macovei.

Europarlamentarul Monica Macovei a constatat, în calitate de raportor, şi inexistenţa unor prevederi pentru protecţia angajaţilor care reclamă nereguli şi ilegalităţi, precum şi folosirea aşa numitei practici a uşilor turnante, când angajaţi ai unor Agenţii europene pleacă din instituţii şi se angajează imediat la companiile cu care au avut contracte acele Agenţii.

"De pildă, dacă un angajat de la Agenţia Frontex pleacă la o companie care apoi licitează pentru un contract cu această Agenţie, ar putea să ofere acelei companii informaţii confidenţiale care să o ajute să câştige contractul cu Frontex., a mai declarat Monica Macovei.

Pentru redactarea celor 11 rapoarte, au fost verificate:

a). Contractele de achiziţie a unor servicii şi bunuri, inclusiv dacă sunt publice,

b). Modul de angajare a personalului,

c). Planificarea bugetară,

d). Situaţia conflictelor de interese, mai ales că, din 2013, la propunerea europarlamentarului Monica Macovei, Comisia Europeană a publicat ghiduri privind gestionarea conflictelor de interese,

e). Protecţia acelor angajaţi care reclamă nereguli şi ilegalităţi din instituţiile în care lucrează (whistle-blowers) şi dacă se aplică interdicţiile de a lucra cu clienţii agenţiilor la care au fost angajaţi.

***

Agenţiile cu activitate în domeniul libertăţii, securităţii şi justiţiei sunt: Agenţia Europeană pentru Gestionarea Operaţională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spaţiul de Libertate, Securitate şi Justiţie (EU-LISA), Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), Oficiul European de Poliţie (Europol), Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (Frontex), Colegiul European de Poliţie (CEPOL), Eurojust, Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor (AEPD).
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.