Comunicat de presă- Deputat PSD Ștefan Mușoiu

 •  Comunicate
37 afişări

Ștefan Mușoiu: 'Ucraina încalcă dreptul la educație în limba maternă'

329ba032-2521-46a5-822b-5af662c5aa19

Este titlul declarației politice susținută de deputatul PSD, Ștefan Mușoiu, în Parlamentul României, ca urmare a inițiativei legislative 3419 D din Rada Supremă a Ucrainei, în care se prevede, la articolul 7, ca sistemul de educație din țara vecină să se desfășoare doar în limba ucraineană. 'Această decizie va duce la desființarea inevitabilă a tuturor școlilor cu predare în limba minorităților. Restricționarea accesului la învățământ în limba română din programa școlară printr-o decizie politică este o măsură discriminatorie și antieuropeană', a arătat deputatul PSD, Ștefan Mușoiu, în declarația politică de astăzi.

Actul normativ ar lăsa românii din Ucraina fără posibilitatea de a studia în limba maternă, fapt extrem de grav, ce va duce la închiderea tuturor școlilor cu predare în limba română. Deputatul social-democrat și-a exprimat speranța că o astfel de lege nu va fi promulgată de președintele Ucrainei. 'Îmi exprim speranța ca Ucraina să nu persiste în aplicarea unei astfel de măsuri. Nădăjduiesc ca și angajamentele Ucrainei în relația sa cu Uniunea Europeană, precum și auspiciile, deloc favorabile ale contextului european, să-l determine pe președintele Petro Poroșenko să reanalizeze oportunitatea unei astfel de legi, înainte să o promulge', a declarat Ștefan Mușoiu.

Un sistem de educație doar în limba de stat, fără a ține cont de minoritățile naționale, este o încălcare a normelor europene și a celor internaționale, care prevăd dreptul minorităților de a-și conserva tradițiile și de a-și însuși limba maternă în școli. În încheierea declarației politice, deputatul PSD a făcut apel la instituțiile europene pentru a urmări această situație.

'Spre deosebire de vecinii de la est, România este un exemplu pentru întreaga Europă în domeniul protecției minorităților. Din acest considerent, solicit instituțiilor Consiliului Europei cu atribuții în materie să supravegheze evoluțiile îngrijorătoare din Ucraina privind minoritățile naționale și deplinul acces la învățământ în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina', a susținut în încheiere Ștefan Mușoiu.

Birou parlamentar deputat Ștefan Mușoiu

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe