Comunicat de presă - Ben-Oni Ardelean (PNL)

 •  Comunicate
1303 afişări

COMUNICAT DE PRESĂ- LIMITAREA DREPTURILOR MINORITĂȚILOR ETNICE ÎNDEPĂRTEAZĂ UCRAINA DE VALORILE EUROPENE

927495a0-b88f-489c-92d4-32c8c08593c5

Decizia Parlamentului ucrainean de a restrânge drepturile minorităților în privința educației îndepărtează țara vecină de valorile Uniunii Europene. În calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților sunt îngrijorat de faptul că tinerii românii din Ucraina sunt în pericol de a-și pierde treptat identitatea, fapt ce pune între paranteze chiar tratatul de bună-vecinătate dintre România și Ucraina. Noua lege a Educației din Ucraina, practic, va restricționa drastic învățământul cu predare în limba minorităților și, prin urmare, îl va afecta și pe cel cu predare în limba română.

Reamintesc reprezentanților țării vecine că potrivit Tratatului româno-ucrainean 'părțile contractante vor crea, pentru persoanele aparținând minorității române din Ucraina și pentru cele aparținând minorității ucrainene din România, aceleași condiții pentru studierea limbii lor materne. Părțile contractante reafirmă că persoanele sus-menționate au dreptul să fie instruite în limba lor maternă, într-un număr necesar de școli și instituții de stat pentru învățământ și specializare, situate ținând seama de răspândirea geografică a minorităților respective'.

Mai mult, Convenția — Cadru pentru protecția minorităților naționale subliniază că fiecare stat semnatar se angajează să recunoască 'dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța limba sa minoritară' și 'să promoveze condițiile de natură să permită persoanelor aparținând minorităților naționale să-și mențină și să-și dezvolte cultura, precum și să-și păstreze elementele esențiale ale identității lor, respectiv religia, limba, tradițiile și patrimoniul lor cultural'.

Ben-Oni Ardelean

Vicepreședinte al Camerei Deputaților

Vicepreședinte PNL

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe