COD PORTOCALIU: 01-08-2021 ora 10 Intre vijelii puternice, grindină, averse torențialeInterval de valabilitate se va semnala vijelii puternice, grindină, averse torențialeInterval de valabilitate COD PORTOCALIU: 01-08-2021 ora 10 Intre val de căldură persistent și disconfort termic deosebit deaccentuatInterval de valabilitate se va semnala val de căldură persistent și disconfort termic deosebit deaccentuatInterval de valabilitate

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Fundaţia Lowendal are plăcerea să vă invite în această toamnă la expoziţiile-eveniment ce marchează 120 de ani de la naşterea artistului George Lowendal.

Evenimentul cultural de anvergură organizat de Fundaţia Lowendal propune trei expoziţii distincte, în trei oraşe europene cu o importantă activitate culturală: Berlin, Bucureşti şi Cracovia.

Expoziţiile curatoriate de prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu şi drd. Cristina Cojocaru, critici şi istorici de artă, doresc să evidenţieze forţa creatoare cu care Lowendal a abordat în opera sa o multitudine de genuri şi stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste, la portrete cu vână expresionistă, de la peisajele influenţate de lecţia impresionismului şi postimpresionismului la pictura religioasă neobizantină.

Selecţiile de lucrări propuse (peste 200 de lucrări, în cele trei expoziţii, aparţinând Fundaţiei Lowendal), vor ilustra diversitatea activităţii sale artistice, prezentând: pictura, ce a fructificat în portretele ţăranilor şi peisajele cu mânăstirile din Bucovina o tradiţie exemplară documentată în tabourile sale de pictorul-baron, ajuns 'din voia soartei' pe meleagurile noastre, grafica de şevalet, ilustrată îndeosebi de portretele de o diversitate tipologică remarcabilă (actori, scriitori, dar şi ţărani, târgoveţi, etc.); schiţe scenografice şi de costum realizate în perioada Cernăuţi; afişe ce ilustrează interesul artistului pentru grafica publicitară.

Alături de lucrările de pictură şi grafică, expoziţiile vor cuprinde şi un semnificativ aparat documentar - texte şi fotografii - ilustrând biografia artistică a lui Lowendal.

Prezentele expoziţii, organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional de Artă al României se vor desfăşura în următoarele perioade:

- "Arta ca teatru, teatrul ca artă", 5 - 22 septembrie 2017,
Institutul Cultural Român din Berlin - vernisaj în data de 5 septembrie 2017

- În lumea personajelor lui Lowendal, 13 octombrie 2017 - 30 ianuarie 2018,
Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti - vernisaj în data de 13 octombrie 2017.
Această expoziţie va fi inclusă în programul Festivalului Naţional de Teatru (20-30 octombrie 2017)

- Teatrul este artă, 6 decembrie 2017 - 20 ianuarie 2018
International Cultural Centre din Cracovia - vernisaj în data de 6 decembrie 2017

Expoziţia ,,Arta ca teatru, teatrul ca artă", de la ICR Berlin, 5-22 septembrie 2017, reuneşte 60 de lucrări cu tematică diversă (pictură, grafică şi proiecte scenografice) din creaţia artistică a lui George Lowendal.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 5 septembrie 2017, ora 19, în galeria ICR Berlin, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin.

Informaţii: www.rki-berlin.de; www.lowendal.ro

*

"Kunst des Theaters, Theater der Kunst" ("Arta ca teatru, teatrul ca artă")
GEORGE LoWENDAL (1897-1964)
- Malerei, Graphik, Buhnenbilder (pictură, grafică şi proiecte scenografice)

O expoziţie-eveniment realizată de Fundaţia Lowendal în colaborare cu Institutul Cultural Român din Berlin

5 - 22 septembrie 2017
Curatori: Ruxandra Demetrescu şi Cristina Cojocaru

O expoziţie dedicată operei lui George Lowendal cu ocazia aniversării a 120 de ani de la naşterea artistului constituie un moment de reevaluare a unei creativităţi ce poate fi descifrată sub semnul unei paradoxale şi fericite excepţii. Născut la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, ajunge în România după primul război mondial printr-un accident al sorţii: va poposi mai întâi la Bucureşti (1921-1925) şi se va stabili apoi, pentru mai bine de un deceniu, la Cernăuţi, unde va lucra ca pictor scenograf şi director tehnic al nou înfiinţatului Teatru Naţional.

Cosmopolitul oraş bucovinean, spaţiu legendar central-european consacrat de poeţi precum Paul Celan, a fost fără îndoială benefic pentru creativitatea lui Lowendal, care a intrat în avangarda mişcării teatrale şi artistice, fapt documentat mai ales de schiţele scenografice sau de costum, dar şi în studiile expresioniste ale portretelor sale. Modernitatea înnoitoare, cultivată de Lowendal în lumea prin excelenţă citadină a Cernăuţilor din anii interbelici, se va îmbina neaşteptat cu o vână tradiţională, regăsită odată cu descoperirea unui teritoriu genuin: Bucovina, cu peisajele, mănăstirile şi, mai ales, cu ţăranii săi. Aşa cum avea să afirme într-un interviu publicat în Facla, în iulie 1935, 'un Gauguin a trebuit să părăsească Parisul pentru Tahiti, ca să găsească noutăţi demne de a rămâne mărturie veacurilor; pe mine o soartă mai fericită m-a aruncat într-o Americă nedescoperită încă de pictorii români: Bucovina. (...) Aici au mai rămas aşezări de răzeşi în care portul de pe vremea lui ştefan cel Mare se poate găsi nealterat'.

Prezenta expoziţie, organizată în spaţiile Institutului Cultural Român din Berlin, doreşte să evidenţieze forţa creatoare cu care Lowendal a abordat în opera sa o multitudine de genuri şi stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste, la portrete cu vână expresionistă, de la peisajele influenţate de lecţia impresionismului şi post-impresionismului la pictura religioasă neobizantină.

Iată de ce selecţia propusă (în jur de 60 de lucrări aparţinând Fundaţiei Lowendal), va ilustra diversitatea activităţii sale artistice, prezentând: pictura, ce a fructificat în portretele ţăranilor şi peisajele cu mânăstirile din Bucovina o tradiţie exemplară documentată în tabourile sale de pictorul-baron, ajuns 'din voia soartei' pe meleagurile noastre. Căci, aşa cum scria în 1935 Alexandru Tzigara-Samurcaş, 'pentru a fi făcut această minune, George Lowendal a preamărit ţara unde şi-a oprit pribegia şi noi îi rămânem adânc recunoscători'; grafica de şevalet, ilustrată îndeosebi de portretele de o diversitate tipologică remarcabilă (actori, scriitori, dar şi ţărani, târgoveţi, etc.); schiţe scenografice şi de costum realizate în perioada Cernăuţi; afişe ce ilustrează interesul artistului pentru grafica publicitară.

Alături de lucrările de pictură şi grafică, expoziţia va cuprinde şi un semnificativ aparat documentar - texte şi fotografii - ilustrând biografia artistică a lui Lowendal.

"Kunst des Theaters, Theater der Kunst" ("Arta ca teatru, teatrul ca artă")
GEORGE LoWENDAL (1897-1964)
- Malerei, Graphik, Bühnenbilder (pictură, grafică şi proiecte scenografice)

5 - 22 septembrie 2017
ICR Berlin: Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin

Vernisaj 5 septembrie 2017, ora 19.00

Program galerie: luni-vineri, 14.00 - 18.00

www.rki-berlin.de; www.lowendal.ro

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.