COD GALBEN: 23-09-2021 ora 10 Intre 23 septembrie, ora 21:00 – 24 septembrie, ora 23:00 Zone afectate se va semnala intensificări susținute ale vântului la altitudini de peste 1700 m

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Urmare a comunicatelor din datele de 28.06.2017
http://www.diicot.ro/index.php/arhiva/2131-comunicat-de-presa-28-06-2017,  27.06.2017
http://www.diicot.ro/index.php/arhiva/2128-comunicat-de-presa-27-06-2017 şi
http://www.diicot.ro/index.php/arhiva/2130-comunicat-de-presa 3-27-06-2017, facem următoarele precizări:

La data de 01.11.2017,  procurorii DIICOT- Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului MILITARU VASILE, comisar şef de poliţie în cadrul I.G.P.R. - D.C.C.O. - Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Compartimentul finanţării terorismului şi spălării banilor, pentru săvârşirea a două infracţiuni de favorizare a făptuitorului.

În privinţa inculpatului Dumitru Oane Bogdan zis Bodi (în legătură cu care s-a comis de către inculpatul Militaru Vasile infracţiunea de favorizare a făptuitorului) probele administrate în cauză au reliefat, în afară de contribuţia esenţială la iniţierea şi constituirea grupului infracţional organizat, participarea acestuia la comiterea următoarelor infracţiuni:

Astfel, începând cu luna mai 2016, împreună cu inculpaţii  Iova Paul zis Ion Petrişor, Iova Aurel zis 'Ghiniţă' şi Dumitrescu Cristian-Marius zis 'Buze' a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane vătămate pe care a ameninţat-o cu acte de violenţă îndreptate împotriva familiei şi bunurilor sale, precum şi cu darea în vileag a unor înregistrări compromiţătoare, pentru a obţine de la aceasta, în mod injust, o sumă de bani.  În vederea realizării acestui scop, inculpaţii au realizat acţiuni concertate de intimidare a persoanei vătămate, prin urmărirea acesteia, inclusiv prin GPS, agresarea unei persoane de încredere, aducerea de distrugeri autovehiculelor şi agresarea câinilor de pază ai acesteia. În baza acestor acte de constrângere, la data de 21.12.2016, persoana vătămată a remis membrilor grupării suma totală de 2.400 de euro, sumă ce le-a fost plătită în două tranşe, în cursul aceleiaşi zile.

Începând cu data de 14.02.2017, în baza aceleiaşi rezoluţiuni infracţionale,inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpaţii Iova Aurel şi Dumitrescu Cristian-Marius au continuat acţiunea de hărţuire a victimei, în scopul obţinerii în mod injust, de la aceasta, a unor noi foloase patrimoniale. Cei trei au reluat activitatea de monitorizare a persoanei vătămate, de urmărire şi de contactare repetată a membrilor familiei sale, reuşind şi în acest caz înfrângerea libertăţii sale de voinţă şi determinarea acesteia să le remită o nouă sumă de bani, respective suma de 1.200 de lei.

În dimineaţa zilei de 05.12.2016, inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpaţii Iova Paul zis Ion Petrişor, Balcan Marian zis 'Grasu', Iova Fănel zis 'Gigi', Iova Aurel zis 'Ghiniţă', Filipescu Alexandru Ionuţ zis 'Nee', declinându-şi calitatea de poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află ţigări provenite din contrabandă, autoturism pe care l-au sustras, prin acte de violenţă fizică exercitate asupra ocupanţilor acestuia. Autoturismul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, Sector 6, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia cele 50 de baxuri de ţigări, deţinute nelegal în autoturism de către persoanele vătămate.

La data de 12.02.2017, inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpaţii Iova Paul zis 'Ion Petrişor' şi Balcan Marian zis Marian Grasul a asigurat 'paza locului' în timp ce alţi inculpaţi au pătruns, prin escaladarea gardului şi apoi prin efracţie, în locuinţa unei persoane vătămate de unde au sustras suma de 5.000 de lei, mai multe ceasuri, bijuterii din aur şi o icoană, prejudiciul cauzat fiind estimat la suma de 60.000 de lei.

În dimineaţa zilei de 05.12.2016, inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpaţii Iova Paul zis Ion Petrişor, Balcan Marian zis 'Grasu', Iova Fănel zis 'Gigi', Iova Aurel zis 'Ghiniţă', Filipescu Alexandru Ionuţ zis 'Nee', declinându-şi calitatea de poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află ţigări provenite din contrabandă, autoturism pe care l-au sustras, prin acte de violenţă fizică exercitate asupra ocupanţilor acestuia. Autoturismul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, Sector 6, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia cele 50 de baxuri de ţigări, deţinute nelegal în autoturisim de către persoanele vătămate.

Cu referire la această ultimă infracţiune săvârşită cu participarea inculpatului Dumitru Oane Bogdan zis Bodi s-a reţinut o primă acţiune de favorizare a făptuitorului comisă de către inculpatul Militaru Vasile, care, în dimineaţa imediat următoare sustragerii ţigărilor, a aflat chiar de la inculpatul anterior menţionat că acesta a participat activ la săvârşirea infracţiunii.

Astfel, din analiza probelor administrate în cauză a rezultat că la data de 25.03.2017, în cadrul unor discuţii telefonice purtate de către inculpatul Militaru Vasile cu inculpatul Dumitru Oane Bogdan, acesta din urmă îi aduce la cunoştinţă că, în noaptea precedentă, a participat la comiterea unei infracţiuni în dauna unei persoane  de la care a sustras 7 baxuri cu ţigări, transportate în cursul aceleiaşi nopţi la un apartament situat pe raza municipiului Bucureşti. Toate aceste convorbiri sunt purtate sub aparenţa furnizării, de către inculpat, a unor informaţii despre infracţiuni comise de persoane din anturajul său, inculpatul Dumitru Oane Bogdan acţionând ca un veritabil 'colaborator' al ofiţerului de poliţie, în lipsa unei autorizări date în acest scop de procuror, în condiţiile art. 148 C.p.p.

În tot contextul expus, deşi inculpatul Dumitru Oane Bogdan i-a comunicat textual inculpatului Militaru Vasile că a participat, alături de alte persoane, la comiterea acestei infracţiuni, furnizându-i şi dovezi sub acest aspect, cel din urmă, cu încălcarea dispoziţiilor art. 292 C.p. şi art. 2 alin. 1 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare, nu a constatat săvârşirea infracţiunii, ba chiar l-a sfătuit pe inculpat să şteargă din telefonul mobil toate conversaţiile pe care le-au purtat pe marginea acestui subiect, împiedicând astfel tragerea la răspundere penală a autorului faptei.

De asemenea, la data de 29.06.2017, după ce în prezenta cauză procurorii DIICOT au procedat la destructurarea grupării infracţionale organizate coordonate de către inculpatul Iova Paul zis 'Ion Petrişor' (acţiune desfăşurată la data de 27.06.2017), ofiţerul de poliţie a discutat din nou cu inculpatul Dumitru Oane Bogdan, aflat pe teritoriul Republicii Elene la acel moment, căruia i-a adus la cunoştinţă despre descinderile efectuate şi l-a asigurat că se va interesa despre calitatea procesuală a inculpatului în prezenta cauză. Acţionând din nou 'la adăpostul' primirii de informaţii de la 'sursa' sa, ofiţerul de poliţie l-a sfătuit pe inculpat, în mod voalat, să nu revină în ţară, până la momentul în care va afla, cu exactitate, stadiul urmăririi penale derulate împotriva celui din urmă, toate acţiunile sale fiind de natură să împiedice urmărirea penală a inculpatului.

De asemenea, din verificările efectuate la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a rezultat că, după ce în prezenta cauză organele de urmărire penală au procedat la destructurarea grupării infracţionale organizate coordonate de către inculpatul Iova Paul (acţiune desfăşurată la data de 27.06.2017), inculpatul Militaru Vasile a procedat periodic la verificarea, în bazele de date, a inculpatului Dumitru Oane Bogdan, motivul interogării fiind indicat drept 'dosar penal' deşi, potrivit datelor furnizate de  către Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (în cadrul căreia inculpatul îşi desfăşoară activitatea), în perioada 01.01.2017-la zi la nivelul acestei instituţii nu au fost înregistrate/evidenţiate lucrări penale sau delegări privindu-l pe inculpatul Dumitru Oane Bogdan.

De asemenea, a rezultat că inculpatul Militaru Vasile, de pe contul său de utilizator, a procedat la aceste verificări la datele de 31.07.2017 (la orele 07:51:12 şi 07:51:54), 23.08.2017 (ora 17:28:57) şi 21.09.2017 (ora 10:31:18), cu menţiunea că, la data de 30.08.2017 a fost implementat în aceste baze de date mandatul de arestare preventivă emis în lipsă pe numele inculpatului Dumitru Oane Bogdan, cu menţiunea 'PERSOANĂ URMĂRITĂ', aspect vizibil la momentul interogării aplicaţiei.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare, în locuinţa inculpatului au fost identificate un număr de 11 (unsprezece) telefoane mobile şi multiple medii de stocare a datelor informatice, care au fost ridicate în vederea analizării.

De asemenea, la momentul percheziţionării biroului inculpatului au fost ridicate mai multe înscrisuri olografe şi au fost sigilate unităţile de calculator despre care exista bănuiala că ar conţine urme ale comiterii infracţiunilor.

Inculpatul Militaru Vasile a fost prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie  din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.