Bucureşti, 20 noiembrie 2017
  COMUNICAT DE PRESĂ

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, ai Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor CFR Călători şi ai Sindicatului Aeroportuar "Henri Coandă" au avut astăzi, 20.11.2017, la sediul CSN MERIDIAN din Bucureşti, o întâlnire de lucru de 3 ore cu Ministrul Transporturilor, domnul Felix Stroe.

Astăzi, 20 noiembrie 2017, la sediul Confederaţiei Sindicale Naţionale MERIDIAN, în prezenţa preşedintelui Ion POPESCU şi a Secretarului general, Dumitru Fornea, s-a desfăşurat o întâlnire de lucru  de 3 ore între Ministrul Transporturilor, domnul Felix Stroe, şi reprezentanţii FSTFR, ai Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor CFR Călători şi ai Sindicatului  Aeroportuar "Henri Coandă", organizaţii sindicale afiliate la CSN MERIDIAN.

Principalele probleme abordate au fost următoarele:

demararea negocierilor colective în termenul prevăzut în art. VII din OUG 82 din 16.11. 2017, respectiv realizarea efectivă a negocierii în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017 la unităţile feroviare de stat în vederea stabilirii salariilor lunare ale angajaţilor, astfel încât aceştia să nu piardă nimic prin transferarea contribuţiilor de la angajator la angajat;

urgentarea demersurilor pentru obţinerea avizului favorabil al Guvernului României pentru Proiectul de LEGE privind Statutul personalului feroviar;

accelerarea procesului de achiziţii a materialului rulant motor nou pentru CFR Călători, prin utilizarea fondurilor europene, prin capitalizarea SNTFC CFR Călători S.A. şi prin împrumuturi făcute de SNTFC Călători S.A. destinate achiziţiilor de material rulant nou, pentru înlocuirea locomotivelor, automotoarelor şi a ramelor electrice cu vârstă medie de peste 45 de ani;

identificarea soluţiilor necesare pentru ca SNTFC Călători S.A. să nu încheie anul 2017 pe pierderi din cauză că la prima rectificare bugetară s-a micşorat nejustificat compensaţia aprobată prin Hotărâre de Guvern în aprilie 2017 pentru SNTFC CFR Călători SĂ, respectiv cu 121 milioane lei;

repartizarea echilibrată şi durabilă a bugetelor de investiţii pentru infrastructura de transport, în acord cu normele europene, astfel încât bugetul dedicat infrastructurii feroviare să fie mai mare sau cel puţin egal cu cel destinat investiţiilor în infrastructura rutieră;

demararea negocierilor colective în termenul prevăzut la art. VII din OUG 82 din 16.11. 2017, respectiv realizarea efectivă a negocierii propriu-zise în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017 pentru lucrătorii Aeroportului "Henri Coandă" şi stabilirea unei întâlniri de lucru între Ministrul Transporturilor şi reprezentanţii Sindicatului Aeroportuar "Henri Coandă";

necesitatea stabilităţii atât la nivelul politicilor, cât si la nivelul echipei manageriale, pentru a se permite formarea unor strategii pe termen lung pentru îmbunătăţirea cadrului legal necesar pentru dezvoltarea proiectelor aeroportuare;

investiţiile în infrastructură şi facilităţi sunt esenţiale în contextul creşterii continue a activităţii aeroportuare (nr. pasageri şi zboruri), atât pentru menţinerea unor standarde ridicate de siguranţă şi confort, dar şi pentru faptul că aeroportul este un obiectiv de interes naţional, iar prin OG 64/ 1999 a fost aprobat Programul Strategic de Dezvoltare a Infrastructurii Aeroportului Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti, care trebuie implementat până în anul 2020.

Preşedintele CSN MERIDIAN, domnul Ion Popescu, informat fiind de Preşedintele FSTFR, domnul Rodrigo Maxim, a ridicat problema scăderii cu aproximativ 5 miliarde de lei a bugetului Ministerului Transporturilor alocat pentru anul 2018, de la 13,91 miliarde în 2017 la 9 miliarde de lei. Dacă forma actuală a proiectului de buget pentru anul viitor nu se modifică, activitatea Ministerului Transporturilor va fi grav afectată, iar fondurile europene prevăzute pentru modernizarea infrastructurii de transport şi pentru achiziţionarea de material rulant, nu vor putea fi accesate corespunzător alocărilor multianuale prevăzute pentru ţara noastră.

Domnul Ion Popescu, a solicitat domnului ministru Stroe  să facă toate demersurile necesare pe lângă Ministerul Finanţelor Publice, pentru reîntoarcerea acestor resurse bugetare la Ministerul Transporturilor.

La problemele ridicate de organizaţiile sindicale, Ministrul Transporturilor, domnul Felix Stroe a răspuns:
"Am venit în acest minister ca să pun o cărămidă, nu ca să dărâm. Mi-am propus ca în perioada mandatului meu de Ministru al Transporturilor:
        să redăm prestigiul căii ferate prin adoptarea unui Statut modern al personalului feroviar, finalizarea unor tronsoane de infrastructură feroviară şi achiziţia de material rulant motor nou, prin utilizarea fondurilor europene;
să desţelenim proiectele de infrastructură rutieră pentru transportul de marfă şi persoane;
să asigurăm dragarea corespunzătoare a Dunării pentru realizarea navigaţiei fluviale la standarde internationale;
să avansăm în modernizarea infrastructurii aeroportuare din România."

Pentru soluţionarea aspectelor semnalate de sindicatele reprezentate la întâlnire Ministrul Transporturilor:
a asigurat că se va implica personal în urgentarea demersurilor pentru obtinerea avizului favorabil al Guvernului României pentru Proiectul de Lege privind Statutul personalului feroviar si introducerea acestuia în Camera Deputaţilor la Comisia de Muncă, Comisia de Transporturi si Plenul Camerei Deputatilor pentru a se vota favorabil acest proiect legislativ esenţial pentru redarea prestigiului şi a demnităţii lucrătorilor feroviari;
a dispus demararea negocierilor colective în termenul prevăzut la art. VII din OUG 82 din 16.11. 2017, respectiv realizarea efectivă a negocierii în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017 la unităţile feroviare de stat si la aeroporturi în vederea stabilirii salariilor lunare ale angajaţilor astfel încât aceştia să nu fie afectaţi prin transferarea contributiilor de la angajator la angajat;
se ocupă personal pentru a determina Autoritatea de Reformă Feroviară să urgenteze efectuarea achiziţiilor de material rulant motor nou pentru SNTFC CFR Călători S.A. prin utilizarea fondurilor europene şi prin capitalizarea SNTFC CFR Călători S.A. pentru înlocuirea parcului de material rulant motor cu vârstă medie de peste 45 de ani cu material rulant nou;
va angaja discuţii cu organizaţiile sindicale şi cu Ministerul Finanţelor Publice pentru identificarea soluţiilor necesare pentru ca SNTFC Călători S.A. să nu încheie anul 2017 pe pierderi, datorită faptului că la prima rectificare bugetară s-a micşorat nejustificat  cu 121 milioane de lei compensaţia aprobată pentru SNTFC CFR Călători S.A prin HG, în aprilie 2017;
va promova în mediul politic ideea că repartizarea bugetelor de investiţii pentru infrastructura de transport trebuie să fie în acord cu normele europene, respectiv că repartizarea bugetelor să se facă echilibrat între infrastructura feroviară şi infrastructura rutieră.
va efectua săptămâna viitoare, la invitaţia reprezentanţilor Sindicatului Aeroportuar "Henri Coandă", o vizită de lucru la cel mai mare aeroport al ţării, pentru a constata la faţa locului provocările cotidiene ale lucrătorilor care asigură operarea acestui aeroport internaţional care a ajuns la un trafic de peste 10 milioane de pasageri în anul 2016.
va fi deschis abordărilor interinstituţionale şi intradisciplinare pentru îmbunătăţirea calităţii guvernanţei în domeniul transporturilor, pentru că România să aibă o infrastructură de transport competitivă care să răspundă criteriilor europene de durabilitate, atât în plan economic si social, cât si în ceea ce priveste protecţia mediului înconjurător.

Departamentul de comunicare şi mass media

Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN
Membră a Confederaţiei Europene a Sindicatelor Independente (CESI)
Str.D.I. Mendeleev, nr.36-38, sector 1, Bucureşti, cod poştal 010366