COD GALBEN: 16-12-2017 ora 17 Intre 17:00 si 23:00 se va semnala În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1500 m, vântul va prezenta intensificări ce vor atinge și depăși la rafală 80...90 km/h, izolat 100 km/h, spulberând și viscolind zăpada. in Județul Vrancea, Județul Bacău, Județul Neamţ, Județul Suceava;

CURS BNR

4.6346Up
3.9285Up
GBP
5.2711Up
CHF
3.9729Up
MDL
0.2275Down
BGN
2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României

Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN respinge orice intenţie de a fărâmiţa sectorul de activitate "Cultura şi Mass-Media"!

Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN respinge orice intenţie de a fărâmiţa sectorul de activitate Cultura şi Mass-Media şi solicită Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social să ia în considerare propunerile Federaţiei FAIR - pentru amendarea Proiectului de HOTăRÂRE DE GUVERN privind redefinirea sectoarelor de activitate din economia naţională pentru care se pot negocia şi încheia contracte colective de muncă.

Pentru a se clarifica aspectele invocate de reprezentanţii Federaţiei Fair MediaSind, Preşedintele CSN MERIDIAN a avut astăzi o discuţie telefonică cu dl. Gabriel Petrea, Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, urmată de o întâlnire de lucru pe acest subiect la care au participat:

din partea MINISTERULUI
- dl. Marius SEPI, ministru secretar de stat Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social

din partea CSN MERIDIAN şi Fair MediaSind:

-dl. Ion POPESCU, presedinte CSN Meridian
- dl. Leonard PADUREŢ, preşedinte Fair MediaSind
- dl. Cristian GODINAC, preşedinte executiv Fair MediaSind
- dl. Marian STOICESCU, presedinte executiv, CSN Meridian
- dl. Dumitru FORNEA, secretar general CSN Meridian
- dl. Ionuţ CIUTACU, consilier CSN Meridian

În cadrul şedinţei, reprezentanţii Federaţiei FAIR MEDIASIND şi-au manifestat îngrijorarea faţă de intenţia împărţirii sectorului de activitate Cultura şi Mass-Media din HG 1260 în mai multe sectoare, fără a se ţine cont de interesul membrilor de sindicat şi de propunerile reprezentanţilor federaţiei.

Până la acest moment, în opinia preşedintelui şi preşedintelui executiv Fair MediaSind, propunerile din proiectul legislativ nu au ţinut cont de modul de structurare a sectorului în România şi în alte state europene.

În situaţia în care, contrar asigurărilor date de domnul Marius Sepi, proiectul legislativ nu va fi modificat corespunzător în perioada următoare, membrii FAIR MEDIA SIND, sprijiniţi de CSN Meridian şi de alte organizaţii socio-profesionale la nivel internaţional: Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor şi UNI GLOBAL UNION, vor fi nevoiţi să iniţieze acţiuni de protest în ţara şi în străinătate pentru a atrage atenţia asupra pericolului fragmentării artificiale a unor federaţii sindicale reprezentative prin ingerinţa guvernamentală în activitatea sindicatelor.

Preşedintele CSN MERIDIAN a atras atenţia că în România trebuie să se respecte Constituţia şi legile ţării, iar în acest sens libertatea de asociere şi negociere colectivă trebuie să fie garantată de iure şi de facto conform spiritului şi literei Convenţiilor Fundamentale ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Preşedintele executiv al CSN Meridian a menţionat pericolul atomizării mişcarii sindicale datorită noilor iniţiative legislative, care deşi par a fi propuse cu bună intenţie, prin metoda de lucru şi conţinutul acestora, stârnesc îngrijorare la nivelul unor federaţii sindicale.

În vederea rezolvării acestor probleme care preocupă sindicatele din cultura şi mass-media, domnul preşedinte Ion POPESCU a propus să se organizeze o întâlnire între Ministrul Culturii, reprezentanţii Confederaţiei şi ai Federaţiei Fair MediaSind.

Domnul ministru secretar de stat a prezentat mai multe puncte de vedere privind:

- caracterul tranzitoriu al art. 3 din proiectul de HG privind modificarea HG 1260/2011;
- corelarea dispoziţiilor Legii dialogului social cu cele ale HG, în sensul unei libertăţi sporite de mişcare la nivel de sectoare;
- cererea reprezentanţilor organizaţiilor sindicale şi patronale din industria grafică de a se crea un sector de activitate separat;
- transmiterea propunerilor Fair MediaSind într-un termen de doua săptămâni;
- posibilitatea de a trimite propuneri de modificare a dispoziţiilor Legii dialogului social referitoare la federaţii;
- posibilitatea discutării şi rezolvării problemelor referitoare la salarizare în cadrul CNT.

CSN MERIDIAN Bucuresti, 28 iulie 2017
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie