COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 07:20 si 09:00 se va semnala ceaţă care reduce vizibilitatea local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Olt; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 07:00 si 10:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolar sub 50 m in Județul Caraș-Severin; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 06:40 si 09:00 se va semnala ceata care determina reducerea vizibilitatii local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Galați; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 05:10 si 09:00 se va semnala Precipitaţii predominant sub formă de ploaie care izolat vor favoriza depunerea de polei. in Județul Covasna, Județul Braşov; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 05:10 si 09:00 se va semnala ceata care determina reducerea vizibilitatii local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Vrancea; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 05:00 si 09:00 se va semnala ceata care determina reducerea vizibilitatii local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Iași, Județul Vaslui; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 03:00 si 09:00 se va semnala Precipitaţii predominant sub formă de ploaie care izolat vor favoriza depunerea de polei. in Județul Harghita;

CURS BNR

4.6332Up
3.9185Down
GBP
5.2671Up
CHF
3.9642Down
MDL
0.2288Up
BGN
2.3690Up
Sursa: Banca Naţională a României

BULETIN INFORMATIV

Evaluarea activităţii desfăşurată de Gruparea Mobilă de Jandarmi în anul 2015

Luni, 18 ianuarie a.c., s-a desfăşurat activitatea de evaluare a Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa. La această activitate au participat prefectul judeţului Constanţa, domnul Ion Constantin, primul adjunct al inspectorului general şi şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, comandanţii structurilor M.A.I., M.Ap.N., şi S.R.I., S.P.P. din judeţul Constanţa, şefii parchetelor de pe lângă Curtea de Apel şi de pe lângă Tribunalul Constanţa şi o parte din personalul grupării.

Ordinea şi siguranţa publică

În anul 2015 Gruparea de Jandarmi Mobilă "TOMIS" Constanţa a executat un număr de 3092 misiuni, faţă de 2510 în anul 2014, (înregistrându-se o creştere cu 23 % faţă de anul precedent), rezultând o medie de opt misiuni desfăşurate zilnic, din care exemplificăm: 794 misiuni de asigurare a ordinii publice, 1694 misiuni de menţinere a ordinii publice şi 481 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii şi punerea în executare a 199 mandate de aducere emise de către organele de urmărire penală, din judeţul Constanţa către alte judeţe din ţară.

Asigurarea ordinii publice

Concomitent cu executarea misiunilor de menţinere a ordinii publice, efectivele unităţii au executat un număr de 794 misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică, faţă de 380 misiuni în anul 2014 (înregistrându-se o creştere cu 109 % faţă de anul precedent); 41 manifestări sportive, 60 manifestări cultural-artistice, religioase şi promoţionale cu participarea unui public numeros, 60 manifestări de protest, din care exemplificăm:

Asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia Bobotezei, în zona falezei Cazinoului- aproximativ 10.000 de credincioşi; Pe timpul hramului Izvorul Tămăduirii de la Biserica Greacă din Brăila - peste 7000 de participanţi; la manifestarea sportivă Raliul Deltei. - Peste 10000 de persoane; - partida de fotbal pentru supercupa României dintre FC Steaua Bucuresti si FC ASA 2013 Tg Mures - 14000 de persoane; evenimentul cultural artistic-Europa F.M., unde au participat peste 40000 de persoane;Zilele Marinei Române, eveniment organizat de Comandamentul Flotei, în ziua de 15.08.2015 - peste 10.000 de participanţi; Campionatul European de Triatlon - Triathlon Chalange Mamaia 2015 - ediţia VII; Hramul mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei, peste 10. 000 de credincioşi;

Participarea la menţinerea ordinii publice în sistem integrat cu poliţia

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional în anul 2015 au fost organizate şi desfăşurate un număr de 1694 acţiuni, din care exemplificăm, 368 misiuni de menţinere a ordinii publice pe litoralul Mării Negre, 53 patrulări executate în zona instituţiilor de învăţământ, 383 misiuni de menţinere a ordinii publice executate în mediul urban, 915 acţiuni punctuale defăşurate în zone de interes operativ cu potenţial criminogen.

EFICIENŢA PROBATĂ PRIN REZULTATE:

Jandarmii din cadrul G..J.M. Constanţa au constatat în flagrant prin sesizare directă un număr de 1088 infracţiuni, faţă de 465 infracţiuni în anul 2014 (înregistrându-se o creştere cu 134% faţă de anul precedent), fiind identificaţi 1349 făptuitori, 32 dintre aceştia minori şi 18 persoane urmărite naţional.

475 sunt infracţiuni pe linia deţinerii şi traficului ilicit de droguri, fiind identificaţi 706 autori şi ridicate 2010 pliculeţe care conţineau fragmente vegetale, muguri vegetali sau comprimate susceptibile de a avea efecte psihoactive, faţă de 281 în anul precedent, rezultând o creştere cu 44%.

Pe linia vânzării ilegale a produselor din tutun au fost constatate 522 de fapte cu 559 autori identificaţi şi ridicate în vederea continuării cercetărilor pentru a fi predate poliţiei 12.033 pachete, faţă de 43 de fapte în anul 2014, rezultând o creştere cu 1114%;

Totodată în anul 2015 au fost aplicate un număr de 2375 sancţiuni contravenţionale, faţă de 1540 sancţiuni în anul 2014 (înregistrându-se o creştere cu 54% faţă de anul precedent) din care 1945 amenzi contravenţionale faţă de 1059 în anul 2014, în valoare de 947400 lei şi 430 avertismente scrise faţă de 481 în anul 2014.

Repartizarea sancţiunilor contravenţionale aplicate, pe acte normative se prezintă astfel:

- 1945 la Legea 12/ 1990 protejarea populaţiei împotriva unor activităţilor comerciale ilicite: ;

- 412 la Legea 61/ 1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice:

- 4 la Legea 4/ 2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive: ;

- 14 la Legea 60/ 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice:;

Cooperarea interinstituţională

În anul 2015 s-au executat 336 de acţiuni în cooperare cu alte instituţii, din care exemplificăm: 46 cu lucrătorii I.P.J. Constanţa, 27 cu D.I.I.C.O.T. şi B.C.C.O. Constanţa, 217 cu organele administraţiei publice locale, 21 cu Agenţia de Pescuit şi Acvacultură - Constanţa, 6 cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală si 9 cu alte instituţii.
De asemenea s-au executat un număr de 36 acţiuni comune cu cele cinci inspectorate de jandarmi judeţene din zona de competenţă, înregistrându-se o creştere cu 57 % faţă de anul 2014, astfel: 2 cu I.J.J. Constanţa, 2 cu I.J.J. Călăraşi, 17 cu I.J.J. Ialomiţa si 14 cu I.J.J. Brăila.

PRINCIPALELE DIRECŢII DE ACŢIUNE PENTRU ANUL 2016

Creşterea gradului de siguranţă stradală, al proprietăţii publice şi private prin participarea la executarea misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat.

Creşterea nivelului de siguranţă în mediul rural prin continuarea desfăşurării de acţiuni comune cu inspectoratele judeţene de jandarmi, din zona de competenţă.

Promovarea unei culturi de siguranţă publică în comunitate, prin intermediul jandarmilor, pentru creşterea gradului de conştientizare şi identificare a noilor ameninţări şi vulnerabilităţi stradale.

Compartimentul de Relaţii Publice

****
Nota Editor -Exemple Fapte anul 2015

Jandarmii au surprins în flagrant în staţiunea Costineşti, două persoane care comercializau 137 de pliculeţe cu substanţe vegetale halucinogene de culoare galben-verzui şi substanţă sub formă de pulbere albă.

Duminică, 02 august a.c., ora 00:30, un echipaj de jandarmerie din cadrul Grupării Mobile care se afla în misiune de asigurare a ordinii şi siguranţei publice în staţiunea Costineşti, a observat două persoane care ofereau spre vânzare pliculeţe în care se afla o pulbere albă. La vederea militarilor, bărbaţii în vârstă de 28 ani, din Constanţa, au început să se agite, au mărit ritmul de mers şi s-au îndreptat către un autoturism. Au fost somaţi, s-au oprit şi li s-a făcut controlul corporal sumar şi al bunurilor pe care le deţineau.

Asupra acestora, jandarmii au găsit într-o borsetă 137 de pliculeţe cu substanţă vegetală halucinogenă, din care 21 pliculeţe sub formă de pulbere de culoare albă şi 116 de culoare galben-verzui precum şi suma de 255 lei.

Cele 137 de plicuri cu substanţe psihotrope şi suma de bani vor fi predate Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, în vederea continuării cercetărilor.

Au vrut să-şi prelungească concediul pe litoral cu banii altora

Jandarmii constănţeni împreună cu angajatul unei firme de pază au surprins în Constineşti, un suspect care a sustras de pe malul mării un portofel şi un telefon mobil.

Marţi, 28 iulie a.c., ora 04.30, un echipaj de jandarmerie din cadrul Grupării Mobile Constanţa care se afla în misiune de asigurare a ordinii şi siguranţei publice în staţiunea Costineşti, în apropierea unei discoteci, a observat trei persoane care fugeau după doi bărbaţi şi cereau sprijinul cetăţenilor pentru prinderea acestora. Echipajul a intervenit, a somat respectivele persoane, moment în care una dintre acestea a aruncat pe jos mai multe bunuri şi a dispărut printre clădiri, iar una a fost prinsă. Cel reţinut şi bunurile aruncate pe jos, respectiv un portofel şi un telefon mobil au fost predate de către reprezentantul firmei de pază, echipajului de jandarmi. În portofel păgubitul avea 146 lei, o carte de identitate, un card de sănătate, permis de conducere şi alte carduri de fidelitate.

Dar ce s-a întâmplat ? Doi turişti din localitatea Vulcan, judeţul Hunedoara şi-au petrecut noaptea într-o discotecă din localitate unde s-au împrietenit cu mai mulţi tineri. La ora 04.00, au ieşit din local şi unul dintre ei a intrat în apă să facă o baie, lăsându-şi bunurile în grija prietenului. Unul dintre prietenii cunoscuţi în discotecă a început să-l ţină de vorbă pe cel care avea sub supraveghere hainele celui intrat în apă, iar cel de-al doilea i-a sustras din haine portofelul şi telefonul mobil. Cei doi suspecţi au spus că sunt obosiţi şi că se retrag către camera unde sunt cazaţi. După câteva momente păgubitul a ieşit din apă şi a observat că-i lipsesc bunurile. Au început să alerge pe faleză după cei doi tineri împreună cu reprezentantul firmei de pază şi jandarmi.

Metoda este simplă şi eficientă, unul te ţine de vorbă, iar altul sustrage bunurile de pe plajă.

Suspectul şi bunurile au fost predate la sediul Poliţiei Costineşti pentru continuarea cercetărilor.
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie