MINISTERUL PUTERII POPULARE PENTRU AFACERI EXTERNE

1. Republica Bolivariană a Venezuelei respinge în mod categoric şi ferm declaraţiile neprietenoase şi ostile ale Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, pe data de 11/08/2017, în care a ameninţat cu o intervenţie militară împotriva Patriei noastre, ceea ce reprezintă foarte clar încălcarea scopurilor şi pricipiilor consacrate în Carta Naţiunilor Unite şi în normele dreptului internaţional, în special în ceea ce priveşte utilizarea sau ameninţarea forţei împotriva independenţei politice a Statelor.

2. Declaraţiile de război ale Preşedintelui Donald Trump, în mod clar încadrate în agresiunile sistematice ale administraţiei americane împotriva Venezuelei, reprezintă o ameninţare directă împotriva păcii, a stabilităţii independenţei, unităţii teritoriale, suveranităţii şi a dreptului de auto-determinare a Republicii Bolivariene Venezuela, la doar o zi după ce şeful Statului şi al Guvernului venezuelean, Nicolas Maduro Moros, a reînnoit apelul său de a stabili relaţii la nivel înalt, egalitate şi cooperare cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, pe baza respectului reciproc.

3. Ameninţarea nechibzuită a Preşedintelui Donald Trump intenţionează să târască America Latină şi Caraibe într-un conflict care alterează permanent stabilitatea, pacea şi siguranţa regiunii noastre, declarată ca Zonă de Pace pentru cele 33 State membre ale Comunităţii Statelor Latinoamericane şi Caraibe (CELAC) în 2014.

4. Republica Bolivariană Venezuela alertează încă o dată comunitatea internaţională despre puternicele ameninţări care planează de fiecare dată tot mai intens asupra ei, în vremuri în care administraţia americană îşi reafirmă spiritul său imperial şi vocaţia necolonială în America noastră, în dispreţ clar faţă de poporul venezuelan şi vocaţia lor dovedită pacifistă şi liberă.

5. Republica Bolivariană Venezuela face un apel către membrii comunităţii internaţionale şi a popoarelor lumii să-şi exprime în mod clar şi fără echivoc condamnarea acestui atac periculos împotriva păcii şi a stabilităţii continentului american. Am ajuns la momentul în care organizaţiile internaţionale şi forumurile multilaterale din regiune şi din lume să reafirme validitatea normelor dreptului internaţional şi să oprească cea mai agresivă acţiune a imperiului american împotriva poporului venezuelean în peste o sută de ani.

Facem apel către toţi patrioţii Venezuelei, fără diferenţe de culoare sau părtinire politică, să se unească în apărarea pământului nostru sacru, a poporului nostru sacru, faţă de agresiunea insolentă din străinătate.

''Independenţă sau Nimic!'' - Simon Bolivar
Caracas, 12 august 2017