COD PORTOCALIU: 24-02-2018 ora 13 Intre 26 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10 se va semnala temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua

Mamaia, 12 august 2017

Radio România aniversează 'Gaudeamus 100' la malul mării

După 23 de ani, 99 de târguri derulate sub acest brand, peste 11.700 de evenimente culturale găzduite şi aproape 2.850.000 de vizitatori (marea majoritate mulţumiţi, sperăm!) Gaudeamus a ajuns la ediţia cu numărul 100, care se desfăşoară în momentul de vârf al sezonului estival, în intervalul 12 - 16 august, în Piaţeta Perla din staţiunea Mamaia.

Ediţia 2017 a Târgului Gaudeamus Litoral este organizată de Radio România, prin Centrul Cultural Media Şi Radio Constanţa, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa. Programul de vizitare este zilnic între orele 15.00 şi 23.00.

Deschiderea oficială a ediţiei a avut loc sâmbătă, 12 august, la ora 17.00. Preşedintele de onoare al evenimentului este în acest an domnul Decebal Făgădău, primarul Municipiului Constanţa.

Alături de 'Gaudeamus 100', Radio România sărbătoreşte în această vară şi 50 de ani de la primul semnal lansat în eter de Radio Vacanţa, postul estival care a însufleţit plajele româneşti timp de zeci de ani. Dubla aniversare va fi marcată printr-o serie de concerte ale orchestrelor Radio România, derulate pe scena amanejată în Piaţeta Perla, în vecinătatea Pavilionului Gaudeamus.

Indiferent de vârstă şi preferinţe muzicale, toţi cei prezenţi aici în acest interval vor găsi cu siguranţă cel puţin un moment pe placul lor, fie că e vorba despre acorduri clasice (Orchestra Naţională Radio, sâmbătă, 12 august), şlagăre pop (Seara Şlagărelor Româneşti oferită duminică, 13 august, de Radio Constanţa Şi Big Band-ul Radio România, în concert luni, 14 august) sau muzică tradiţională românească (Orchestra de Muzică Populară Radio, marţi, 15 august).

Programul aniversar Gaudeamus 100 va fi completat cu o expoziţie de fotografii amenajată în incinta Târgului Gaudeamus Litoral, fotografii realizate în cele peste două decenii de la debutul proiectului, cu prilejul celor 99 de ediţii ale Târgului Gaudeamus care au avut loc în întreaga ţară.

Gaudeamus Litoral 2017, repere statistice:
- 23 de expozanţi, printre care se regăsesc câteva dintre cele mai sonore nume de pe piaţa editorială românească. Oferta este generoasă, atât din punctul de vedere al numărului de titluri disponibile cât şi din cel al diversităţii domeniilor abordate, câştig de cauză având totuşi cartea 'de vacanţă', numai bună să vă însoţească la plajă.

- o suprafaţă de peste 200 mp de standuri;

- peste 50 de evenimente editoriale Şi muzicale adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă, care vin să completeze în cel mai fericit mod programul celor care îşi petrec aceste seri la malul mării.

Proiecte Radio România derulate la GAUDEAMUS Litoral
* Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care, la finalul evenimentului, este oferit unei biblioteci publice. Destinaţia volumelor donate la această ediţie va fi şcoala din localitatea Dobromir, judeţul Constanţa.

* Tombola Gaudeamus, derulată pe baza buletinelor de Vot al Publicului, va avea şi în acest an două premii extrem de atrăgătoare: suma de 500 de lei, oferită de Asociaţia Lions Balkanica şi un zbor de 30 de minute deasupra litoralului românesc, de pe Aeroportul Tuzla - pe care câştigătorul îl poate filma şi/sau fotografia - oferit de Regional Air Services.

* Poliţia GAUDEAMUS - cititorii de pe plajă, surprinşi în flagrant, vor fi din nou amendaţi, ca la fiecare ediţie estivală GAUDEAMUS. Doar că, la GAUDEAMUS Litoral, amenda 'se dă' la propriu şi constă în cărţi oferite de editurile participante la târg.

Premiile GAUDEAMUS Litoral 2017 vor fi decernate miercuri, 16 august, începând cu ora 17.00, astfel:
* Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor - locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului;

* Trofeele Presei - decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului

* Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase vizitatoare, de către ARENA Communications.

Târgul GAUDEAMUS Litoral face parte din Programul LECTURA, proiect de anvergură naţională iniţiat şi derulat de Radio România cu scopul declarat de a susţine cultura scrisă din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional, dedicate în principal cărţii şi ofertei educaţionale.

Calendarul Programului LECTURA 2017 mai cuprinde: Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară (14 - 24 septembrie) şi Târgul Internaţional GAUDEAMUS (22 - 26 noiembrie).

Gaudeamus Litoral - un eveniment Radio România Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii Şi Identităţii Naţionale Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale Şi Dacia

Parteneri: Primăria Municipiului Constanţa, ARENA Communications, Asociaţia Lions Balkanica, Regional Air Services, Departamentul Centenar, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Statul Major al Forţelor Navale Române - Muzica Militară a Forţelor Navale, RATC

Parteneri media: TV Alpha Media, Caţavencii, Constănţeanul, Forbes, Litoral TV, Neptun TV, Observator Cultural, Revista 22, Suplimentul de Cultură, Telegraf, www.educta.ro

Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi contacta la Secretariatul GAUDEAMUS sau vizita site-ul www.gaudeamus.ro.