Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Îndrăzniţi să loviţi şi în persoanele cu dizabilităţi?

Încă o lovitură pentru oamenii care muncesc cinstit în ţara asta, pentru persoanele cu dizabilităţi care nu vor să stea cu mâna întinsă, ci preferă să lucreze în ateliere protejate.

Ordonanţa 60, emisă săptămâna trecută, modifică Legea 448, care se referă la persoanele cu handicap şi obligă angajatorii cu peste 50 de salariaţi, care nu au 4% dintre aceştia persoane cu dizabilităţi, să plătească o taxa dublă la buget faţă de cea de până acum, fără a mai avea si alte opţiuni. Până acum, legea permitea şi cumpărarea de produse şi servicii de la unităţile protejate autorizate, adică operatori economici în cadrul cărora, mai bine de 30% dintre angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi.

Această opţiune era necesară deoarece există un număr important de persoane cu dizabilităţi grave care nu pot fi angajate pe piaţa liberă a muncii, pentru că angajatorii nu au condiţii şi specialişti care să lucreze cu aceştia în scopul integrării la locul de muncă. Ordonanţa 60 supraimpozitează angajatorii şi încalcă toate principiile planificării economice şi ale predictibilităţii, împovărând agenţii economici care oricum sunt sufocaţi de taxe şi impozite supradimensionate. De la 1 septembrie, ea va intra în vigoare, pentru că aşa a decis Măria Sa, Guvernul!

Că acest guvern nu încurajează munca, ori educaţia corelată cu cererea pieţei muncii, nu e o noutate pentru nimeni. E mai uşor să manipulezi oamenii pe care-i controlezi şi care depind de fărâmiturile aruncate cu zgârcenie pentru a-şi duce traiul zilnic. De ce să fii responsabil şi competitiv când Statul are grijă de tine? Tot ce ţi se cere e să te duci o dată la patru ani să votezi până vezi roşu înaintea ochilor!

În foamea după bani, Ministerul Muncii a desconsiderat orice propunere, cu toate că reprezentanţii ONG-urilor care lucrează cu persoane cu dizabilităţi şi ai unităţilor protejate autorizate care angajează astfel de persoane au oferit soluţii legale pentru a rezolva anumite probleme de reglementare a activităţii unităţilor protejate, pentru a elimina abuzurile unor afacerişti interesaţi doar de câştig.

De asemenea, Comitetul Economic şi Social a dat aviz negativ propunerii de ordonanţă. Ministerul ignoră cu nonşalanţă faptul că în spatele acestor unităţi protejate sunt angajaţi cu dizabilităţi, contracte, furnizori şi angajamente de plată. Se calcă în picioare cu tupeu munca asiduă de ani de zile pentru a construi din nimic un domeniu de activitate care oferă persoanei cu dizabilităţi o şansă la muncă şi la o viaţă demnă.

Disperarea mare după bani a împins guvernul dictatorial PSD să dea ordonanţa fără nicio consultare sau dezbatere, mizând pe faptul că e vacanţă şi lumea nu e alertă. Din păcate, ca urmare a noilor reglementări, circa 2.000 de angajaţi ai unităţilor protejate, persoane cu dizabilităţi, vor ajunge şomeri, fiind lipsiţi de dreptul de a muncii demn, după capacitatea pe care o au. Pierderile vor fi imense şi nu pot fi cuantificate în bani, e vorba de mult mai mult, e vorba de speranţe risipite, de atac la demnitatea umană, de abuz şi neputinţă.

Ruşine guvernului PSD care dispreţuieşte astfel cetăţenii mai slabi şi vulnerabili, care nu vor decât să fie lăsaţi să muncească şi trataţi cu respect, pentru că sunt şi ei responsabili şi nu vor să fie o povară pentru familie şi pentru stat!

Deputat PNL
Florica Cherecheş
11 august 2017
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.