Clotilde Armand : Scrisoare deschisă "Să apărăm viitorul Europei"

Preşedintelui Franţei, Emmanuel MACRON

Preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude JUNCKER

Preşedintelui Parlamentului European, Antonio TAJANI

Vă adresez această scrisoare, domnilor preşedinţi, în calitate de cetătean al României şi cetăţean european, preocupat de soarta acestei ţări faţă de care resimt un ataşament profund. În ultimele luni, îngrijorarea unui număr mare de cetăţeni a crescut în legătură cu direcţia spre care se îndreaptă actuala coaliţie de guvernare PSD-ALDE. Liderii acestei coaliţii fac tot posibilul să mutileze statul de drept, justiţia şi parcursul european al ţării cu un singur obiectiv : acela de a scăpa de diverse anchete penale. Votul majoritar obţinut de aceste formaţiuni nu înseamnă o legitimare pentru măsuri care duc la încălcarea angajamentelor ca membri ai Uniunii europene.

Lupta anti-corupţie face parte din angajamentele asumate faţă de partenerii occidentali şi reprezintă o condiţie pentru dezvoltarea României. Este convingerea tuturor celor care au manifestat săptămâni întregi iarna trecută, atunci când guvernul PSD a încercat o primă modificare a legilor justiţiei. Ne aflăm în prezent în faţa unor noi tentative de modificare a unor legi fundamentale pentru lupta eficientă împotriva corupţiei. O comisie specială din Parlament are misiunea să grăbească procedurile de modificare a unui întreg pachet de legi. Guvernul pregăteşte de asemenea un proiect de cod administrativ care vizează relaxarea criteriilor de integritate şi incompatibilitate pentru funcţionarii publici. Proiectul de lege ce interzicea unei persoane condamnate penal să devină preşedintele ţării a fost respins în această săptămână de Senat.

Pe plan economic, ritmul susţinut de creştere (apreciat la 8,8%) este dublat de un deficit public care va trece de pragul de 3%, de un deficit al contului curent de peste 4 miliarde de euro şi de o rată a inflaţiei de 2,7%. Lipsa de predictibilitate a legislaţiei ridică mari semne de întrebare investitorilor. Numeroase categorii socio-economice au contestat adoptarea noului Cod fiscal, iar prevederile sale vor pune în mare dificultate bugetele locale, de care depinde dezvoltarea comunităţilor locale.

În aceste condiţii, îmi permit să vă adresez rugămintea să analizaţi cu atenţie evoluţiile politice din România şi să sprijiniţi proiectele care pot susţine dezvoltarea de care are atâta nevoie populaţia acestei ţări, supusă unei campanii continue de dezinformare, dar ataşată în continuare ideii europene.

Clotilde Armand,

Consilier local,