COD PORTOCALIU: 28-09-2021 ora 10 Intre 10:35 si 11:30 se va semnala averse ce vor acumula peste 35...40 l/mp, descărcări electrice in Județul Caraş-Severin, Județul Timiş; COD GALBEN: 28-09-2021 ora 10 Intre 10:10 si 11:30 se va semnala averse ce vor acumula peste 20...30 l/mp, descărcări electrice in Județul Caraş-Severin, Județul Timiş;

ONU atenţionează România: femeile se confruntă cu violenţă, discriminare şi prejudecăţi

Ce trebuie să facă statul român până în 2021 pentru a reduce discriminarea femeilor? De la servicii pentru femeile victime ale violenţei, până la asigurarea accesului la educaţie sexuală în şcoli, cote de gen pentru candidaţii politici, cote de gen pentru companiile listate la Bursă, interzicerea invocării clauzei de conştiinţă de către spitale în cazul avorturilor la cerere, simplificarea depunerii plângerilor de hărţuire sexuală. Toate acestea se numără printre recomandările cuprinse în Raportul asupra României emis de Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării femeilor (CEDAW).

În luna iulie 2017, O.N.U a realizat evaluarea periodică a României în contextul celei de-a 67-a sesiuni CEDAW, privind implementarea Convenţiei ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare asupra femeilor.

Unul din punctele remarcate de O.N.U este că angajaţii statului român nu sunt pregătiţi să adreseze specificitatea problemelor cu care se confruntă femeile şi este recomandată organizarea unor sesiuni de formare pentru personalul din justiţie, poliţie, servicii sociale, autorităţi locale, cadre didactice, etc. astfel încât aceştia să fie corect informaţi asupra drepturilor femeilor şi legislaţiei din domeniu, să aibă protocoale de intervenţie sensibile la gen, să existe colaborare inter-instituţională şi o abordare generală de prevenire a situaţiilor de discriminare, violenţă sau abuz asupra femeilor şi fetelor.

Conform raportului, România trebuie să asigure protecţie pentru toate formele de violenţă asupra femeilor, atât din cadrul căsătoriei cât şi în cazul cuplurilor necăsătorite. Comitetul O.N.U a ţinut să sublinieze că femeile din România victime ale violenţei nu au acces total şi gratuit la servicii medicale şi consiliere psihologică, iar adăposturile nu sunt disponibile în întreaga ţară.

Este urgentă revizuirea manualelor şcolare pentru a cuprinde referinţe la rolul istoric al femeilor şi contribuţiile lor culturale şi ştiinţifice, incluzând femeile rome. În prezent, atât manualele şcolare cât şi profesorii perpetuează stereotipurile de gen.

De asemenea, Statul trebuie să introducă în programa şcolară predarea obligatorie a noţiunilor despre educaţie sexuală şi drepturi reproductive, incluzând educaţie despre contracepţie, infecţii cu transmitere sexuală, violenţă sexuală şi violenţă domestică.

O altă recomandare este legată de eforturile pentru a asigura accesul femeilor din mediul rural la apă potabilă, canalizare, servicii de transport, sănătate, educaţie, locuri de muncă precum şi îmbunătăţirea infrastructurii şcolare în mediul rural, incluzând zonele cu populaţie majoritar romă şi zonele unde trăiesc comunităţi care se confruntă cu sărăcia, pentru a reduce diferenţele sociale în accesarea educaţiei obligatorii, inclusiv prin eliminarea segregării la clasă.

Comitetul constată cu îngrijorare că femeile rome, femeile migrante, femeile din mediul rural, femeile cu dizabilităţi, femeile care trăiesc cu virusul HIV/SIDA sunt afectate în mod disproporţionat de sărăcie şi au acces redus la sănătate, educaţie şi piaţa muncii. Discriminarea multiplă nu este recunoscută ca atare de legislaţia naţională.

Comitetul îşi exprimă îngrijorarea că nerecunoaşterea de către stat a parteneriatului civil are consecinţe negative asupra respectării drepturilor femeilor.

Comitetul este îngrijorată de numărul semnificativ de mare de femei din România care sunt traficate în afara ţării. Este privită cu îngrijorare lipsa investigării angajaţilor statului care sunt suspectaţi de implicare în cazuri de trafic de femei.

Comitetul mai subliniază importanţa accesului neîngrădit la avort în condiţii de siguranţă şi îşi exprimă îngrijorarea privind clauza de conştiinţă ridicată de unii medici şi unele spitale. Legislaţia trebuie să interzică instituţiilor medicale să se folosească de clauza de conştiinţă.

Statul român trebuie să se asigure că este respectată plata egală la muncă de valoare egală. Există legislaţie în domeniu, dar încă persistă diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi.

Pentru creşterea participării femeilor în consiliile de administraţie ale marilor companii private, este recomandată introducerea unor cote de gen în cazul companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti. În plus, statul român trebuie să dezvolte un sistem sigur şi confidenţial pentru depunerea plângerilor referitoare la hărţuirea sexuală şi discriminarea de gen la locul de muncă.

'Prin această evaluare, O.N.U confirmă ceea ce organizaţiile neguvernamentale repetă de ani de zile: România mai are mulţi paşi de făcut până la eliminarea discriminării femeilor şi asigurarea respectării drepturilor lor fundamentale, mai ales pentru categoriile de femei cele mai vulnerabile, care rămân invizibile în societatea românească: femeile rome, femeile cu dizabilităţi, femeile fără adăpost, fetele instituţionalizate, femeile din mediul rural, femeile sărace, femeile migrante şi refugiate', a declarat Carmen Gheorghe, Preşedinta Asociaţiei E-Romnja, participantă la sesiunea de la Geneva.

La sesiunea ONU de la Geneva a fost prezentat şi raportul alternativ realizat de organizaţii neguvernamentale pentru drepturile femeilor din România: E-Romnja - Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Coaliţia pentru Egalitate de Gen, Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor.

Un rezumat în limba română al Raportului O.N.U este disponibil pe site-ul Coaliţiei pentru Egalitate de Gen

*

Convenţia CEDAW a fost adoptată în anul 1979, sub egida Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului, din cadrul Naţiunilor Unite. România a semnat Convenţia CEDAW în anul 1982.
Comitetul CEDAW organizează periodic evaluări ale statelor membre şi urmăreşte parcursul guvernelor pentru îmbunătăţirea situaţiei femeilor.

În cadrul sesiunii din 2017, raportul de ţară al României a fost prezentat de o delegaţie condusă de ANES, care a inclus reprezentanţi din Ministerul de Interne, Ministerul de Justiţie, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei şi Misiunea Permanentă a României la O.N.U.

În paralel, a fost prezentat un raport alternativ (Shadow Report) redactat de organizaţii neguvernamentale care luptă pentru drepturile femeilor: E-Romnja - Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Coaliţia pentru Egalitate de Gen, Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor.