COD GALBEN: 27-02-2021 ora 23 Intre 23:10 si 05:00 se va semnala La altitudini de peste 1800 m, vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 90 - 100 km/h, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Către: Greenpeace România şi Agent Green

Stimaţi reprezentanţi ai Greenpeace România şi Agent Green,

Am luat la cunoştinţă, cu mâhnire, felul în care dumneavoastră v-aţi poziţionat faţă de declaraţiile publice pe care le-am susţinut în conferinţa de presă de marţi, 18 iulie 2017, conferinţă înregistrată integral şi postată pe pagina de Facebook a MAP. Nu pot să nu mă întreb, retoric, cum de toate celelalte ONG-uri prezente au înţeles adevărul, numai dumneavoastră nu. Şi nu pot să nu mă întreb, tot retoric, cum de mesajul mincinos promovat de dumneavoastră, ONG-uri (apolitice), este acelaşi cu mesajul promovat de platforma politică România 100. Având în vedere faptul că, atât în anumite articole de presă, cât şi în spaţiul public, aţi făcut afirmaţii calomnioase de genul 'Ministerul Apelor şi Pădurilor vrea să blocheze/amputeze/închidă aplicaţia Inspectorul Pădurii', mă văd nevoită să vă mai explic odată.

Unul dintre principiile în care cred cu tărie ?i pe care l-am urmat în întreaga mea carieră politică, fie din pozi?ia de parlamentar, fie din cea de ministru, este acela că actul de guvernare nu se poate realiza eficient dacă nu există deschidere la dialog ?i cooperare inclusiv cu societatea civilă. Dovadă, modul în care am elaborat ?i realizat Radarul Pădurilor ?i noul Cod Silvic, având alături echipa de profesionişti de la WWF România.

În aceeaşi notă, a deschiderii necondiţionate faţă de mediul ONG, în data de 04 iulie 2017, la nici trei zile de la preluarea noului meu mandat de ministru al Apelor şi Pădurilor, am organizat o întâlnire cu reprezentanţii marilor organizaţii preocupate de soarta pădurilor. În acea întâlnire, la care şi dumneavoastră aţi participat, am lansat în discuţie cadrul şi principiile colaborării noastre. M-am angajat ca, înainte de orice decizie cu impact semnificativ, să vă informez direct, înainte de a o face public, să vă consult atunci când se impune, aşezându-vă ca partener al MAP, pe acelaşi palier al importanţei cu partenerii de dialog social prevăzuţi prin lege (patronate şi sindicate).

Ştiţi foarte bine că unul dintre cele mai importante puncte ale Programului de Guvernare 2017-2020 din domeniul Păduri, pe care PSD şi l-a asumat, îl reprezintă 'Dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL, operaţionalizarea sistemului FMIMS şi dezvoltarea sistemului 'Radarul Pădurilor' de alertare a instituţiilor cu responsabilităţi în materie, coroborat cu sistemul 112 pentru transportul de lemn'. În plus, acest obiectiv duce la îndeplinire şi o prevedere din Hotărârea CSAT din iunie 2015. Astfel, la preluarea mandatului am vrut să aflu ce demersuri s-au realizat, în acest sens, în ultimii doi ani. Am aflat, cu stupoare, următoarele: în august 2016, MMAP a făcut uz de date false pentru atribuirea directă către o societate comercială, în mod ilegal, a unui contract de dezvoltare a sistemului SUMAL în valoare de circa 500.000 de euro, având ca termen de execuţie luna decembrie 2016.

Societatea comercială cu care s-a încheiat contractul nu a putut duce la îndeplinire prevederile contractuale în termenul stabilit din cauza multiplelor solicitări de servicii făcute de MMAP, suplimentare celor din caietul de sarcini şi a cerut în scris prelungirea contractului prin act adiţional. Ministrul tehnocrat al Mediului, Apelor şi Pădurilor a refuzat acest lucru şi contractul a expirat, fără ca dezvoltarea să fie finalizată şi recepţionată. Continuarea dezvoltării până la obţinerea produsului final, după ce contractul a expirat, ar fi reprezentat, conform legislaţiei din România, o ilegalitate.

În cadrul dezvoltării s-a realizat parţial portalul www.inspectorulpadurii.ro, care are ca obiectiv utilizarea de imagini din satelit pentru a depista tăierile ilegale de pădure. Fără să fie finalizat şi, în consecinţă, fără să funcţioneze corespunzător, acest portal a fost făcut public în faza sa de testare, creând confuzie în rândul cetăţenilor, ca şi când toate alertele pe care le emite ar reprezenta tăieri ilegale. În realitate, din totalul de 5.932 de alerte verificate de către Gărzile Forestiere, doar 17 s-au dovedit a fi tăieri ilegale. Finalizarea acestui portal face parte din dezvoltarea SUMAL, demers compromis la acest moment de acţiunile iresponsabile ale Guvernului tehnocrat, care n-a fost de acord cu încheierea unui act adiţional la contract, încât produsul final să poată fi obţinut.

În spiritul celor convenite cu reprezentanţii ONG, marţi, 18 iulie 2017, înainte de conferinţa de presă, v-am invitat la o întâlnire informală, în cadrul căreia v-am adus la cunoştinţă toate aceste aspecte şi v-am asigurat că obiectivul meu, ca parlamentar şi ministru, şi al Ministerului pe care îl conduc, este acela de a corecta toate disfuncţionalităţile şi de a continua, în cel mai scurt timp, legal, dezvoltarea SUMAL, care include, printre altele, finalizarea portalului inspectorulpadurilor.ro. În acest sens, v-am informat că am depus plângere penală la PÎCCJ şi că aşteptăm finalizarea anchetei, pentru a relua procesul de dezvoltare al sistemelor informatice. V-am informat, de asemenea, că am solicitat celeritate în soluţionarea cauzei.

Aceleaşi aspecte le-am explicat şi în conferinţa de presă care a urmat întâlnirii noastre, deoarece pădurile sunt un subiect de interes naţional şi cred că este important ca românii să ştie aceste lucruri.

După conferinţa de presă, dumneavoastră ne-aţi atacat şi denigrat public, denaturând cu bună ştiinţă informaţiile prezentate şi susţinând că intenţia noastră este 'de a bloca/amputa/închide aplicaţia Inspectorul Pădurii', instigând populaţia la reacţie publică.

În primul rând, subiectul în cauză nu are nicio legătură cu aplica?ia 'Inspectorul Pădurii', o aplica?ie pentru telefonul mobil care le indică utilizatorilor dacă un transport de lemn are sau nu aviz de însoţire. Aplica?ia a fost lansată anul trecut, funcţionează foarte bine şi este foarte utilă în a degreva serviciul 112 de apeluri pentru transporturi legale. Ea nu are nevoie de mentenanţă proprie, pentru că reprezintă doar o interfaţă a aplicaţiei 'Radarul Pădurilor' care are serverele protejate la STS, instituţie care asigură şi mentenanţa.

M-am referit, într-adevăr, la portalul www.inspectorulpadurii.ro, a cărei dezvoltare am găsit-o nefinalizată şi blocată, dezvoltare pe care dorim s-o reluăm şi s-o urgentăm, imediat ce vor fi clarificate aspectele juridice sesizate în plângerea înaintată PÎCCJ.

Având în vedere că, în ciuda tuturor explicaţiilor oferite, în ciuda deschiderii mele la dialog şi colaborare, dumneavoastră aţi ales să denaturaţi adevărul şi să lansaţi atacuri nefondate, nu pot să nu vă pun la îndoială buna credinţă.

Atitudinea dumneavoastră nu va afecta, cel puţin în ceea ce mă priveşte, spiritul deschiderii şi dialogului cu societatea civilă. Nutresc însă speranţa că dumneavoastră veţi reflecta la acţiunile întreprinse în ultimele zile, vă veţi gândi la românii care vă urmăresc şi vă susţin activitatea, îi veţi identifica pe aceia dintre dumneavoastră care aleg calea dezinformării şi veţi 'cerne singuri bobul de grâu de neghină'. Doar în acest mod cred că putem construi un parteneriat solid, care să genereze beneficii pentru pădurile României. Eu vă asigur că, indiferent dacă îmi veţi fi sau nu alături, voi continua dezvoltarea tuturor instrumentelor care contribuie la stoparea şi eradicarea tăierilor ilegale.


Doina Pană
Ministrul Apelor şi Pădurilor

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.