Comunicat de presă - Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru Românii de Pretutindeni

 •  Comunicate
70 afişări

Tradiție, spiritualitate și emoție în tabăra de cultură și civilizație românească de la Mănăstirea Horezu, Vâlcea

0ed94e6a-3518-4a85-ac33-ad413507c1a1

Copiii și tinerii români din Cernăuți au participat timp de 6 zile la ateliere de olărit și pictură, cursuri de muzică populară românească și s-au întâlnit cu reprezentanți ai administrației locale.

'Tabăra de cultură și civilizație românească pentru tinerii români din Cernăuți-Ucraina' de la Mănăstirea Horezu, Vâlcea a avut loc în perioada 10-15 iulie 2017 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Cei prezenți în tabăra au avut ocazia să descopere și o parte din România. Au vizitat mănăstirile și schiturile vâlcene, Muzeul Județean de Istorie, Grădina Zoologică din Râmnicu Vâlcea, Salina Ocnele Mari și Muzeul de Artă 'Casa Simian'

Elevii, studenții și profesorii români din Cernăuți, Ucraina au oferit vineri, 14 iulie 2017, în incinta Mănăstirii Horezu, un spectacol de muzică populară românească la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, domnul Nicolae Brânzea, director general adjunct IEH, pr.Cristian Bănuță, inspector de religie la Inspectoratul Școlar Vâlcea, doamna Zvetlana Preoteasa, expert IA, coordonator al proiectului din partea IEH, domnul Dan Mirea, expert I, responsabil cu proiectele spirituale în cadrul IEH și consilieri eparhiali.

În cadrul festivității, prin manifestările culturale ale tinerilor din Cernăuți și ale tinerilor din Parohia Foleștii de Sus, cât și prin mesajele organizatorilor a fost subliniat rolul taberelor culturale în păstrarea identității naționale românești în comunitățile istorice din afara granițelor României.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului în cuvântul de binecuvântare adresat participanților la festivitate, a arătat că ' dragostea față de Dumnezeu mărturisită de Sfântul Constantin Brâcoveanu și de către toți voievozii români s-a manifestat atât în ctitorirea de mănăstiri și lăcașuri sfinte, dar și în apărarea conștiinței unității de neam care nu a avut loc doar pe câmpurile de luptă, ci și prin impunerea limbii române în cancelariile domnești, prin sprijinirea tipăririi cărților bisericești în limba poporului și prin întreaga activitate culturală pe care au desfășurat-o.'

Domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru sprijinul acordat Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni în promovarea și păstrarea conștiinței românești în comunităților românești din Cernăuți, subliniind totodată și rolul portului popular și al cântecelor populare și istorice în acest demers:'când voi cântați melodiile folclorice românești și purtați costumul tradițional, vă exprimați dorul și dragostea de țară. Ceea ce faceți este un lucru extraordinar, pentru că, în inimile voastre curate și sincere, duceți un mesaj mult mai vibrant și emoționant decât putem noi să realizăm prin proiectele pe care le derulăm. Vă asigurăm de tot sprijinul nostru, al Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru românii de pretutindeni și, în primul rând, al doamnei Andreea Păstârnac, ministru pentru Românii de Pretutindeni în acțiunile pe care le întreprindeți pentru păstrarea identității naționale și a valorilor culturale și spirituale românești'

Tabăra a fost organizată de Arhiepiscopia Râmnicului în parteneriat cu Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru românii de pretutindeni ( instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni).

17 iulie 2017

Departamentul de Comunicare

Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru Românii de Pretutindeni

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe