COD GALBEN: 22-01-2018 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala - intensificări ale vântului cu rafale, in general de 55 - 60 km/h. in Județul Constanța, Județul Tulcea; COD GALBEN: 22-01-2018 ora 21 Intre 21:30 si 02:00 se va semnala ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Olt, Județul Vâlcea;

Ministerul Tineretului şi Sportului înfiinţează peste noapte o structură naţională de tineret pe care îşi propune să o controleze

Forumul Tinerilor din România condamnă atitudinea Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) cu privire la modul de înfiinţare a unui Consiliu Consultativ Naţional pentru Tineret (CCNT), lipsa de transparenţă publică şi parti-pris-uri instituţionale.

Pe 23 martie 2016, la orele 17:00, sub pretextul confirmării de participare la o şedinţă a Consiliului pe Probleme de Tineret, MTS a transmis, în anexa unui document ataşat, un link către o adeziune online pentru alegerea membrilor CCNT, urmând că organizaţiile/ structurile acceptate în cadrul CCNT-ului să primească un răspuns până la 24 martie 2016.

Astfel, în mai puţin de 24 de ore, MTS propune:

desfiinţarea actualului Consiliul pe Probleme de Tineret (înfiinţat în baza Ordinului de Ministru nr. 1152 /30.10.2012) şi înfiinţarea pe picior a unei structuri subordonată MTS, care în mod teoretic ar trebui să reprezinte tinerii şi care, conform draft-ului transmis, include şi alte instituţii publice însă exclude spre exemplu federaţiile naţionale studenţeşti.

Ca o dovadă a inconsistenţei şi neseriozităţii propunerii, documentul transmis contrazice inclusiv unele amendamente la Legea Tineretului propuse tot de către MTS. De exemplu: Membrii Consiliului Consultativ National pentru Tineret pot fi reprezentanţi ai: a) structurilor reprezentative de tineret la nivel naţional cu filiale sau organizaţii membre în cel puţin 15 judeţe ale ţării. (...) spre deosebire de Consiliul Consultativ Naţional pentru Tineret este deschis/ dedicat: Structurilor reprezentative de tineret la nivel naţional cu filiale sau organizaţii membre în cel puţin 10 judeţe ale ţării. (...);

CCNT-ul va funcţiona în baza unui Regulament de Organizare şi Funcţionare în conformitate cu principiile drepturilor omului, statului de drept şi ale democraţiei.

Raporturile dintre membrii CCNT au la bază principiile autonomiei, legalităţii, responsabilităţii, cooperării şi solidarităţii. spre deosebire de Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CCNT se regăseşte în Anexă, parte integrantă din prezentul ordin (nota bene: Ordinul Ministrului Tineretului şi Sportului).

Forumul Tinerilor din România solicită MTS stoparea demersului si realizarea de consultări cu structurile neguvernamentale naţionale de tineret într-un mod care să permită dialogul structurat, nu unul simulat cu care ne-am obişnuit. Considerăm necesară la nivel naţional coagularea mişcării de tineret într-o structură comună neguvernamentală cât mai reprezentativă, independentă, eficientă din punct de vedere organizaţional şi funcţional, fără scop patrimonial, democratică, coordonată/ condusă exclusiv de tineri pentru tineri, care să devină partenerul de dialog în raport cu autorităţile şi instituţiile administraţiei publice si alte structuri naţionale sau internaţionale în ceea ce priveşte elaborarea, implementarea şi evaluarea politicilor care au un impact direct asupra tinerilor din România, căreia Guvernul să îi pună la dispoziţie un sediu si un nivel minim de fonduri necesare funcţionării.

Din păcate, la nivelul MTS, din decembrie 2015 până în prezent constatăm sub-bugetarea domeniului tineret şi o lipsă de politici, proiecte şi programe de tineret, care ne îngrijorează!

Nu subestimăm importanţa postării de mesaje din partea MTS pe reţeaua de socializare Facebook, însă considerăm că nu trebuie să se limiteze la acestea. Rolul acestei autorităţi publice este mult mai mare în condiţiile în care spre exemplu:
- rata şomajului în rândul tinerilor este de aproximativ 20% (în trim. III 2015, cf. INS);
- 51,5% dintre tinerii din România (cu precădere cei sub 18 ani) trăiesc sub pragul sărăciei;
- o proporţie covârşitoare a tinerilor (95%) nu fac parte dintr-un ONG/ nu participă activ la viaţa democratică a comunităţilor în care trăiesc;
- o treime dintre tineri nu fac sport niciodată.

Radu PETRARIU
preşedinte
Forumul Tinerilor din România

Forumul Tinerilor din România reprezintă platforma naţională neguvernamentală, apartidică, non-profit, în domeniul tineretului, ce reuneşte 165 de organizaţii din întreaga ţară.

Viziunea Forumului este o lume în care tinerii îşi pot atinge întregul potenţial, iar prin organizaţiile neguvernamentale încurajăm, susţinem şi reprezentăm tinerii din România.