Comunicat de presă - IGPF

 •  Comunicate
320 afişări

Poliția de Frontieră se alătură campaniei 'Stop Contrabanda' inițiată de British American Tobacco

b4c3ed73-b504-456f-b8ca-379f3ece8c86

'Stop Contrabanda', campania desfășurată de British American Tobacco, se bucură, începând cu această lună, de sprijinul Poliției de Frontieră Române. Poliția de Frontieră Română va furniza direct datele privind capturile de țigări, care vor fi disponibile în timp real pe website-ul www.stopcontrabanda.ro.

Parteneriatul dintre Poliția de Frontieră Română și campania 'Stop Contrabanda' reprezintă un pas important în demersul de informare publică privind lupta autorităților împotriva contrabandei cu țigări.

'Ne bucură faptul că una dintre principalele instituții specializate în prevenirea și eliminarea criminalității transfrontaliere ni se alătură în eforturile de transparentizare a acțiunilor întreprinse de autorități în lupta cu traficul ilicit de țigări. Acest lucru este cu atât mai important cu cât există permanent amenințarea escaladării contrabandei, ca urmare a impredictibilității fiscale și a instabilității politice, care pot afecta coerența și performanța instituțională', a declarat Ileana Dumitru, Director Legal & External Affairs în cadrul British American Tobacco.

'Având în vedere inclusiv prejudiciile aduse bugetului de stat, Poliția de Frontieră Română a întreprins si va continua să aplice, independent sau împreună cu celelalte instituții abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competență, în vederea depistării și sancționării persoanelor implicate în traficul ilegal cu țigarete. Dovadă stau zecile de grupuri infracționale anihilate de Poliția de Frontieră și cele peste 25 de milioane pachete de țigarete de contrabandă, a căror valoare depășeste 50 milioane euro, confiscate de polițiștii de frontieră numai în ultimii 3 ani.

Consider că acest parteneriat cu un important reprezentant al mediului privat este un pas înainte al instituției în lupta împotriva contrabandei și in special a traficului ilicit de țigarete și contrafacerii.

Expertiza, consultanța și sprijinul BAT România sunt necesare pentru eficientizarea și finalizarea acțiunilor pe care polițiștii de frontieră le întreprind in domeniul prevenirii și combaterii traficului ilegal și depistării țigaretelor contrafăcute care pot pune în pericol siguranța consumatorilor, fapt pentru care acest parteneriat deschide perspectiva dezvoltării cooperării cu reprezentanții producătorilor de țigarete, în beneficiul cetățenilor, în slujba cărora ne desfășurăm activitatea', a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, chestorul general Ioan BUDA.

În cele patru luni de la debutul campaniei 'Stop Contrabanda', autoritățile române au capturat peste 50 de milioane de țigarete, au reținut 320 de persoane și au confiscat peste 100 de vehicule folosite la transportul mărfurilor de contrabandă.

Valoarea totală a bunurilor confiscate se ridică la peste 35 milioane de lei. Datele sunt disponibile pe website-ul www.stopcontrabanda.ro.

DESPRE CONTRABANDA CU ȚIGĂRI ÎN ROMÂNIA

? România este una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană, a doua din Europa de Est, după Polonia.

? România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.

? Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.

? În ultimii 7 ani ( 2010-2016 ) statul român a pierdut 4,8 miliarde de euro (aprox. 21,6 miliarde de lei).

? Piața neagră a crescut cu 27% între 2011 și 2016.

? În primele 5 luni ale anului 2017, Poliția de Frontieră a descoperit, în timpul acțiunilor desfășurate în zona de competență (în punctele de frontieră si zona cuprinsă de la frontieră până la 30 km în interiorul țării) 291.500 pachete țigări cu o valoare de peste 12,2 milioane lei, 472,33 kg tutun și au fost identificate și destructurate 16 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) în vederea săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigări în care au fost identificate 78 persoane.

? În anul 2016, polițiștii de frontieră au reținut în vederea confiscării 4,5 milioane pachete țigări, cu o valoare de peste 39,7 milioane lei, 221,5 kg tutun și au fost identificate și destructurate 47 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) în vederea săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigări în care au fost identificate 304 persoane.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe