COD GALBEN: 20-01-2018 ora 19 Intre 19:10 si 22:00 se va semnala Ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Timiș;

Fundaţia World Vision România şi MSD România desfăşoară campania "Respect Mama, Respect Viaţa" în comunităţile din judeţul Vaslui

Sunt incluse în proiectul Mame pentru Viaţă: Viaţa pentru Mame, comunele Rafaila, Todireşti, Dumeşti, Laza, Poieneşti, Ivăneşti Pungeşti, Rebricea, Vultureşti, Oseşti.

Sub sloganul Nici o mama nu trebuie să mai moară dând viaţă, Fundaţia World Vision România susţine Campania Respect Mama.Respect Viaţa.

Astfel , tema principală a acestei campanii este sănătatea mamei ca o garanţie a sănătăţii generaţiei viitoare.

În cadrul campaniei se face apel pentru constituirea Alianţei pentru Sănătatea Mamei din România, un mecanism de solidaritate şi capacitare a societăţii civile şi societăţilor profesionale de a sprijini autorităţile în soluţionarea barierelor întâmpinate de femeile gravide, în special cele vulnerabile,în accesarea serviciilor de îngrijire pentru mama şi nou născut.

În 2015 s-au înregistrat oficial, în România, conform Institutului National de Statistică:
- 201.023 născuţi vii: 19474 ( 1 din 10) din aceşti nou născuţi aveau mame adolescente sub 19 ani
- 700 mămici nu împliniseră 15 ani la data la care au dat naştere unui alt copil.
- 70447 avorturi raportate oficial in 2015. Din acestea, 6431 avorturi la adolescente între 15-19 ani
- 38 861 de femei nu au ajuns niciodată la medic pana la naştere, adică una din cinci.

Numărul femeilor care nu îşi permit sau nu au educaţia să meargă la medic a crescut alarmant şi în mediul urban. Sursa datelor - Evenimente Demografice - Inst. Naţional de Statistica, Prof N Suciu, Presedinte SOGR, Director INSMC Alexandrescu Rusescu.

Mortalitatea maternă în 2015 se afla la nivelul de 14,4 la 100000 de nou născuţi, situând România pe primul la acest capitol, la un nivel dublu faţă de media UE, de 10 ori mai ridicat faţă de Polonia şi Austria, de 3 ori mai mare faţă de Bulgaria.

De aceea pentru a preveni aceste probleme lunar în cadrul proiectului "Mame pentru Viaţă. Viaţă pentru Mame", educatorii comunitari împreună cu reprezentantul World Vision România desfăşoară sesiuni de informare cu privire la sarcina, spaţierea optima a naşterilor, drepturile gravidei şi calendarul de consultaţii şi investigaţii în sarcină, sănătatea reproductivă, sarcinile nedorite, importanţa unei igiene intime corecte, importanţa vizitelor la un medic de specialitate, dar şi metodele contraceptive, care pot preveni o sarcina nedorită.

Până acum au fost informate peste 1700 de adolescente, femei gravide şi mame din comunităţile Rafaila, Todireşti, Dumeşti, Laza, Poieneşti, Ivăneşti Pungeşti, Rebricea, Vultureşti, Oseşti, dar şi din liceele din judeţul Vaslui şi Negreşti.

Populaţia totală a acestor comune este de aproape 38.500 de locuitori, din care sunt peste 5.700 de femei fertile, cu vârsta între 15 şi 40 de ani. 75 de furnizori de servicii medicale din judeţul Vaslui, vor fi beneficiari ai platformei de educaţie online.

Acţiuni incluse în proiect:
* Elaborarea şi promovarea de cursuri de învăţare de la distanţă pentru personalul medical, puse la dispoziţie prin intermediul unei platforme online, prin utilizarea infrastructurii digitale existente.
* Facilitarea accesului femeilor la îngrijire maternală, prin crearea de grupuri care să sprijine diseminarea informaţiilor şi mediatizarea relaţiei dintre personalul medical şi femeile din cadrul grupului vulnerabil. Se utilizează tehnologia de telefonie mobilă pentru a oferi femeilor asistenţă de planificare familială şi asistenţă prenatală.
* Creşterea capacităţii autorităţilor locale şi centrale de a asigura accesul neîntrerupt al femeilor la servicii integrate de îngrijire maternală şi de planificare familială.
* Grupul vizat de proiect include fiecare dintre axele menţionate mai sus: medici de familie/ medici de planificare familială, asistente medicale, asistente comunitare, mediatori sanitari pentru populaţia de etnie romă, moaşe, clinici/specialişti în planificare familială şi obstetrică şi ginecologie, personal din maternităţi din zonele urbane de proximitate (225 de beneficiari direcţi), precum şi cele 15.000 de femei care sunt beneficiari direcţi în zonele rurale.

Proiectul desfăşurat de World Vision se derulează pe o perioadă de trei ani şi se va adresa unui număr de 15.000 de femei din 30 de comunităţi vulnerabile din 3 judeţe - Vaslui, Dolj, şi Vâlcea, cu obiectivul de a crea un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite şi prin susţinerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite.

Proiectul "Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame" este finanţat din fonduri câştigate de World Vision România ca parte a unui grant global MSD for Mothers, ce se ridică la 500.000 de dolari pentru următorii 3 ani. MSD for Mothers este o iniţiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza MSD şi experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume.

Despre proiectul MSD for Mothers
MSD for Mothers (proiect cunoscut ca Merck for Mothers în Statele Unite şi Canada) este o iniţiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza ştiinţifică şi de business a MSD - precum şi resursele financiare ale companiei şi experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial - pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. MSD for Mothers furnizează soluţii durabile, axate pe îmbunătăţirea calităţii îngrijirii medicale a mamelor, precum şi pentru creşterea accesului femeilor la servicii de planificare familială.

Până acum, eforturile derulate în acest proiect au contribuit la îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de calitate pentru gravide şi la servicii de planificare familială pentru un număr de 4,8 milioane de femei, în 30 de ţări din întreaga lume. Mai multe informaţii pe http://merckformothers.com/

Despre World Vision România
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundaţie creştină care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 25 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.

World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducerea abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Proiectele sale se concentrează pe transformarea comunităţilor şi a membrilor acestora, pentru a realiza o viaţa împlinită pentru fiecare copil.

Despre MSD România
Compania americană Merck Sharp and Dohme (MSD) a deschis un birou în România în urmă cu 21 de ani, fiind una dintre primele companii farmaceutice multinaţionale cu prezenţă locală. Cu un accent constant pe inovaţie şi ştiinţă, MSD oferă în România un portofoliu extins, de peste 50 branduri inovatoare, în 2 categorii principale: medicamente de uz uman (medicamente eliberate pe bază de reţetă şi vaccinuri) şi medicamente de uz veterinar.

MSD este prezent în arii terapeutice critice precum diabet, imunologie, hepatită C, HIV, antibiotice şi antifungice pentru îngrijire spitalicească, antiinflamatoare. În plus, MSD are un portofoliu divers de vaccinuri pentru copii şi adulţi. Datorită inovaţiilor în portofoliul curent şi în portofoliul de R&D din hepatită C, HIV şi vaccinuri - un exemplu recent fiind vaccinul candidat împotriva Ebola - MSD deţine la nivel global o poziţie de lider în boli infecţioase. În acelaşi timp, compania dezvoltă soluţii inovatoare pentru a ajuta la îmbunătăţirea vieţii pacienţilor care luptă cu cancerul.

Fiind o companie responsabilă, recunoaştem că avem un rol de jucat - în parteneriat cu alţi actori cheie - în a ne asigura că produsele noastre sunt accesibile pacienţilor care au nevoie de acestea. Astfel, prezenţa MSD în board-urile ARPIM (Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente) şi LAWG (Local American Working Group), precum şi în asociaţiile Foreign Investors Council (Consiliul Investitorilor Străini) şi AmCham (Camera Americană de Comerţ) denotă angajamentul companiei faţă de piaţa din România. Mai mult, platforma locală de responsabilitate corporativă MSD pentru viaţă. Împreună pentru viaţă operează prin 4 piloni, cu accent în zona de sănătate, precum şi în susţinerea comunităţilor locale.

Compania a luat ca o provocare plasarea actuală a României pe locuri fruntaşe, în Uniunea Europeană, într-o varietate de boli cronice sau boli foarte grave, inclusiv în mortalitatea maternă. În MSD, la baza strategiei de business se află angajamentul faţă de valori şi integritate. Astfel, de la toţi angajaţii companiei este aşteptat un comportament etic şi în conformitate cu Codul de conduită al MSD, aliniat la Codul de Etică al EFPIA şi, de asemenea, la legislaţia românească. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.msd.ro sau www.merck.com.