Cancerul pulmonar în România: 75% dintre pacienţii diagnosticaţi cu această boală ajung la medic în stadiu inoperabil

În fiecare an, în ţara noastră, aproximativ 11.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar. Această afecţiune reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer şi se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul colorectal

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenţia cu privire la situaţia dramatică din ţara noastră în ceea ce priveşte accesul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer pulmonar la terapii inovatoare. În România, 75% din totalul cazurilor diagnosticate cu această boală sunt identificate în stadiu inoperabil, această situaţie limitând drastic şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România trage, pe această cale, un semnal de alarmă în contextul în care, la nivel mondial, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare despre cancerul pulmonar, afecţiune care cauzează cel mai mare număr de decese la nivel mondial - peste un milion de oameni pierd lupta cu această boală, în fiecare an.

În Europa, cancerul pulmonar reprezintă o cincime din totalul cazurilor de cancer înregistrate la nivelul continentului - peste 250.000 de oameni au decedat ca urmare a diagnosticării cu această boală, numai în anul 2014.

75% din totalul cazurilor de cancer pulmonar din România sunt diagnosticate în stadiu inoperabil

Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri, cât şi ca număr de decese în rândul bărbaţilor şi devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul 4, după cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul colorectal. De altfel, în ţara noastră sunt diagnosticate, în fiecare an, 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Conform studiilor de specialitate, rata de supravieţuire a pacienţilor diagnosticaţi cu această boală este extrem de redusă la 5 ani - pentru cei în stadiu avansat, şansele de supravieţuire sunt de aproximativ 18%, în timp ce, pentru pacienţii care suferă de cancere pulmonare metastazate, în stadiu foarte avansat, rata de supravieţuire este estimată la numai 2%.

De altfel, doar 1 din 3 cazuri de cancer pulmonar sunt diagnosticate într-un stadiu care permite aplicarea unor terapii utile, media de supravieţuire situându-se în intervalul 6 - 18 luni. Doar 20% dintre aceşti pacienţi trăiesc mai mult de un an.

'În lipsa unor campanii de informare pentru populaţia aflată la risc, 3 din 4 cazuri noi înregistrate pentru această boală, în ţara noastră, sunt descoperite într-un stadiu inoperabil. Accesul încă întârziat la terapii inovatoare care pot dubla şansele de supravieţuire condamnă la moarte sigură şi discriminează pacienţii cu această boală. Deşi cancerul pulmonar este cel mai răspândit tip de cancer în ţara noastră şi provoacă cel mai mare număr de decese, anual, în cazul bărbaţilor, autorităţile competente întârzie să ia măsuri pentru a oferi pacienţilor o şansă la viaţă. Cancerul pulmonar ar trebui privit ca o problemă urgentă de sănătate publică în România. Fiecare zi care amână luarea unor decizii în acest sens scurtează viaţa a mii de pacienţi, pentru că fără tratament adecvat majoritatea acestora cedează în primul an de la diagnostic', a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Cancerul pulmonar, una dintre cele mai agresive forme de cancer

Cancerul pulmonar sau cancerul bronhopulmonar este definit de înmulţirea necontrolată a celulelor din mucoasa care tapetează arborele traheo-bronşic. Cu timpul, aceste celule formează tumori care se pot dezvolta atât în interiorul bronhiilor, cât şi în afara lor, spre ţesutul pulmonar. Conform studiilor medicale de specialitate, există mai multe tipuri de cancer pulmonar, dar, în general, se disting două categorii - cancerul pulmonar cu celule mici (CPMC), diagnosticat în 15% dintre cazuri şi cancerul pulmonar fără celule mici - non-microcelular (CNPMC), identificat în aproximativ 85% din cazuri.

Cancerul pulmonar este recunoscut ca una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o evoluţie foarte rapidă, rata de supravieţuire la 5 ani, pentru toate stadiile de evoluţie, fiind de numai 15%.

În România, categoria de vârstă cea mai expusă acestei boli este reprezentată de persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 - 65 de ani, 85% dintre pacienţii diagnosticaţi fiind fumători cronici. De altfel, fumatul reprezintă principalul factor de risc care cauzează apariţia cancerului pulmonar - peste 90% dintre persoanele care suferă de această boală au fost sau sunt fumători curenţi. Mai mult, comparativ cu nefumătorii, riscul de îmbolnăvire la fumători este de 30 de ori mai mare. Pe lângă fumat, alţi factori de risc asociaţi cancerului pulmonar sunt expunerea la un fond chimic în care sunt prezente substanţe ca radonul sau azbestul, expunerea profesională sau accidentală la radiaţiile ionizante, dar şi preexistenţa unor afecţiuni pulmonare precum cicatriciile granulomatoase sau sclerodermia. Cancerul pulmonar mai poate fi cauzat şi de existenţa unui alt cancer în antecedente personale, cum ar fi cancerul din sfera O.R.L.

În prezent, cancerul bronhopulmonar ocupă locul 1 între decesele cauzate de toate tipurile de neoplazii, la nivel mondial.

Despre Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005, din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, instituţiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 75.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari.

FABC este o federaţie formată din 28 de asociaţii care activează pe plan local, la nivelul judeţelor.

Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, dar şi implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.