Comunicat de presă - Romfilatelia

 •  Comunicate
55 afişări

Comemorare prin filatelie: Titu Maiorescu Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la trecerea în neființă a lui Titu Maiorescu, una dintre personalitățile emblematice ale vieții culturale și politice românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

43f1d0ba-a9c0-46e2-80da-a42b7b1f3134

Prin emisiunea de mărci poștale sub titlul: Titu Maiorescu, 100 de ani de la moarte, Romfilatelia își propune să readucă în atenție personalitatea ilustrului om de cultură român.

Această emisiune este disponibilă de miercuri, 21 iunie 2017, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Membru al Academiei Române și una dintre figurile remarcabile ale epocii, conducător al Societății literare 'Junimea' și al revistei 'Convorbiri literare', Maiorescu a marcat dezvoltarea limbii și literaturii române, în mod profund.

Activitatea sa era fundamentată pe o nouă și inovativă direcție de dezvoltare în societatea românească a secolului al XIX lea, prin educarea publicului într-o varietate de domenii, de la științele naturii și psihologie, filosofie, la cultură și logică, prin cultivarea gustului estetic și impunerea unei literaturi de valoare, unificarea limbii române literare, precum și combaterea 'formelor fără fond' în cultură și în viața de zi cu zi.

Titu Maiorescu se va consacra ca îndrumător și critic literar prin studiile și articolele publicate, iar lucrarea sa 'O cercetare critică asupra poeziei române de la 1867' este considerată operă de referință pentru estetica românească.

Ideile despre procesul de desăvârșire a limbii române literare formulate de Maiorescu, au fost acceptate și de Academia Română, care își însușește aceste principii.

Susținător convins al unității tânărului stat român, Maiorescu a desfășurat o activitate politică intensă ca jurnalist, în paginile ziarului 'Vocea Națională' în anul 1866.

De orientare conservatoare, Titu Maiorescu, a ocupat funcția de prim-ministru și ulterior ministru de externe (1912 — 1914), atunci când s-a semnat Tratatul de Pace de la București.

Cu toate că nu a reușit să treacă prin Parlament nici unul din proiectele sale de lege a învățământului, printre realizările sale ca ministru amintim: dezvoltarea învățământului la sate prin înființarea de noi școli, inițierea de anchete și statistici privind învățământul, construirea de școli tip, selectarea celor mai bune cărți de studiu al limbii române în liceu, proiecte de înființare a școlii politehnice, a grădinilor botanice, a unei catedre de limba română, conservarea patrimoniului național, sprijinirea școlilor românești din Transilvania.

Pentru meritele intelectuale, traiectoria sa profesională a fost impresionantă: profesor universitar la 22 de ani, decan la 23 și rector la aceeași vârstă, academician la 27 de ani, deputat la 30, ministru la vârsta de 34 de ani.

Cele două timbre ale emisiunii comemorative, având valoarea nominală de 4,50 lei și 8 lei, înfățișează portretul marelui om de cultură și sunt realizate într-o cromatică cu elemente sepia, care reconstruiesc atmosfera de epocă.

Emisiunea este completată de un plic prima zi și ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vignietă.

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național al Literaturii Române pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe