Comunicat de presă - MAE

•  Comunicate
47 afişări

Participarea secretarului de stat George Ciamba la reuniunea cu miniștrii de externe ai statelor din Parteneriatul Estic

3384f508-04aa-48ce-9b47-4e36eb37deba

Secretarul de stat pentru Afaceri Bilaterale și Strategice în Spațiul Euro-atlantic, George Ciamba, a participat astăzi, 19 iunie 2017, la reuniunea comună a miniștrilor de externe din statele membre ale UE cu omologii lor din statele Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Discuțiile au prilejuit un schimb deschis de opinii între oficialii europeni și omologii din statele partenere din Vecinătatea Estică, reieșind interesul general pentru o relație consolidată, care să urmărească obiective concrete, a căror implementare până în anul 2020, să aducă beneficii directe cetățenilor statelor PaE. Au fost exprimate opinii în sprijinul eficientizării cadrului multilateral de cooperare și sincronizării proiectelor din cadrul platformelor tematice.

În perspectiva negocierii Declarației comune a Summit-ului din 24 noiembrie, a reieșit sprijinul general pentru un text politic succint, care să reitereze interesul pentru o cooperare cât mai strânsă, adaptată ambițiilor politice ale fiecărui stat partener.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat în intervenția sa importanța consolidării Parteneriatului Estic în contextul regional marcat de multiple provocări, acesta reprezentând cadrul prioritar prin care UE și statele partenere pot contribui la asigurarea stabilității, securității și prosperității în regiune, inclusiv prin consolidarea rezilienței partenerilor și sprijinul în gestionarea amenințărilor hibride și a comunicării strategice. A menționat că Parteneriatul Estic reprezintă una din politicile de succes ale UE și a enumerat principalele rezultate deja obținute în acest context: implementarea Acordurilor de Asociere și a Acordurilor de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre statele partenere și UE, precum și liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

În privința Summit-ului Parteneriatului Estic, oficialul român a precizat că acesta trebuie să reprezinte un moment marcant pentru relațiile UE cu statele partenere, de evaluare a progreselor și de reafirmare a viziunii politice asupra viitorului PaE, cu abordări pragmatice pentru fiecare dintre cele șase state partenere. A pledat pentru un limbaj cât mai ambițios al Declarației Summit-ului de la Bruxelles, care să contribuie la stimularea proceselor de reformă și la susținerea evoluțiilor democratice și a demersurilor de modernizare din statele partenere. A arătat că România consideră că aspirațiilor pro-europene, UE trebuie să le răspundă printr-un sprijin pe măsură, în beneficiul final deopotrivă al cetățenilor respectivelor state și al cetățenilor UE.

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează