COD GALBEN: 16-01-2018 ora 12 Intre 16 ianuarie, ora 17 - 17 ianuarie, ora 20 se va semnala 16 ianuarie, ora 12 – 17 ianuarie, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Comunicat de presă privind accidentul din Singapore

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat astăzi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să investigheze accidentul în care a fost implicată o maşină a reprezentanţei diplomatice a României din Singapore, din data de 15 decembrie 2009. Decizia a fost luată după verificările interne derulate de MAE, în urma cărora s-a constatat că, din punctul de vedere al prevederilor legale şi al reglementărilor internaţionale, Ministerul Afacerilor Externe nu are nici competenţele şi nici mijloacele pentru a putea identifica autorul, cauza, şi condiţiile producerii accidentului, aceste aspecte ţinând strict de procedura penală.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis totodată Parchetului toate informaţiile pe care le-a obţinut în acest dosar, în urma verificărilor interne derulate până în prezent.
MAE doreşte clarificarea rapidă a acestei situaţii şi îşi dă tot concursul pentru elucidarea cazului, atât în relaţia cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cât şi cu autorităţile din Singapore, cu care se află în contact permanent. În tratarea acestei situaţii, atât MAE român, cât şi autorităţile din Singapore aplică în totalitate prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice.
Conducerea MAE a decis astăzi şi rechemarea de la post a domnului Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri a.i. în Singapore, pentru a sprijini derularea anchetei de către organele judiciare. MAE va continua verificarea internă pentru a vedea dacă domnul Silviu Ionescu a respectat normele diplomatice, în contextul existenţei unor relatări de presă legate de acesta.
MAE român regretă profund faptul că acel accident a avut loc, oricare ar fi circumstanţele producerii acestuia, cu atât mai mult cu cât s-a soldat cu victime şi cu pierderea unei vieţi omeneşti. MAE transmite condoleanţe familiei tânărului decedat în acest accident.
Informaţii suplimentare
Articolul 31 alin. 1 al Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice (18 aprilie 1961) prevede că Agentul diplomatic se bucură de imunitatea de jurisdicţie penală a statului acreditar. Conform articolului 31 alin. 4 al Convenţiei de la Viena ... imunitatea de jurisdicţie a agentului diplomatic în statul acreditar nu poate scuti pe acest agent de jurisdicţia statului acreditant. În consecinţă, procedura penală într-un caz în care este implicat un diplomat în ţara în care este acreditat se derulează în statul din care provine acesta.
Atât România cât şi Republica Singapore sunt părţi la Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice. Direcţia Comunicare
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.