Comunicat de presă - MAE

 •  Comunicate
48 afişări

Participarea secretarului de stat George Ciamba la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

e22a86ee-5a78-49c1-bd23-b7d7bff668a6

Secretarul de stat pentru Afaceri Bilaterale și Strategice în Spațiul Euro-atlantic, George Ciamba, a participat astăzi, 19 iunie 2017, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Luxemburg.

Pe agenda discuțiilor au figurat subiecte de actualitate, precum Strategia Globală pentru Politica Externă și de Securitate a UE, cooperarea UE NATO, lupta împotriva terorismului și migrația. Oficialii europeni au avut și un schimb de opinii privind evoluțiile din Golf și situația din Irak.

În privința stadiului implementării Strategiei Globale, au fost apreciate progresele din ultimul an, conform planului de acțiune pentru securitate și apărare, inclusiv contribuția Comisiei Europene pe palierul apărării. În context, secretarul de stat George Ciamba a reiterat angajamentului României față de consolidarea rolului UE în domeniul securității și apărării europene, prin aprofundarea cooperării militare, adaptarea și eficientizarea capabilităților civile, precum și prin realizarea sinergiilor civil-militare și intern-extern a securității. A evidențiat importanța unui proces care să asigure valoarea adăugată a contribuției UE în planul securității și apărării, sincronizarea cu procesul de planificare al NATO în dezvoltarea capabilităților statelor membre, precum și creșterea coeziunii între statele UE prin proiecte deschise unei cât mai largi participări din partea statelor membre. În această privință, delegația României a ridicat problema facilitării trecerii statelor membre interesate la niveluri de ambiție superioare în materie de PSAC. Pe de altă parte, dezvoltarea apărării europene trebuie să se facă în mod transparent, nu doar față de NATO, ci și față de SUA, într-un moment în care președintele Statelor Unite a evidențiat, pentru prima dată în public, cu ocazia vizitei președintelui României la Washington, angajamentul SUA pentru apărarea colectivă, în baza articolul 5.

Referitor la cooperarea UE-NATO, oficialul român a apreciat raportul de etapă privind implementarea setului de măsuri concrete pentru avansarea cooperării și a reiterat sprijinul României pentru intensificarea acțiunilor comune ale celor două organizații. A subliniat necesitatea unei cooperări mai aprofundate, inclusiv în privința consolidării rezilienței și comunicării strategice, în special pe dimensiunea externă, în vecinătatea imediată a NATO și UE, cu valorificarea potențialului de cooperare în domeniul asistenței pentru parteneri.

În cadrul discuțiilor privind lupta împotriva terorismului a reieșit sprijinul general pentru o cooperare extinsă între structurile naționale și europene de gestionare a fenomenului. Secretarul de stat George Ciamba a evidențiat importanța intensificării eforturilor externe ale UE, într-o abordare cuprinzătoare și cu valorificarea cooperării cu NATO, în continuarea celor convenite la Reuniunea șefilor de stat și de guvern ai statelor NATO, desfășurată la Bruxelles la 25 mai 2017.

În ceea ce privește migrația, miniștrii de externe europeni au evaluat succint progresele obținute în Cadrul de parteneriat (Partnership framework) la un an de la adoptarea lui, cu accent pe aspectele externe ale fenomenului, exprimând sprijin pentru consolidarea cooperării cu statele de origine și de tranzit.

În contextul discuțiilor referitoare la Irak, demnitarul român a reiterat susținerea pentru păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Irak în interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, aportul țării noastre la Coaliția Globală anti-DAESH și sprijinul umanitar și pentru dezvoltare alocat regiunii.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe