Comunicat de presă - Camera Deputaților

 •  Comunicate
62 afişări

'Dincolo de dialogul politic excelent dintre România și Azerbaidjan, este necesară o cooperare bilaterală constantă și pregnantă în plan economic'

2e7cd47f-a2ba-44dc-a2c5-c6be811aab30

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și membru al Grupului de prietenie România-Azerbaidjan, va participa la recepția organizată cu prilejul sărbătoririi zilei naționale a Republicii Azerbaidjan și împlinirii a 25 de ani de relații diplomatice între București și Baku.

'Pe 19 iunie 1992, România și Azerbaidjan, cea mai mare țară din Transcaucazia, au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasade. În 2017, anul în care marcăm 25 de ani de relații diplomatice, trebuie să intensificăm nivelul dialogului nostru bilateral pentru a aprofunda cooperarea în toate domeniile. Sunt sigur că vorbesc în asentimentul colegilor mei când spun că suntem interesați de extinderea dialogului interparlamentar, acolo unde grupurile parlamentare de prietenie pot avea un rol important.

Dincolo de dialogul politic, este necesară conferirea de substanță relațiilor de dezvoltare dintre cele două state, cu atât mai mult cu cât structura actuală a comerțului nostru este vulnerabilă față de dinamica piețelor internaționale ale hidrocarburilor', a declarat parlamentarul Constantin Codreanu.

'Un subiect de interes deosebit pentru noi îl reprezintă situația comunității românești din Azerbaidjan. Cu toate că nu sunt disponibile date de după 1991 cu privire la prezența elementului etnic românesc în această țară, la recensămintele sovietice au fost înregistrați, indiferent de etnonimul sau infranimul românesc artibuit, 1550 de români în 1959, 1580 de români în 1970, 1429 de români în 1979 și 1966 de români în 1989. Cunoaștem din presă că o asociație, 'Moldova', a organizat în 2014, la Baku, manifestații cultural-artistice dedicate poeților Mihai Eminescu și Dumitru Matcovschi. Am dori ca partea azeră să ne sprijine în vederea obținerii unor informații actualizate cu privire la conaționalii noștri din această țară transcaucaziană', a punctat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Referitor la cooperarea economică, deputatul PMP a declarat că sunt necesare eforturi simetrice și constante în vederea stimulării relațiilor economice dintre cele două state: 'Ar trebui să existe o colaborare mai pregnantă pentru a mări și diversifica fluxurile comerciale în sectoare cu potențial de dezvoltare și inovare precum IT, agricultură, turism, infrastructură etc.. Salutăm deschiderea recentă a negocierilor privind noul acord UE-AZ. România apreciază avantajele noului cadru de cooperare și așteaptă cu interes încheierea rapidă a procesului, până la sfârșitul acestui an, într-o variantă optimistă. Voi da curs invitației făcute de E.S. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan, domnul Farid Abdinabayov, de a participa la recepția care va avea loc pe 27 iunie. Sper să am ocazia să aflu cum văd diplomații unei țări afectați de un conflict înghețat (Nagorno-Karabah) ceea ce se întâmplă acum într-o altă zonă afectată de un conflict înghețat — regiunea transnistreană — în contextul războiului ruso-ucrainean.'

Deputat Constantin CODREANU

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe