COD GALBEN: 13-12-2017 ora 12 Intre 12:15 si 14:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m și ocazional sub 50 m in Județul Caraș-Severin; COD GALBEN: 13-12-2017 ora 12 Intre 12:00 si 14:00 se va semnala Ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Brașov, Județul Harghita, Județul Covasna;

CURS BNR

4.6327Down
3.9431Up
GBP
5.2626Up
CHF
3.9757Up
MDL
0.2277Up
BGN
2.3687Down
Sursa: Banca Naţională a României

Timişoara, 18 octombrie 2017

Membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest s-au întâlnit în Reşiţa

Marţi, 17 octombrie 2017, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a avut loc şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest (CDR Vest). Subiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei au vizat atât activitatea CDR Vest, cât şi activitatea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) şi acţiunile de internaţionalizare şi de promovare a Regiunii Vest.

În cadrul acestei şedinţe a fost ales noul preşedinte al CDR Vest - domnul Silviu HURDUZEU, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, precum şi vicepreşedintele acestuia - domnul Iustin-Marinel CIONCA-ARGHIR, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. Mandatul acestora este de un an.

De asemenea, membrii CDR Vest au nominalizat şi aprobat reprezentanţii Regiunii Vest în cadrul Comitetului de Monitorizare al Programului Operaţional Regional (CM POR) 2014-2020 - comitet care asigură eficacitatea şi calitatea implementării Programului Operaţional Regional (POR). Astfel, reprezentanţii Regiunii Vest în cadrul CM POR vor fi: preşedintele CDR Vest şi domnul Conf. Univ. Dr. Ing. Petru HODOR din cadrul Universităţii Petroşani în calitate de membrii titulari cu drept de vot, vicepreşedintele CDR Vest şi domnul Prof. Univ. Dr. Teodor Ioan TRAŞCĂ din cadrul Universităţii de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I al României" Timişoara în calitate de membrii supleanţi şi domnul Sorin MAXIM - directorul general al ADR Vest - în calitate de observator, avându-l ca înlocuitor pe domnul Adrian MARICIUC - şeful Departamentului Planificare Regională şi Dezvoltare Urbană din cadrul agenţiei.

Printre documentele supuse aprobării membrilor CDR Vest a fost Documentul Cadru pentru Strategia de cercetare şi inovare regională pentru specializare inteligentă a Regiunii Vest - document-suport pentru implementarea Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Vest şi a cărui aprobare condiţionează accesarea finanţării acordate în cadrul axei prioritare 1 Promovarea transferului tehnologic a Regio-Programul Operaţional Regional 2014-2020. Documentul Cadru poate fi consultat pe pagina web www.adrvest.ro.

Un alt document supus aprobării a fost hotărârea privind actualizarea traseelor de drum judeţean propuse la nivel regional pentru accesarea de finanţări în cadrul unui nou apel de proiecte pentru axa prioritară 6 Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională a Regio-POR 2014-2020. Acestă actualizare a listei de drumuri vizează în mod special judeţul Caraş-Severin prin includerea drumurilor judeţene - DJ 608 cu traseul Plugova-Globurău-Costiş-Borugi-Cornereva-Gruni-Arsuri-Obiţa-Rusca şi DJ 572 cu traseul Comorâşte - Berzovia în lista de proiecte prioritare. Lista actualizată şi aprobată de CDR Vest va fi luată în considerare sub rezerva relansării a unui nou apel de proiecte aferent axei prioritare 6 la nivelul Regiunii Vest. Lista completă, actualizată, cu proiectele aprobate de CDR Vest pentru finanţarea în cadrul axei prioritare 6 se găseşte alăturat.

Pe ordinea de zi a şedinţei au mai fost informări cu privire la: stadiul implementării POR 2007-2013; modificarea POR 2014-2020 care a fost aprobată în cadrul şedinţei CM POR ce a avut loc în Bucureşti, în data de 10 octombrie 2017, şi care vizează atât modificări de ordin financiar sau procedural, cât şi adăugarea unei noi axe prioritare - axa 13 - dedicată sprijinirii regenerării oraşelor mici şi mijlocii; stadiul implementării POR 2014-2020 în cadrul căruia au fost deschise 28 de apeluri de proiecte şi au fost depuse 602 proiecte cu o valoare a finanţării nerambursabile de 437,18 milioane euro.

Stadiul activităţilor de internaţionalizare derulate de ADR Vest a fost, de asemenea, prezentat membrilor CDR Vest. În cadrul acestui punct de pe ordinea de zi au fost prezentate proiectele implementate şi activităţile de promovare/informare cu privire la Regiunea Vest, parteneriate inter-regionale şi intra-regionale coordonate, schimburile de bune practici inter-regionale facilitate pentru companiile din Regiunea Vest, precum şi activităţile consorţiului coordonat de ADR Vest ce este partener în cadrul Enterprise European Network - reţea ce sprijină întreprinderile mici şi mijlocii să îşi dezvolte potenţialul inovativ şi de afaceri în vederea creşterii competitivităţii acestora şi a dezvoltării lor inteligente şi durabile.

De asemenea, membrii CDR Vest au fost informaţi cu privire la şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională Vest din România - ROREG în cadrul căreia au fost stabilite obiectivele acesteia pentru următorii doi ani şi a fost reconfirmat domnul Sorin MAXIM în calitate de preşedinte al asociaţiei.

***

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest este alcătuit din preşedinţii consiliilor judeţene şi din câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale municipale, orăşeneşti şi comunale din fiecare judeţ al regiunii. Acest consiliu alege un preşedinte şi un vicepreşedinte, care nu pot fi reprezentanţi ai aceluiaşi judeţ. Aceste funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii consiliilor judeţene.
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie