Start ştiinţescu 3.0
Împreună creştem următoarea generaţie de inovatori!

Fundaţia Comunitară Sibiu a lansat a treia ediţie a Fondului Ştiinţescu Sibiu - program de finanţare pentru proiecte educaţionale, care stârnesc pasiunea pentru ştiinţe şi tehnologie a copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani. Căutăm proiecte inovatoare, care să facă pasiunea 'contagioasă' pentru educaţia STEAM (ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Artă şi Matematică). Proiectele propuse pot ajuta elevii să arunce o privire în viitor şi să-şi imagineze ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să înveţe cu pasiune ştiinţele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI. Termenul limită pentru aplicare este 20 noiembrie 2017.

Fondul Ştiinţescu este implementat la Sibiu de Fundaţia Comunitară Sibiu (FCS), în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR, împreună cu partenerii locali Wenglor, Visma Software, Smart Bill, Bearing Point, IQUEST, NTT Data, Gama IT, Universitatea 'Lucian Blaga' Sibiu.

Cine poate aplica?
Mantia de educator Ştiinţescu este pentru oamenii pentru care pasiunea este un ingredient de bază în ceea ce fac. Dar şi pentru cei care mănâncă ultimele noutăţi din ştiinţă şi tehnologie la micul dejun. Pentru cei care ştiu să-şi uşureze viaţa, dezvoltând aplicaţii mobile, dar şi pentru cei care nu pot să adoarmă din cauza gândului cum corelează datele colectate cu un espressor mai 'deştept'. Este binevenită şi capacitatea de a explica în mod interactiv cum funcţionează lucrurile cu care interacţionăm zi de zi.

Experienţa în educaţie este opţională, atâta timp cât vorbeşte pasiunea. Pe parcurs, doritorii vor fi ajutaţi s-o traducă mai bine pe înţelesul celor cu care îşi propun să lucreze. Se aplică şi la experienţa în scrierea de proiecte, atâta timp cât cunosc ce vor şi pot să facă. În ceea ce ţine de vârstă, sunt aşteptaţi şi pasionaţii de 17 ani, şi 70.

Ce fel de proiecte sunt aşteptate?
Vor primi finanţare proiectele care ajută copiii şi tinerii să devină conştienţi de felul în care ştiinţa explică fenomenele care pun în mişcare oraşul şi mediul din jurul lor şi le dezvoltă abilităţile de a identifica şi rezolva problemele lui, folosind tehnologie de ultimă generaţie.

În contextul schimbărilor accelerate din domeniul tehnologiei, al evoluţiei inteligenţei artificiale şi al schimbărilor radicale care vor surveni pe piaţa muncii, drept rezultat al primelor, la ediţia din 2017, Ştiinţescu îşi propune să contribuie în mod deosebit la dezvoltarea abilităţilor care vor fi necesare în zona resurselor umane în următorii ani. Se consideră că, în 2020, vor prima trăsături precum creativitatea, gândirea critică, abilităţile de soluţionare a problemelor complexe sau coordonarea activităţilor cu alţii.

Cu ajutorul proiectelor, tinerii şi copiii urmează să înţeleagă şi să experimenteze modul în care funcţionează tehnologia modernă care ne înconjoară, dincolo de interfaţa cu care interacţionăm. Se doreşte impulsionarea lor de a trece din rolul consumatorului pasiv, în cel cu potenţial de inovator.

De asemenea, la a treia ediţie, ştiinţescu pune accent pe noile tehnologiile digitale, care pun în mişcare oraşele Smart, la dezvoltarea cărora putem contribui împreună. Oraşele Smart sincronizează în mod mai armonios necesităţile locuitorilor cu mediul ambiant, cu ajutorul datelor colectate prin intermediul noilor tehnologii. De la fluidizarea traficului şi iluminat stradal bazate pe diverşi senzori, la construirea blocurilor în modalităţi care permit folosirea la maxim a energiei solare, oraşele smart vin cu o paletă largă de necesităţi care aşteaptă să fie identificate în mod corect şi soluţionate.

Astfel, tehnologia devine o cale spre oraşe mai prietenoase şi mai eficiente cu cei care le trec pragul, folosind în mod mai inteligent resursele disponibile. Iar înţelegerea modului în care funcţionează atât oraşele, cât şi tehnologiile, devin pietre de temelie în dezvoltarea urbei şi a locuitorilor ei.

Prin intermediul proiectelor de la ştiinţescu, unde participanţii fie 'descompun' skateboard-uri şi trotinete inteligente, fie construiesc staţii meteo pe bază de Arduino, dorim să contribuim la creşterea unor generaţii de cetăţeni care înţeleg cum se dezvoltă oraşele şi înţeleg că au potenţialul să contribuie la conturarea acestora.

Pentru inspiraţie, pot fi explorate cele 26 de proiecte implemetate până acum, la ediţiile 2015 şi 2016.

Care este valoarea finanţării?
Bugetul total al programului ştiinţescu este de 120.000 de lei, care va fi împărţit după cum urmează:
• Concurs de proiecte pe bază de aplicaţii - 70.000 lei, pe 2 categorii:
* Proiecte mici: 1.000-6.000 lei (proiecte implementate de elevi de liceu);
* Proiecte medii: 6.001-14.000 lei;

• Finanţare proiecte de infrastructură în domeniul STEAM - 50.000 lei:
* Reţeaua de şcoli de programare CoderDojo;
* Proiect de dezvoltare organizaţională pentru ştiinţescu Hub.

Care este termenul limită pentru a aplica şi cum se face?
Ideile care vor forma noii inovatori pot fi trimise până în 20 noiembrie 2017, ora 23:59. Cei care au nevoie de sprijin în scrierea proiectului, sunt rugaţi să trimită un mail la ana.bugneriu@fundatiacomunitarasibiu.ro.

Ghidul aplicantului, formularul de aplicare şi alte detalii pot fi accesate pe sibiu.stiintescu.ro şi pagina de facebook ştiintescu Sibiu.

Ediţia pilot Ştiinţescu a avut loc în 2015, când peste 1800 de copii şi tineri din judeţul Sibiu au luat parte la activităţile desfăşurate prin cele 15 proiecte finanţate, iar în 2016, aprox. 1.120 de copii şi tineri au ajuns la cele 11 proiecte finanţate.

* * *
Fundaţia Comunitară Sibiu este o organizaţie locală care identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii sibiene - ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice - contribuind astfel la dezvoltarea Sibiului. Fondurile sunt oferite transparent, pe baza nevoilor donatorilor şi ale comunităţii locale. Fundaţia Comunitară Sibiu îşi doreşte un oraş viu, cu cetăţeni sănătoşi, activi şi implicaţi.

Romanian-American Foundation urmăreşte consolidarea economiei de piaţă şi a unei societăţi democratice pentru toate categoriile de populaţie din România, investind în programe care au ca scop revitalizarea economiei rurale, promovarea inovaţiei tehnologice şi stimularea implicării civice.