COD GALBEN: 23-11-2020 ora 21 Intre 21:30 si 02:00 se va semnala local ceață care va determina scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 metri in Județul Covasna;

22 mai 2017, Bucureşti

Parlamentarul care denigrează cetăţenii români nu ne poate reprezenta: PACT solicită demisia deputatului Miron Ignat

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor solicită demisia deputatului Miron Ignat, reprezentant al ruşilor lipoveni în Parlamentul României, ca urmare a declaraţiilor sale denigratoare la adresa românilor. Într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă TASS, acesta a făcut mai multe afirmaţii jignitoare la adresa poporului român, despre care susţine că ar avea o igienă precară şi că i-ar fi persecutat pe lipoveni de-a lungul istoriei. Totodată, în calitatea sa de parlamentar al României, acesta a făcut o declaraţie extrem de periculoasă în ceea ce priveşte orientarea politicii externe a României, declarând că-şi doreşte o reapropiere faţă de Rusia, în ciuda liniei oficiale a politicii externe asumate de statul român, care a aderat la sancţiunile economice internaţionale impuse statului rus.

'Românii ne invidiază. Doar lipovenii sunt muncitori. La noi, casele sunt frumoase, peste tot este curat, satele sunt îngrijite. În satele lipovene nu este nicio curte fără baie, pe când românii se spală în troacă', a declarat acesta pentru presa rusă.

O altă declaraţie denigratoare se referă la presupusele discriminări ale lipovenilor de către români, atât în trecut, cât şi în prezent: 'Când eram mic, în satul meu erau doar 5-6 familii de români - poliţistul, directorul şcolii şi încă câţiva. În sat nu se vorbea limba română, numai dacă era nevoie să vorbim ceva cu poliţistul. Părinţii mi-au spus că, pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lipovenii erau trataţi rău şi consideraţi spioni sovietici. După două săptămâni de la 22 iunie 1941, când Germania şi România au atacat URSS, locuitorii satelor de la frontieră au fugit în interiorul ţării şi au putut reveni abia după jumătate de an. Satul meu era înconjurat de jandarmi, apoi cordonul l-au înlăturat, dar aceştia au rămas în sat (...).'

Miron Ignat acuză totodată statul român că discriminează în continuare lipovenii şi că ar fi înregistrat în mod intenţionat greşit numărul de lipoveni la ultimul recensământ: 'Conform datelor noastre, sunt circa 107-110 mii de lipoveni în România, dar datele oficiale susţin că sunt doar 37 de mii. De ce? Pentru că Guvernul subestimează intenţionat numărul minorităţilor naţionale. Mulţi lipoveni mi s-au plâns că, în timpul recensământului, au fost convinşi să se declare români. L-am contactat pe prefect, iar acesta şi-a cerut scuze, dar cam atât'.

Aceste declaraţii jignitoare la adresa statului român şi ale cetăţenilor săi sunt inacceptabile pentru un parlamentar român. PACT susţine şi promovează drepturilor minorităţilor entice în ţara noastră, dar consideră că, indiferent de etnia sa, orice parlamentar trebuie să reprezinte cu cinste şi demnitatea România în orice fel de context, cu atât mai mult în cadrul unui interviu acordat presei din străinătate.

Totodată, considerăm că declaraţiile deputatului Miron Ignat prin care se declară în favoarea unei apropieri faţă de Federaţia Rusă reprezintă un precedent periculos care trebuie sancţionat exemplar. Redăm declaraţia sa în acest sens: 'Acum cinci-şase ani, Parlamentul României era dominat de oameni cu viziuni pro-occidentale, dar acum situaţia s-a schimbat. Nu mai predomină un sentiment anti-rus şi mulţi spun că ar trebui să fim prieteni cu Rusia, pentru că e un vecin bun. Trebuie să avem schimburi economice şi avem nevoie de relaţii bune, de prietenie.'

Astfel de delcaraţie venită din partea unui parlamentar român afectează grav credibilitatea ţării noastre în faţa partenerilor externi. În opinia PACT, Rusia este condusă în acest moment de un regim autoritar care se face vinovat de încălcarea drepturilor omului, precum şi a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a unor ţări vecine. Atâta timp cât va fi condusă de actualul regim, Rusia nu poate constitui o alternativă la partenerii noştri occidentali din prezent. Pentru România, calitatea de membru NATO şi UE, precum şi parteneriatul strategic cu SUA trebuie să rămână liniile directoare de politică externă asumate fără echivoc de statul român şi de toţi reprezentanţii săi.

***

PACT reuneşte 'tinerii' - nu atât ca vârstă, cât mai ales ca spirit — toţi cetăţenii care încă mai cred în şansa unui viitor mai bun pentru România şi îşi asumă responsabilitatea de a acţiona împreună pentru acest ideal.

PACT are o orientare politică de centru şi militează pentru responsabilizarea şi implicarea cetăţenilor în formularea şi punerea în practică a soluţiilor de dezvoltare, într-un cadru de dialog pragmatic şi axat pe nevoile comunităţii. Proiectul de ţară asumat este atingerea într-o generaţie a nivelului mediei UE pentru toţi indicatorii fundamentali de dezvoltare.

Demersul nostru se bazează pe patru principii fundamentale: Profesionalism, Acţiune, Comunitate, Transparenţă. Într-un cuvânt: PACT.

***

Pentru detalii referitoare la PACT şi activităţile noastre, vă rămânem la dispoziţie prin

Alin Iliescu, Biroul de presă PACT

impreuna@pactpentruromania.ro