Comunicat de presă - MAE

 •  Comunicate
72 afişări

Participarea ministrului afacerilor externe la reuniunea ministerială a Consiliului Europei (Nicosia, 19 mai 2017)

d86e4b20-4eea-45ff-9596-d75b42206545

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu a participat, în perioada 18-19 mai 2017, la reuniunea Comitetului Miniștrilor (CM) al Consiliului Europei, care s-a desfășurat la Nicosia, sub mandatul Președinției Republicii Cipru.

Principalul subiect de dezbatere l-a constituit consolidarea securității democratice în Europa, pornind de la raportul anual al Secretarului General privind situația drepturilor omului, democrației și statului de drept în Europa, cu accent asupra luptei împotriva terorismului, protecției copiilor refugiați și rolului Consiliului Europei în gestionarea conflictelor și crizelor din Europa. În cadrul discuțiilor a fost, de asemenea, abordată, necesitatea garantării eficacității sistemului Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Alte subiecte de discuție au vizat reconstruirea încrederii în democrațiile europene și, în context, răspunsul la provocările reprezentate de rasism, xenofobie, excludere socială, extremism și populism.

Cu ocazia reuniunii ministeriale s-a deschis spre semnare și noua Convenție a Consiliului Europei privind combaterea traficului ilicit de bunuri culturale, care a reprezentat o prioritate a Președinției cipriote a CM.

În intervenția sa, ministrul român al afacerilor externe a salutat raportul elaborat de Secretarul General, și a evidențiat că împărtășește preocupările cu privire la provocările existente în Europa privind situația drepturilor omului.

A menționat angajamentul României pentru lupta împotriva terorismului, sub toate formele sale și a salutat adoptarea liniilor directoare privind protecția victimelor actelor teroriste, pledând pentru solidaritate la nivel internațional.

În ceea ce privește fenomenul migrației, demnitarul român a reiterat faptul că țara noastră își menține angajamentul față de standardele europene în domeniul drepturilor omului și a subliniat că o abordare cuprinzătoare privind migrația va favoriza găsirea unei soluții pentru promovarea diversității și pentru combaterea discriminării, xenofobiei și radicalizării. A salutat adoptarea, în cadrul ministerialei, a Planului de acțiune privind protecția copiilor refugiați și migranți în Europa.

Cu privire la conflictele și crizele din Europa, a reafirmat poziția României de sprijin pentru soluționarea pașnică, negociată și cuprinzătoare a tuturor conflictelor prelungite, cu respectarea deplină a principiilor și normelor dreptului internațional.

Totodată, ministrul român de externe a reiterat angajamentul țării noastre față de sistemul Convenției Europene pentru Drepturile Omului, drept pilon de bază pentru protecția și garantarea drepturilor omului.

În contextul aniversării în acest an, a 10 ani de la semnarea Memorandumului de Înțelegere dintre CoE și UE, a arătat că România consideră cooperarea dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană ca fiind de importanță deosebită pentru stabilitatea și democrația continentului european.

În marja sesiunii ministeriale, ministrul român al afacerilor externe a avut o serie de întrevederi bilaterale cu Secretarul General al Consiliului Europei, Președintele CEDO, și cu ministrul de externe al Republicii Elene.

În cadrul convorbirii cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, cei doi oficiali au abordat teme privind cooperarea dintre România și Consiliul Europei, pe diferite domenii de interes, inclusiv a rezultatelor pozitive din cooperarea bilaterală inițiată în anul 2013 și concretizată în acest an prin operaționalizarea Oficiului privind combaterea criminalității informatice al Consiliului Europei (C-PROC) ce funcționează la București din octombrie 2014.

Demnitarul român a reiterat sprijinul pe care autoritățile de la București îl acordă activității Consiliului Europei în ce privește respectarea obligațiilor și angajamentelor asumate de statele membre, evoluțiile din Vecinătatea Estică și susținerea de către România a eforturilor organizației în regiune pentru menținerea stabilității și securității regionale.

Cu ocazia convorbirii cu președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Guido Raimondi, ministrul român al afacerilor externe a reiterat încrederea țării noastre în rolul Curții de protejare a drepturilor și libertăților fundamentale în întreaga Europă.

Teodor Meleșcanu a exprimat hotărârea autorităților române de a continua cooperarea excelentă cu instanța europeană, inclusiv în ceea ce privește aplicarea procedurii hotărârii pilot în materia condițiilor materiale din penitenciare și centrele de reținere și arest preventiv.

Întrevederea cu Nikos Kotzias, ministrul elen al afacerilor externe, a prilejuit exprimarea angajamentului celor două părți pentru revitalizarea dialogului politic bilateral și a cooperării celor două state la nivel regional, inclusiv în cadrul trilateralei România-Bulgaria-Grecia la nivelul miniștrilor de externe.

În context, ministrul Teodor Meleșcanu a adresat omologului elen invitația de a efectua o vizită la București, reiterând, totodată, interesul de a găzdui reuniunea ministerială trilaterală în perioada imediat următoare.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe