COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 08:30 si 10:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Cluj; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 08:15 si 11:00 se va semnala Ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Suceava; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 08:00 si 12:00 se va semnala Ceață care va reduce vizibilitatea local sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Bacău, Județul Botoşani, Județul Galaţi, Județul Neamţ, Județul Vrancea, Județul Iaşi, Județul Vaslui; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 06:10 si 09:00 se va semnala ceață ce determină scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Mun. Bucureşti; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 06:00 si 09:00 se va semnala ceață ce determină scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Călăraşi, Județul Ilfov; COD GALBEN: 20-10-2019 Intre 03:00 si 09:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Harghita;

Proiect pentru o comunitate. Ajutor pentru Piaţa Aurarilor

Sâmbătă, 28 octombrie, s-a consumat un nou episod în cadrul proiectului 'O comunitate pentru Oraşul de Jos' cu o nouă întâlnire cu sibienii care locuiesc în zona Pieţei Aurarilor. Oamenii au citit ziarul comunităţii, au vorbit despre ce a fost şi despre ce se poate desfăşura în viitor. Nu au lipsit micile gustări oferite de restaurantul Syndicat Gourmet, vecin cu această zonă istorică a Sibiului.

Cetăţenii şi-au declarat însă, încă o dată, nedumerirea cu privire la felul în care îşi pot reabilita clădirile. 'Pe vremea ILL-ului ni se spunea că dacă noi locuim aici, tot noi trebuie să şi reparăm locuinţele. Ne ziceau că nu au bani de reparaţii, că e treaba noastră. Acum nu mai putem face nimic pentru că ni se face dosar penal. Dar nici primăria nu se înghesuie să facă nimic, nici măcar acolo unde locuinţele ţin de URBANA', spune o sibiancă ce locuieşte în Piaţa Aurarilor. În sprijinirea acestora, reprezentanţii Federaţiei TransylvaNet, iniţiatoarea proiectului 'O comunitate pentru Oraşul de Jos', a oferit în ultimele 3 luni consultanţă în vederea întocmirii dosarelor pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie necesare în reabilitarea clădirilor.

Chiar dacă zona a beneficiat în ultimii doi ani de un proiect care a încercat să unească locuitorii de aici într-o voce comună, prin care să-şi expună problemele, sibienii din zonă ezită să se asocieze. 'Majoritatea celor cu care am intrat în vorbă erau nemulţumiţi de faptul că sunt băgaţi aceeaşi gloată cu oamenii needucaţi şi scandalagii, cu cei care nu strâng după proprii câini şi aruncă hârtii pe stradă. Dar, totodată, aceeaşi nemulţumiţi au evitat de fiecare dată să iasă în faţă şi să-şi spună păsul asumat. Cazul unei vecine care se zbate de ani de zile să-şi zugrăvească faţada clădirii, dar care nu acceptă ajutorul nostru, este concludent. Sau a celuilalt vecin căruia îi este frică să sune la poliţie ori de câte ori este atacat pe stradă în drum spre casă. La fel, vecina care ştie cine aruncă pungi pline cu gunoi la colţ de stradă, dar îi este frică să-şi arate nemulţumirea. Dacă tuturor ne este frică, nimeni şi nimic nu va schimba faţa locului. Primăria nu va veni să zugrăvească faţadele caselor dacă proprietarii nu vor cere în mod răspicat acest lucru. Poliţia locală nu va patrula mai des dacă oamenii de aici nu vor cere toţi într-un singur glas acest lucru', spune coordonatorul proiectului, Tudor Şt. Popa.

'Proiectul O comunitate pentru Oraşul de Jos reprezintă dorinţa de a educa, mobiliza şi de a consolida o comunitate pentru a putea salva patrimoniul istoric construit din oraşul Sibiu, respectiv Piaţa Aurarilor, despre care un site de călătorii menţiona: Purtând amprenta Evului Mediu, Piaţa Aurarilor aşteaptă să fie re/descoperită de turişti şi pusă în valoare. Dacă vrei să descoperi Sibiul istoric, Piaţa Aurarilor nu poate fi ocolită,' îşi motivează acţiunea organizatorii evenimentului.

În cadrul acestui proiect s-au desfăşurat o serie de acţiuni pentru locuitorii din zona Piaţa Aurarilor, Centrul Mobil de Consultanţă şi cutia poştală pentru sesizări fiind unele dintre aceste acţiuni ce au avut ca scop identificarea problemelor de care se lovesc locuitorii, în încercarea de a găsi soluţii în rezolvarea lor. Discuţiile şi întâlnirile cu cetăţenii au urmărit să consolideze relaţia dintre locuitori, dar şi relaţia acestora cu ONG-urile sibiene şi administraţia locală.

Proiectul 'O comunitate pentru Oraşul de Jos' este iniţiat de Transylvanet - Federaţia pentru patrimoniul transilvănean şi face parte din Agenda Comunităţii 2017, fiind cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Ce este Federaţia TransylvaNet?
TransylvaNet - Federaţia pentru Patrimoniul Transilvănean este rezultatul cooperării societăţii civile în domeniul patrimoniului, în zona de sud a Transilvaniei. În dezbaterile purtate în cadrul a diverse evenimente comune de către reprezentanţii societăţii civile, a rezultat nevoia de constituire a unei reţele care să reprezinte vocea comună a societăţii civile
şi care să se implice activ şi consistent în monitorizarea stării patrimoniului şi a acţiunilor autorităţilor, în formularea de politici publice şi advocacy pe lângă factorii de decizie de la nivel naţional, respectiv în informarea şi conştientizarea comunităţilor locale şi a publicului larg cu privire la protejarea şi valorificarea patrimoniului şi la susţinerea unei dezvoltări
durabile în Transilvania.

Federaţia Transylvanet a fost înfiinţată la iniţiativa a peste 30 de asociaţii şi instituţii din judeţele Sibiu, Braşov şi Mureş, aceasta constituindu-se cu personalitate juridică în iulie 2015, având 10 membri fondator. În anul 2016 li s-au mai alăturat alţi 10 membri activi.