Între 4 şi 7 Mai 2017, la Băile Govora a avut loc Congresul Naţional de Balneologie la care au participat autorităţi publice centrale şi locale, medici de recuperare, balneologi, cercetători în domeniul balneologiei, asistenţi medicali, fiziokinetoterapeuţi, kinetoterapeuţi, biologi, biochimişti şi chimişti din sistemul sanitar.

A fost dezbătută starea actuală a turismului balnear şi a staţiunilor balneare şi modul în care poate fi influenţată evoluţia acestui domeniu prin activitatea asociaţiei.

Înmânarea trofeelor pentru primele 10 Staţiuni Balneare din topul realizat de Asociaţia Română de Balneologie a fost însoţit de o motivaţie prin care au fost punctate elementele de diferenţiere. Scopul acestui top este unul de a promova cercetarea ştiinţifică asupra resurselor naturale terapeutice şi de a genera dialogul şi competitivitatea constructivă la nivelul staţiunilor balneare din care să rezulte progresul acestora.

Prin cuvântările oficialităţilor prezente au fost deschise subiecte de mare actualitate pentru Turismul Balnear, nevoia de comunicare între instituţii, autorităţi locale dar şi între actorii şi factorii decizionali din staţiunea balneară.

Elementele de modernitate ale staţiunilor balneare, schimbările corelate cu medicină modernă şi conceptul de staţiune balneară modernă, care pe lângă tratament şi recuperare îşi dezvoltă un pilon important, acela de SPA şi wellness, şi care antrenează întreaga familie - au fost subiectele care au stârnit un real interes din partea participanţilor la congres.

Au fost creionate obiective de dezvoltare şi au fost constituite trei comisii lucrative în cadrul Asociaţiei Române de Balneologie, Comisia de Cercetări asupra Factorilor naturali terapeutici, Comisia de Speleoterapie şi Comisia de legătură dintre Balneologie şi componenţa de Recuperare Medicală şi Kinetoterapie. Aceste comisii vor avea rolul de a se deplasa în teritoriu pentru discuţii cu factorii decizionali şi investitorii din staţiuni balneare şi de a elabora un raport detaliat până la următorul Congres Naţional de Balneologie ce se va desfăşura în luna Mai 2018 la Băile Tuşnad.

Lucrările congresului sunt postate pe websitul evenimentului: http://bioclima.ro/Congres.php.

Parcurgerea lucrărilor ştiinţifice prezentate în cadrul congresului scoate în evidenţa caracterul multidisciplinar şi interdisciplinar al cercetărilor din domeniul balnear, nevoia acută de actualizare datelor, amplificarea cercetărilor balneologice în raport cu nivelul actual al ştiinţei şi echiparea vehiculului de marketing al Staţiunilor Balneare cu instrumente moderne de cercetare ştiinţifică şi diseminare a cunoaşterii balneare.

Concluziile lucrărilor Congresului Naţional de Balneologie sunt următoarele:
- România trebuie să accelereze nivelul de accesare al fondurilor europene destinate turismului şi să valorifice oportunităţile generate de utilizarea acestora;
- Crearea unui cadru atractiv la nivel local pentru investitorii din turismul balnear;
- Amplificarea cercetărilor asupra factorilor naturali de cură pentru a utiliza cea mai eficientă cale de promovare a Staţiunilor Balneare: cunoaşterea proprietăţilor terapeutice a resurselor balneare;
- Conştientizarea schimbărilor de paradigma şi mentalitate asupra Staţiunilor Balneare ale viitorului în care componenţa de prevenţie a sănătăţii reprezintă o componenţa la fel de importantă că cea de tratament şi recuperare;
- Elaborarea unor strategii locale de dezvoltare a Staţiunilor Balneare corelate cu un MasterPlan Naţional pentru acest domeniu;
- Creşterea calităţii şi profesionalizarea serviciilor medicale şi de turism din Staţiuni Balneare prin conştientizarea faptului că turismul este artă de a face oamenii fericiţi iar în turismul balnear este vorba de a face oamenii sănătoşi şi fericiţi şi de a-i ajuta să îşi formeze obiceiuri şi deprinderi sănătoase;
- Sănătatea populaţiei este esenţială pentru motorul economic, iar turismul balnear, prin folosirea factorilor naturali este cea mai eficientă cale pentru reducerea riscurilor pentru sănătate, pentru prevenţie, pentru destresare, pentru revigorare ţi revitalizare, pentru vindecare şi ameliorarea problemelor cronice, cum spre exemplu, modelul Covasna este de mare actualitate în afecţiunile cardiovasculare - tratament şi prevenţie, ştiută fiind incidenţă bolilor cardiovasculare în prezent;
- Sunt mulţi paşi de făcut pentru a cuantifica rezultate de genul: România generează prin turism XX din PIB, dar fiecare pas trebuie să fie făcut astfel încât să fie durabil şi să ne permită să mergem înainte.
- Colaborarea, conlucrarea, întâlnirea celor din staţiuni balneare, schimbul de opinii, schimbul de bune practici şi de ce nu învăţarea de la cei care poate au trecut prin momente similare în dezvoltare sunt elemente de bază punctate de Asociaţia Română de Balneolgie prin congresul desfăşurat şi prin competitivitatea stimulată.
- Transmitem dorinţa asociaţiei de a dezvoltă turismul balnear şi de aceea vom căuta dialogul şi stimularea competitivităţii inclusiv prin Topul Staţiunilor Balneare de anul viitor. Şi atunci cercetarea ştiinţifică va fi un element central de analiză.

Mulţumim Băile Govora pentru găzduire, vă aşteptăm la Băile Tuşnad în mai 2018!

Cu stimă,
Asociaţia Română de Balneologie