Comunicat de presă - USR

 •  Comunicate
48 afişări

USR se opune schimbării procedurilor de numire a șefilor din justiție

7ffa36a2-2d32-4be2-9923-0dfb6fbe87c3

Partidul Uniunea Salvați România se opune proiectului de lege inițiat de Călin Popescu Tăriceanu ce prevede schimbarea procedurilor de numire a șefilor din sistemul de justiție.

Constituția României stipulează clar că autoritățile publice sunt organizate potrivit principiului separației, dar și echilibrului puterilor legislativă, executivă și judecătorească. Astfel, între autoritățile publice ce reprezintă cele trei puteri există o relație de colaborare și control. De aceea, președintele României are ca atribuție numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor, la propunerea CSM, iar ministrul Justiției este membru al CSM și are ca atribuție supravegherea eficienței parchetelor.

'Autoguvernarea sistemului judiciar este consacrată în Constituție prin înființarea și funcționarea CSM, care are rolul de garant al independenței justiției. Trebuie subliniat însă că existența CSM nu înseamnă eliminarea oricărui control reciproc între puteri și nici a celorlalți actori implicați activitatea de administrare a justiției ori de luare a unor decizii referitoare la cariera magistraților. De fapt, eliminarea altor actori instituționali ar goli de conținut principiul echilibrului puterilor și ar conduce la o funcționare autarhică a autorității judecătorești', a explicat George Edward Dîrcă, senator USR și membru în comisia juridică.

Actuala procedură de numire și revocare a procurorilor șefi este conformă nu doar cu Constituția României, dar și cu practicile de numire și revocare din multe alte state membre ale UE (Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania etc).

În ceea ce privește modificările propuse la procedura de numire a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție, USR consideră că eliminarea CSM este de natură să aducă atingere rolului constituțional recunoscut acestei instituții, de garant al independenței justiției.

În concluzie, partidul Uniunea Salvați România respinge categoric propunerea legislativă de schimbarea a procedurilor de numire în sistemul judiciar.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe