Comunicat de presă - PMB

69 afişări

A început SPOTLIGHT - Festivalul Internațional al Luminii

66d1314f-f338-40fc-99cb-9f875d8ae7bd

Spectacolul Illuminaire al companiei austriece Phoenix Fire Dancers a deschis ieri cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional al Luminii — SPOTLIGHT, organizat de Primăria Municipiului București, prin ARCUB. Bucureștenii prezenți în Piața George Enescu au urmărit un spectacol care celebrează lumină, cu proiecții laser, numere de dans și jocuri impresionante de foc, însoțite de un fundal sonor pe măsură: demonstrația de tobe live dată de Vienna Light Orchestră.

La fel ca în cazul edițiilor precedente ale festivalului, după evenimentul de deschidere, instalațiile au putut fi descoperite pe traseul pietonal dintre Muzeul Național de Artă al României și Splaiul Independenței.

Dintre punctele de atracție ale ediției din acest an, amintim: instalația For peace, amplasată în Parcul Kretulescu. Alergătorii luminoși aduși din Slovacia și creați de Robert Farkas, reprezintă un demers pentru pace, libertate și artă și sunt rezultatul celor mai noi studii ale lui Farkas cu privire la sursele neconvenționale de lumină.

Instalația artistului finlandez Teemu Maattanen, din Piața Revoluției evoca atât curbele unui deal dintr-o zonă rurală, cât și valurile unui ocean.

Un punct de atracție și la edițiile precedente, video mappingul realizat pe Cercul Militar surprinde și în acest an prin spectaculozitate și inedit. O noutate o reprezintă posibilitatea celor aflați în public să interacționeze cu elementele grafice proiectate pe clădire. Un senzor de mișcare permite celor care se urcă pe scenă aflată în fața Cercului Militar să interacționeze cu lucrarea artistică. Energy of Bucharest conține și o componentă dedicată naturii, prin videomappingul tematic cu elemente din natură, care transforma pentru câteva minute centrul orașului într-o oază de liniște.

În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. În 2009 a fost declarată sărbătoare oficială a planetei noastre de Organizația Națiunilor Unite.

SPOTLIGHT — Festivalul Internațional al Luminii marchează evenimentul în parteneriat cu Festivalul Internațional al Luminii din Berlin, prin două proiecții speciale, realizate de artistul Daniel Margraf:

Artistic projection. Cu un design ce reda frumusețea naturii, proiecția de pe Bibliotecă Centrală Universitară ne aduce aminte că monumentele arhitecturale și Pământul, cu creaturile sale, au nevoie să le protejăm. Proiecția folosește motive precum junglă, levănțică și fluturii, ca simboluri ale importanței respectului față de natură.

Sitting guardians of time. Proiecția realizată pe statuile amplasate în fața Teatrului Odeon celebrează frumusețea și fragilitatea fluturilor. Simpaticele creaturi sunt companioni care însoțesc ființă umană din trecut până în viitor. Ei sunt conectați direct la trecutul și viitorul umanității în calitate de 'gardieni' ai polenizării.

Festivalul continua în fiecare seară, până duminică, 23 aprilie, între orele 20:30 și 23:00 cu instalații, proiecții și sesiuni de video mapping care transforma Calea Victoriei într-un gigant spațiu expozițional.

Partenerii internaționali Spotlight 2017, Festivalul Internațional al Luminii din Berlin și Signal Festival din Praga, vor fi prezenți în festival cu instalații și proiecții din Austria, Slovacia, Finlanda și Germania.

Festivalul Internațional al Luminii — Spotlight 2017 este organizat cu sprijinul: Cercul Militar Național, Muzeul Național de Artă al României, Biblioteca Centrală Universitară, Palatul CEC, Muzeul Național de Istorie a României, Loteria Națională, Hotel Novotel, Grand Hotel du Boulevard.

Energie pozitivă de la ENEL.

21 aprilie 2017

Serviciul pentru Relația cu Mass-Media