Comunicat de presă - MDRAPFE

 •  Comunicate
102 afişări

Sevil Shhaideh, la Brăila: investiții, descentralizare și asigurarea resurselor financiare la nivel local

9c17230e-52fd-41d6-b147-f1cbddc51db5

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene s-a întâlnit vineri, 21 aprilie 2017, cu reprezentanții administrației publice locale din județul Brăila. Întâlnirea a fost urmată de o conferință de presă.

Temele abordate în cursul întâlnirilor cu autoritățile locale au vizat sursele de finanțare a proiectelor locale de dezvoltare, măsurile cuprinse în actualul program de guvernare și prioritățile Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) pentru acest an.

Discuțiile au inclus programele europene (în mare parte gestionate de MDRAPFE) care pot finanța proiectele de dezvoltare locală: Programul Operațional Regional, programele de cooperare teritorială, Programul Operațional Capacitate Administrativă, Programul Operațional Capital Uman, Programul Operațional Infrastructura Mare ș.a., ca și sursele de finanțare de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

'În județul Brăila, pentru a doua etapă a PNDL avem solicitări de peste 800 de milioane lei, din care estimăm că se vor primi 600 și ceva de milioane de lei, sumă foarte importantă pentru județul dvs. În total, pentru PNDL, primăriile și consiliile județene au depus peste 12.000 de cereri de finanțare, în valoare de peste 70 de miliarde de lei, mult peste bugetul alocat: 6,6 miliarde euro, credite de angajament și 22,2 milioane euro, credite bugetare. MDRAPFE a început etapa de evaluare a investițiilor propuse, din care vor fi selectate în jur de 9.500: între priorități, finanțarea investițiilor în localitățile care nu au fost eligibile pentru programele europene și corelarea surselor de finanțare disponibile, pentru evitarea dublei finanțări. Ne dorim să finanțăm în jur de 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli care au nevoie de autorizație de funcționare sau autorizație de incendiu și 5.000 de obiective în infrastructura de bază ? apă, canal, dispensar', a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

A doua etapă a PNDL are trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor și orașelor și infrastructura la nivel județean.

În perioada 2015-2019, județul Brăila are 71 de obiective de investiții incluse în PNDL, în valoare totală de peste 370 de milioane de lei (v. Lista obiectivelor de investiții finanțate în perioada 2015-2019 — stadiul la 29.03.2017).

Prioritare pentru MDRAPFE, pe lângă finanțarea celor 9.500 de obiective de investiții prin PNDL, sunt și construcția a 1500 de locuințe pentru tineri și a 30 de cămine studențești și reabilitarea Stadioanelor Steaua, Arcul de Triumf, Rapid și Dinamo.

Eforturile se concentrează, în același timp, pe obținerea acreditării autorităților de management ale programelor europene gestionate de MDRAPFE și lansarea apelurilor de proiecte planificate pentru acest an, achitarea fără întârziere a facturilor beneficiarilor și asigurarea finanțării pentru contribuția beneficiarilor — autorități publice locale la proiectele în curs.

Pe partea administrativă, accentul a fost pus pe necesitatea demarării procesului de descentralizare, prin transferul competențelor de la nivel central la nivel local, în domeniile: agricultură, cultură, turism, mediu, sănătate, educație-activități extrașcolare, tineret și sport. și pe definitivarea Codului administrativ, cu participarea structurilor asociative ale sectorului public local.

Întâlnirea face parte din seria de vizite în teritoriu ale viceprim-ministrului Sevil Shhaideh, ca răspuns la invitația autorităților publice locale, pentru intensificarea dialogului și a colaborării între administrația centrală și cea locală.

*** Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), coordonat de MDRAPFE, susține dezvoltarea regională prin finanțarea unor lucrări de infrastructură rutieră, tehnico-edilitară și social-educativă — realizarea / extinderea / reabilitarea / modernizarea /dotarea:

— sistemelor de alimentare cu apă și stațiilor de tratare a apei,

— sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate,

— unități de învățământ preuniversitar,

— unități sanitare,

— drumuri publice,

— obiective culturale

— sedii de instituții publice,

— platforme de gunoi,

— piețe publice,

— baze sportive și infrastructură turistică.

Criteriile de selectare a obiectivelor de investiții sunt cele aprobate prin HG nr. 624/2015.

Direcția Comunicare

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe