Comunicat de presă - ICR Veneția

 •  Comunicate
64 afişări

Pianistul Lucian Ban si violistul Mat Maneri prezinta 'Transylvanian Concert' în cadrul festivalului JAM - Jazz Area Metropolitană

4ef030ea-54ad-4a9f-b8fa-fcce97fb0559

Marți, 2 mai 2017, începând cu ora 21:00, în Aula Magna a Ateneo Veneto din Veneția (Campo San Fantin 1897), Institutul Român de Cultura și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Ateneo Veneto din Veneția, susține prezentarea proiectul muzical 'Transylvanian Concert', un concert de jazz ce va fi susținut de pianistul Lucian Ban și violistul Mat Maneri în cadrul ediției 2017 a festivalului JAM-Jazz Area Metropolitană.

Clasicul format al dialogului dintre pian si viola dobândește, în albumul propus de Lucian Ban și Mat Maneri, dimensiuni cu totul noi — de la jazz si blues la doina româneasca și muzica camerala, la compoziții și direcții în jazz-ul secolului XXI. Cei doi muzicieni au colaborat pentru prima oară în mult premiatul octet Enesco Re-Imagined, condus de pianistul Lucian Ban și contrabasistul american John Hebert, un proiect ce 're-imagina' muzica lui George Enescu din perspectiva jazz-ului contemporan. Prezentat în premieră mondială la Festivalul Internațional George Enescu 2009 cu un ansamblu ce cuprindea legende ale jazz-ului contemporan precum: Badal Roy (tabla), Gerald Cleaver (baterie), Tony Malaby (saxofon), Ralph Alessi (trompeta), Enesco Re-Imagined a fost editat de cunoscuta casă de discuri Sunny și de Records din New York și a câștigat nenumărate premii BEST OF 2013 din partea criticii și a presei de specialitate, bucurându-se în același timp de succes în întreaga lume.

Originalitatea și intensitatea muzicală, chimia extraordinară dintre cei doi muzicieni din duetul 'Transylvanian Concert', aduce consacrarea internațională pentru pianistul de origine română.

În cadrul concertului susținut la Veneția, cei doi muzicieni vor prezenta atât piese de pe albumul 'Transylvanian Concert', cât și piese în premieră, material ce urmează a fi înregistrat pe următorul album: Doine românești re-orchestrate; piese din muzica lui George Enescu (Prelude a l'Unison din Suita Orchestrală Nr. 1, Op 9 și Impresii din Copilărie, Op. 28) re-imaginate în limbajul jazz-ului contemporan și piese de jazz inspirate din muzica tradițională românească.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, iar rezervările se fac la info@jazzareametropolitana.com. Mai multe informatii despre JAM — Jazz Area Metropolitana găsiți pe www.jazzareametropolitana.com

***

LUCIAN BAN (pian) — unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horowitz și McCoy Tyner, Ban fiind considerat 'unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă' (Bruce Lee Gallanter). Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a inițiat și condus Octetul Enesco Re-Imagined dedicat reinterpretarii lucrarilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, câștigând o serie de premii BEST OF 2013 fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elisabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz d'Or din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia etc.

Considerat de cunoscutul ziar britanic The GUARDIAN drept 'un nume de urmărit / a name to watch' pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj-Napoca, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat opt albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene, iar în 2013 si-a facut debutul pentru celebra casa de discuri ECM Records (Keith Jarrett, Jan Garbarek etc.) cu 'Transylvanian Concert', album ce-i va aduce consacrarea internațională. În 2016 casa de discuri americană Sunny și de Records a lansat albumul 'Songs from Afar' al quartet-ului sau Elevation. Celebra revistă americană DONWBEAT i-a acordat calificativul maxim de 5*, iar All About Jazz îl numește 'un triumf al comunicării muzicale și emoționale', în timp ce NY Jazz Record vorbește de 'scrisoarea de dragoste pe care pianistul o trimite țării de origine'. Criticul Terrell Holmes de laAll About Jazz spunea în 2003 despre pianistul român: 'Pianistul Lucian Ban cântă cu o fluență și o sensibilitate care amintesc atât de un Vladimir Horowitz câtsi de un McCoy Tyner...'.

MAT MANERI (viola) — nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru 'Cel mai bun album de muzică alternativă', Mat Maneri este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz în lume astazi, un adevărat'copil nebun' al avangardei americane.Mat Maneri a câștigat o reputație internațională ca fiind unul dintre cei mai originali și convingători artiști ai generației sale, aclamat pentru individualitatea vocii sale, pentru un 'mariaj' între jazz și muzică microtonală și pentru colaborările cu legende ale muzicii sec. XX. În 1990 Mat a fondat prestigiosul Joe Maneri Quartet împreună cu tata sau; înregistrările pentru casele EC, Hatology, Leo Records sunt considerate unele dintre cele mai importante documente în muzica improvizată a sec. XX. Pianistii Paul Bley, Cecil Taylor, Matthew Schippsi Borah Bergman l-au solicitat pe Mat Maneri să colaboreze cu ei pentru diferite proiecte precum Montreal Jazz Festival, Library of Congressi în concerte în toată Europa. Fără să poată fi inclus într-o categorie anume, datorită versatilității sale muzicale, Mat Maneri a mai lucrat cu Joe Morris, John Medeski, Tim Berne, Cecil McBee, T. K. Ramakrishnan, Franz Kogelman, Roy Campbell, Spring Heel Jack, Draze Hoopssi apare pe CD-ulRemixexal lui Illy B. Eats. Celebra revista All About Jazz îl descrie în termeni fara echivoc: 'Mat Maneri a schimbat felul în care lumea jazz-ului ascultă vioară și violă'.

Organizatori: JAM — Jazz Area Metropolitană

Parteneri: Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Ateneo Veneto din Veneția

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe