Colegiul Medicilor din România constată că, pe lângă situaţia patologică şi epidemiologică încă incomplet diagnosticată din motive ştiinţifice obiective, apar tot mai frecvent, în mediile de informare şi pe reţelele virtuale, afirmaţii ale unor persoane , medici şi nemedici, în legătură cu presupuse etiologii ale sindromului hemolitic uremic, aflate în absolut vid ştiinţific.

Colegiul Medicilor din România se delimitează total şi cu fermitate de acest tip de abordare, totalmente neconstructiv şi care, în opinia noastră nu face decât rău, sădind o nejustificată îndoială şi neîncredere în eforturile celor care au datoria de a elucida cauzele, de a preveni răspândirea şi de a trata copiii bolnavi.

Orice afirmaţie în legătură cu un fenomen biologic, aşa cum este boala, în legătură cu factorii cauzali, cu prognosticul individual şi colectiv, cu posibilitatea răspândirii necontrolate a unei epidemii, din simpla dorinţă de afirmare a celui care spune aceste lucruri, nu face decât să creeze panică şi neîncredere în profesionişti şi instituţii.

Avem încredere deplină că cei care, prin natura profesiei şi a funcţiei lor sunt obligaţi să prevină, să diagnosticheze şi să trateze aceste fenomene patologice, cu impact mediatic uriaş, o vor face şi că atunci când vor finaliza acţiunea lor vom fi cu toţii înştiinţaţi şi vom constata dacă au existat neconformităţi, erori şi greşeli medicale, faţă de care vom lua măsurile cuvenite.

Dr. GHEORGHE BORCEAN
PREŞEDINTE