Comunicat de presă - ARCUB

 •  Comunicate
86 afişări

ARTA PE TREI PLANURI SUPRAPUSE PRACTICĂ | CURATORIAT | VIAȚĂ COTIDIANĂ,

972d9fe9-3a4d-4b31-90e0-49539506b022

CEA DE-A TREIA CONFERINȚĂ 'CE PUNEM ÎN RAMĂ?' DE LA ARCUB

Conferința susținută de Simona Vilău, Aurora Király, Raluca Paraschiv și Elena Vlădăreanu propune un dialog despre practici artistice, curatoriat, management cultural și integrarea lor în contextul social contemporan

Seria de conferințe 'Ce Punem în ramă?' continuă cu o nouă temă: ARTA PE TREI PLANURI SUPRAPUSE — PRACTICĂ | CURATORIAT | VIAȚĂ COTIDIANĂ. Evenimentul va avea loc joi, 27 aprilie, începând cu ora 18.00, în Sala Cafenea de la ARCUB Gabroveni (Str. Lipscani 84-90).

Inspirată de un articol al Marinei Cashdan, intitulat 'You can be a mother and still be a successful artist' și publicat în august 2016 pe website-ul Artsy.net, dezbaterea inițiată de Simona Vilău le are ca invitate și partenere de discuție pe Aurora Király, Raluca Paraschiv și Elena Vlădăreanu. Cele patru invitate sunt active pe scena artei contemporane din București, iar motivul acestei întalniri este de a pune în oglindă experiențele și perspectivele diferite asupra practicilor artistice, curatoriatului, management-ului cultural și vieții de zi cu zi, în toate accepțiunile sale — familie, timp liber, educație, implicare civică, mobilitate, evoluție personală.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/729647790548365/

Punctele de interes puse în discuție se referă la statutul și rolul artistului în societatea actuală, la diferențele existente între bărbați și femei în arta contemporană, la eforturile care se fac de către teoreticieni și activiști pentru a corecta niște hiatus-uri produse de organizarea pe verticală a unei societăți patriarhale, la corectitudine politică și cum o percepem astăzi în domeniile în care suntem direct implicate, precum și la discriminarea pozitivă și reversul tuturor situațiilor descrise mai sus.

Simona Vilău este artistă și curatoare de artă contemporană. A absolvit Universitatea Națională de Arte în 2006, la specializarea Pictură și are un doctorat în arte vizuale din 2012, cu tema Imaginea violenței în arta contemporană românească (după 1989). Lucrează ca free lancer și a colaborat, în rol de curatoare, cu diverse centre culturale, spații non-profit și galerii de artă contemporană în ultimii zece ani, precum Atelier 35, UNAgaleria, LC Foundation, Platforma MNAC, 418 Gallery, ARCUB, Rezidența Scena9 etc. Scrie la revista Arta din 2010. https://www.instagram.com/simona.vilau/

Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din diverse perspective, ca artistă, curatoare, manager cultural. Din 2007 predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Artă din București, iar 2001 este director al Asociației Galeria Nouă. Din 2012 dezvoltă proiecte educaționale în parteneriat cu MNAC ce iși propun sa înlesneasca accesul la artă și cultură și să contribuie la înțelegerea artei contemporane de către copii și adulți. http://aurorakiraly.weebly.com/

Raluca Paraschiv trăiește și lucrează la București. MA în Media and Creative Enterprises la University of Warwick, Marea Britanie (2004), Foto-Video la UNA București (2001). Lucrează ca artist (fotografie, instalație), teoretician (doctorat despre relația artei cu spațiul public, 2011), lector universitar și manager cultural. Din 2007 participă în calitate de artist și cercetător la RoArchive, proiect de cercetare al cărui principal obiectiv este constituirea unei arhive artistice de texte și imagini despre România contemporană. goo.gl/0fEo64

Elena Vlădăreanu a absolvit Facultatea de Litere a Universității București (Română-Franceză, 2004) și masteratul interdisciplinar Spectacol, Multimedia, Societate al Centrului de Excelență în Studiul Imaginii din București (2014) cu o cercetare despre performativitatea poeziei contemporane. A publicat volumele spațiu privat. a handbook (Cartea Românească, 2009, cu desene de Dan Perjovschi), Non Stress Test (Casa de Pariuri Literare, 2016) etc., precum și poezie în mai multe antologii, printre care The Vanishing Point That Whistles. An Anthology of Contemporary Romanian Poetry (2011, USA) și No Longer Poetry. New Romanian Poetry (2007, UK). http://www.elenavladareanu.ro/

Seria de conferințe #CePunemÎnRamă?

Trăim într-o lume cu o atât de rapidă și profundă transformare, încât am devenit, cu toții, cu sau fără voia noastră, mai mult sau mai puțin participativ, creativi, 'designeri' al unei lumi viitoare. Suntem toti, împreună, de la persoane individuale la organizații, firme, corporații, instituții, comunități sau autorități, useri și creatori de conținut, desenatori ai realității.

Într-o perioadă de democratizare a creativității, inclusiv în medii antreprenoriale, civile ori corporative, sub umbrela inovației, a start-up-ului sau a programelor de dezvoltare personală de tip dimineți creative, scrieri creative sau business și creativitate, nuanțele de fond ale conceptelor de creativitate și creație de artă ar putea fi confundate. Programul de conferințe lunare #CePunemÎnRamă? funcționează ca un mediu de analiză și schimb de idei al cărui scop este conștientizarea diferitelor fațete, pragmatice și estetice, ale comportamentelor creative contemporane. #CePunemÎnRamă? se adresează atât celor activi în instituțiile culturale, în industria creativă și în scena de artă, de la artiști independenți la colecționari, cât și tuturor celor care doresc să conștientizeze rolul creativității în societate.

Cu un caracter interdisciplinar, #CePunemÎnRamă? va aborda probleme de antropologie culturală, de discernământ estetic și de responsabilitate, prezentând exemple integrate din artă, design, arhitectură, cercetare, care pot conduce audiența la o privire lucidă în sensul creației.

Detalii pe www.arcub.ro

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Ziarul Metropolis, Revista Zeppelin, orasulm.eu, inoras.ro, metropotam.ro, sub25.ro, feeder.ro, modernism.ro, orasulvechi.ro, 4arte.ro

Misiunea Primăriei Municipiului București, prin ARCUB, este să celebreze moștenirea culturală a orașului și a bucureștenilor, să ocrotească și să promoveze identitățile creative ale metropolei contemporane și să poziționeze Bucureștiul pe harta culturală a Europei.

De 21 de ani, ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București transformă orașul prin intermediul culturii. Festivaluri de tradiție, precum B-FIT in the Street!, Bucharest Music Film Festival, Bucharest Jazz Festival, Spotlight, Sound & Vision umplu străzile orașului de culoare, muzică și creativitate.

ARCUB. Eveniment. Stradă. Tetaru. Expoziție. Concert. Festival.

Spațiul de întâlnire pentru arta și cultura Bucureștiului.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe