Fundaţia Europeană Titulescu, împreună cu Ambasada Federaţiei Ruse în România, au organizat, marţi, 11 aprilie 2017, la Casa Titulescu, din şos. Kiseleff, nr.47, simpozionul internaţional: 'Securitate Europeană şi Regională: contribuţia României şi a Rusiei la consolidarea unui climat de încredere în zona Mării Negre'.

La simpozion au fost prezente personalităţi din lumea academică, economică si diplomatică, reprezentanţi ai unor instituţii academice de prestigiu din România şi din Rusia.

Simpozionul a fost moderat de Preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu - Dl. Adrian NĂSTASE împreună cu Dl. Valery KUZMIN, Ambasadorul Federaţiei Ruse în România.

Au fost analizate, supuse atenţiei participanţilor şi dezbătute următoarele teme:

* Dl. Pavel A. Tsygankov, profesor la Universitatea de Stat din Moscova 'Mikhail Lomonosov' - "Securitatea Europeană în teoriile relaţiilor internaţionale";

* Dl. Mihail Ionescu, Directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară - "Relaţia România - Rusia: percepţiile şi atitudinile României in trecut. Evoluţia după Războiul Rece";

* Dl. Ioan Scurtu, Preşedinte al Societăţii Oamenilor de ştiinţă din România - "Statutul strâmtorilor Mării Negre conform Convenţiei de la Montreux (1936)";

* Dl. Sergey Zabelin, Cercetător ştiinţific principal în cadrul Academiei Oamenilor de ştiinţă din Rusia - "Evaluarea situaţiei actuale din regiunea Mării Negre";

* Dl. Constantin Corneanu, membru fondator şi Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice 'Gheorghe I. Brătianu' - "Interesele strategice ale României şi Federaţiei Ruse în regiunea Mării Negre";

* Un cuvânt de salutare din partea doamnei Veronika Krasheninnikova, Director General al Institutului pentru Studii şi Iniţiative Internaţionale citit de dl. Andrey Kashtanov, ataşat al Ambasadei Federaţiei Ruse în România;

* Dl. Nicolae Dolghin, Expert la Asociaţia de Studii Geopolitice şi Geostrategice - "Viitorul relaţiilor dintre România şi Rusia conform documentelor oficiale de planificare strategică";

* Dl. Oleg Barabanov, Director Adjunct pentru cercetare ştiinţifică al Institutului de Studii Europene din cadrul Institutului de Relaţii Internaţionale de Stat din Moscova de pe lângă MAE al Rusiei - "Securitatea europeană în noua strategie de politică externă a Rusiei";

* Dl. Titus Corlăţean, Senator - Poziţii convergente şi divergente - "Diferite modalităţi de gestionare a relaţiilor bilaterale dintre România şi Rusia în viitor";

* Dl. Alexander Sergunin, Profesor la Universitatea de Stat din Saint Petersburg - "Sinergia Mării Negre şi Parteneriatul Estic ai UE: platforme de cooperare sau linii noi de diviziune? (Perspectivă rusă)";

* Dl. Vasile Rotaru, Manager de proiect în cadrul Facultăţii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti - "Perspectiva românească a Parteneriatului Estic";

* Dl. Florin Luca, Secretar General al Fundaţiei Europene Titulescu - "România - o posibilă punte de parteneriate economice între Rusia şi Lumea Occidentală".

La sfârşitul simpozionului, Dl. Adrian NĂSTASE, Preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu şi Dl. Valery KUZMIN, Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, şi-au arătat satisfacţia pentru conţinutul şi modul de desfăşurare a dezbaterilor. A fost o buna ocazie pentru înţelegerea criteriilor de analiză şi a punctelor de vedere referitoare la istoria recentă şi la situaţia actuală a relaţiilor dintre România şi Rusia. Pe de altă parte, s-a considerat deosebit de importantă ameliorarea cooperării bilaterale în viitor, plecându-se de la principiul că numai o abordare pozitivă a viitorului va putea da naştere unor soluţii viabile şi pentru problemele trecutului.

Cu respect,
Alexandra Harabagiu