Comunicat de presă - Coaliția anti-discriminare

 •  Comunicate
1204 afişări

Către: Președintele României, Administrația Prezidențială, Camera Deputaților și Senatul României

ad62721a-ea4b-4b3c-8051-181cb80b5905

În atenția Domnului Klaus Iohannis, Președintele României

Doamnei Elena-Simina Tănăsescu, Consilier Prezidențial, Departamentul Reformă Instituțională și Constituțională

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului

Domnului Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților

Apel: Președintele și Parlamentul trebuie să consulte Comisia de la Veneția

înainte de redefinirea familiei în Constituție

Organizațiile semnatare solicită Președintelui și Parlamentului României să inițieze consultarea Comisiei de la Veneția pentru Democrație prin Lege privind propunerea legislativă PL-x 127/2017, pentru restrângerea definiției familiei în Constituție. Actualul impas procedural în ceea ce privește demersurile de redefinire a familiei în Constituție, riscul de restrângere a dreptului la viață privată și de familie, dar și de încurajare a unor comportamente discriminatorii fac necesară solicitarea ajutorului din partea Comisiei de la Veneția ca instituție cu expertiză, garant în respectarea statului de drept și a drepturilor omului.

În data de 28 martie 2017, această propunere legislativă a fost retrasă de pe agenda plenului Camerei Deputaților, prin votul majorității celor prezenți, la propunerea deputatului PSD Marcel Ciolacu. Domnul deputat a invocat vicii procedurale și conflictul de competențe între camerele Parlamentului, în cadrul procesului de revizuire a Constituției și a solicitat ca Birourile Permanente Reunite să dezbată acest conflict de competențe.

Considerăm acest moment de întrerupere a parcursului legislativ după o traiectorie tumultuoasă ca fiind unul oportun pentru clarificarea legalității procedurale a inițiativei pe plan național, dar mai ales pentru consultarea Comisiei de la Veneția, pentru obținerea unui punct de vedere asupra definiției propuse să fie date familiei în raport cu standardele europene de drepturile omului.

Solicităm, pe această cale, Președintelui României și Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului să solicite o opinie din partea Comisiei de la Veneția pentru Democrație prin Lege atât în privința procedurii inițiativei cetățenești și a organizării referendumului constituțional pornit în baza inițiativei, cât și în ceea ce privește substanța propunerii de modificare a articolului 48 din Constituție. Comisia de la Veneția, ca for european ce veghează la respectarea valorilor fundamentale, constituționale, democratice și europene, a oferit consiliere, susținere și expertiză atât în cadrul fiecărui proces de revizuire a Constituției României, cât și în cadrul modificării legislației electorale sau referendare.

Concret, orice modificare a Constituției, cât și legislația punctuală pentru organizarea referendumul constituțional, trebuie să respecte recomandările făcute de Comisia de la Veneția în Opinia sa referitoare la România din 2014 (1) și în ghidul de standarde pentru modificarea constituțiilor elaborat în 2010 de această instituție. (2)

Considerăm că este important pentru toate părțile implicate în această dezbatere, de la nivelul societății, sau din mediul politic, să existe un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția care să clarifice dacă propunerea actuală de redefinire a familiei contravine dreptului tuturor cetățenilor de a avea o familie protejată de Constituția României, conform prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului, în condițiile în care ne referim la acele familii care nu sunt bazate pe căsătorie — familiile formate în baza uniunii consensuale, familiile monoparentale sau familiile extinse, așa cum susținem noi, sau nu.

Semnatari:

Coaliția anti-discriminare

ActiveWatch

Agenția Împreună

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)

ARAS — Asociația Română Anti-SIDA

Asociația ANAIS

Asociația E-Civis

Asociația E-Romnja

Asociația Maatka Phi

Asociația pentru Libertate si Egalitate de Gen—A.L.E.G.

Asociația RHRN — Romanian Harm Reduction Network

Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință

Asociația Umanistă Română

Asociația ACCEPT

Asociația Carusel

Asociația Mame pentru Mame

Asociația MetruCub — resurse pentru cultură

Asociația MozaiQ LGBT

Asociația Necuvinte

Asociația Viitorul Tinerilor

ASUR — Asociația Secular-Umanistă din România

ATELIERE FĂRĂ FRONTIERE

Be An Angel Romania, Cluj-Napoca

Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO)

Centrul de Studii Internaționale

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități — CEDCD

Centrul FILIA

Centrul pentru Inovare Publică

Centrul pentru Studiul Democrației

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Consiliul Tineretului din România (CTR)

ECPI — Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice

FRONT

Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Fundația PARADA

Fundația Rațiu pentru Democrație

Funky Citizens

Grow Up Romania

Institutul pentru Politici Publice

Les Sisterhood Cluj

MCA România — Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România.

RiseOUT

Romanian Women's Lobby

Societatea Academică din România

Societatea de analize feministe AnA

Societatea de Educație Contraceptiva si Sexuala (SECS)

Societatea Independentă Română a Drepturilor Omului — SIRDO

Tineri pentru Tineri

*

(1) Venice Commission, CDL-AD(2014)010

Opinion on the Draft Law on the Review of the Constitution of Romania, adopted by the Venice Commission at its 98th Plenary Session, (Venice, 21-22 March 2014) paragrafele 24-31.

(2) Venice Commission, CDL-PI(2015)023 Compilation of Venice Commission concerning constitutional Provisions for amending Constitutions

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe