Comunicat de presă - Deputatul Cătălin Ioan Nechifor (PSD)

 •  Comunicate
51 afişări

Trei luni în plus pentru ca școlile să obțină autorizația de securitate la incendiu

65a53629-1197-4bf0-9721-6872c046e57e

Comisia pentru administație publică și amenajarea teritoriului a adoptat, în ședința de 28 martie, două amendamente la proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.17/2016 pentru prorogarea termenului prevăzut la art.30 alin.(41) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor (PLx 431/2016).

În primul rând, comisia și-a asumat în unanimitate ca termenul prevăzut la art.30 alin.(41) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor (PLx 431/2016), la care era obligatorie deținerea autorizației de securitate la incendiu să fie prorogat până la data de 30 septembrie a.c., ținând cont de faptul că, la acest moment, există încă un număr ridicat de entități private și publice (în special școli) care nu au posibilitatea să definitiveze proiectele tehnice și să execute lucrările specifice până la data de 30 iunie, prevăzută inițial. Argumentele luate în calcul au fost de ordin practic, în acest moment sunt peste 6000 de școli la nivel național care nu dețin autorizarea specifică, iar dintre acestea, aproape 1000 nu au nicio șansă să se încadreze în termenul de 30 iunie.

Pe de altă parte, s-a acceptat necesitatea de a proroga termenul cu încă trei luni pentru a da posibilitatea executării efective a lucrărilor necesare în perioada vacanței școlare de vară. Nu în ultimul rând, s-a ținut cont de faptul că multe unități administrative teritoriale au depus până pe data de 17 martie 2017 proiecte la MDRAPFE, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală — etapa a doua, proiecte care conțin inclusiv conformarea la prevederile Legii nr. 307/2006, într-o astfel de situație fiind necesar a cunoaște care dintre proiecte vor fi contractate și care nu, spre a fi posibilă corelarea cu proiecte care pot fi finanțate din bugetele proprii ale localităților.

În ceea ce privește cel de al doilea amendament, s-a dorit luarea în considerare a diverselor situații obiective pe care le-au întâlnit reprezentanții legali ai entităților private și publice, pentru că amenda în condițiile nerespectării prevederilor Legii nr. 307/2006 le este adresată direct, iar cuantumul este cuprins între 30,000 și 100,000 lei. În mod just, s-a reținut faptul că ar putea exista situații ca documentația specifică, chiar în condițiile în care ar fi depusă în timp util, să nu conducă și la obținerea autorizației, având în vedere faptul că la nivel național sunt puțini experți autorizați, iar volumul de muncă este unul considerabil.

Prin urmare, comisia a decis, de asemenea în unanimitate, ca în situația în care se demonstrează că documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu a fost depusă până la data de 30 septembrie 2017, nu vor fi aplicate amenzi decât după data de 31 decembrie 2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006.

Considerăm acest demers ca fiind un semnal de alarmă pentru ca toți cei aflați în situația de a nu deține autorizația de securitate la incendiu să își ia toate măsurile necesare pentru a se putea încadra în noile termene prevăzute și pentru a putea asigura toate condițiile necesare unei bune desfășurări a activității, evitându-se cât mai multe din riscurile potențiale.

Cătălin Ioan Nechifor

Deputat PSD de Suceava

București, 31 martie 2017

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres