PROTECŢIA MEDIULUI ŞI IMPRIMAREA 3D

Proiectul Rec-o-Plast
Câmpulung, 27-31 martie 2017

În perioada 27 - 31 martie 2017, Asociaţia Cultura Verde (www.culturaverde.ro) derulează în Câmpulung, judeţul Argeş, a zecea serie de instruire din cadrul proiectului 'Creşterea implicării în protecţia mediului prin implementarea unei staţii experimentale pentru reciclarea materialelor plastice în vederea producerii de filament pentru imprimarea 3D / Rec-o-Plast', proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Astfel, în acest interval va avea loc sesiunea de instruire a unui număr de 30 de elevi de la Colegiul Tehnic Câmpulung. Pe 27 martie, echipa de proiect se va întâlni cu oamenii de afaceri din oraşul Câmpulung. În cadrul acestor evenimente, va fi prezentată staţia experimentală realizată în cadrul Rec-o-Plast şi vor avea loc demonstraţii practice de reciclare a materialului plastic în filament pentru imprimarea 3D.

Mai multe informaţii despre proiect pe pagina web www.culturaverde.ro

Contact:
Corina Aldea, manager proiect Rec-o-Plast

Despre proiectul Rec-o-Plast
Proiectul Rec-o-Plast propune o abordare integrată, axată pe trei componente: civică, educaţională şi tehnologică a managementului deşeurilor plastice (în special a PET-urilor) şi reciclarea acestora în filament pentru imprimarea 3D. Obiectivul general al proiectului este creşterea gradului de implicare în protecţia mediului prin implementarea unei staţii experimentale pentru reciclarea materialelor plastice în vederea producerii de filament pentru imprimarea 3D.

Proiectul 'Creşterea implicării în protecţia mediului prin implementarea unei staţii experimentale pentru reciclarea materialelor plastice în vederea producerii de filament pentru imprimarea 3D / Rec-o-Plast' contribuie activ la îndeplinirea obiectivelor Strategiei Naţionale de Gestionare a Deşeurilor 2014-2020 şi a Strategiei Naţionale privind Ocuparea Forţei de Muncă 2014-2020, transpuneri naţionale ale obiectivelor Strategiei Europa 2020, şi este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeana extinsă.

Proiectul este implementat de Asociaţia Cultura Verde, într-o perioadă de 14 luni, cu un buget total de 73.255 CHF (din care 65.929,50 CHF este valoarea grantului şi 7.325,50 CHF contribuţie proprie). Despre Asociaţia Cultura Verde Asociaţia Cultura Verde, înfiinţată în anul 2012, îşi concentrează eforturile şi resursele pentru creşterea responsabilităţii sociale în rândul tinerilor prin stimularea participării active în comunitate.

Prin proiectele din domeniul dezvoltării culturale şi de mediu, Asociaţia Cultura Verde contribuie la sporirea calităţii vieţii beneficiarilor, folosind o abordare interdisciplinară, pe termen lung şi axată pe dezvoltarea multidimensională prin educaţie, protecţia mediului, cultură, artă, sport, recreere. Mai multe detalii la www.culturaverde.ro. Despre Programul de Cooperare Elveţiano-Român

Programul de Cooperare Elveţiano-Român face parte din ajutorul nerambursabil oferit de Consiliul Federal Elveţian către 13 state membre ale UE care au aderat în perioada 2004 - 2013. Programul de Cooperare Elveţiano-Român îşi propune să:

* contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale dintre România şi alte ţări mai avansate din Uni-unea Europeană extinsă şi

* contribuie, în interiorul României, la reducerea disparităţilor economice şi sociale dintre centrele urbane dinamice şi regiunile periferice structural mai slabe.

Proiectul Rec-o-Plast beneficiază de un grant obţinut în cadrul celei de a doua runde a Cererii de propuneri de pro-iecte din cadrul Schemei de grant pentru ONG-uri -Componenta Mediu, Fondul Tematic pentru Participarea Societăţii Civile.

Scopul Fondului Tematic pentru Participarea Societăţii Civile este de a promova contribuţia organizaţiilor societăţii civile ca actori importanţi pentru dezvoltare şi participare.
Obiectivele generale ale Schemei de grant pentru ONG-uri sunt:

* consolidarea ONG-urilor româneşti şi susţinerea participării lor active în procesul formulării de politici, atât în calitate de voce a societăţii civile, cât şi ca furnizor de servicii; şi

* promovarea activităţilor organizaţiilor societăţii civile care abordează cu precădere aspecte legate de mediu şi furnizarea de servicii sociale, contribuind totodată la întărirea capacităţii lor organizaţionale.

Obiectivele specifice ale Schemei de grant pentru ONG-uri - Componenta Mediu sunt:

* promovarea iniţiativelor noi şi/sau inovatoare care contribuie la protecţia şi îmbunătăţirea mediului;

* creşterea rolului societăţii civile pentru dezvoltarea durabilă şi a îmbunăţăţirii mediului, dar şi în procesul de realizare de politici publice în aceste domenii;

* creşterea rolului societăţii civile în procesul de realizare de politici publice de mediu;

* sporirea credibilităţii şi vizibilităţii sectorului societăţii civile în vederea creşterii încrederii publice faţă de iniţi-ativele civice;

* întărirea capacităţii instituţionale şi operaţionale a organizaţiilor neguvernamentale.