Comunicat de presă - MAE

 •  Comunicate
115 afişări

MAE salută aniversarea Zilei Internaționale a Francofoniei

7149ba40-4878-4a08-a390-9cc5a13d6c3a

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 20 martie, a Zilei Internaționale a Francofoniei. Cu această ocazie, România marchează, alături de ceilalți 83 de membri și observatori ai OIF, crearea Francofoniei instituționale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

În context, secretarul de stat Bogdan Mănoiu a participat astăzi, 20 martie 2017, la manifestările de diplomație publică, organizate de Ministerul Afacerilor Externe, la București, în colaborare cu Primăria Municipiului București și Ministerul Culturii și Identității Naționale, pentru a celebra Ziua Internațională a Francofoniei.

Ceremonia de dezvelire a bustului lui Leopold Sedar Senghor, părinte co-fondator al Francofoniei instituționale, ilustră personalitate politică și culturală a Senegalului, a avut loc în Piața Francofoniei, în prezența ministrului senegalez al culturii și comunicațiilor, Mbagnick Ndiaye, și a reprezentantului Secretarului General al Francofoniei, Hary Andriamboavonjy.

Secretarul de stat Bogdan Mănoiu a mulțumit autorităților senegaleze pentru generoasa donație a bustului Senghor care completează monumentul edilitar Piața Francofoniei, inaugurat în 2013, și evidențiază, în același timp, bunele relații de prietenie și cooperare existente între țările și popoarele noastre. A menționat, de asemenea, semnificația complexului edilitar Piața Francofoniei, unicul de acest fel din Europa, care pune în lumină 'vocația francofoniei de contribui la apropierea și înțelegerea dintre popoarele francofone, în spiritul valorilor pe care se fundamentează: diversitate culturală, solidaritate și multilingvism'.

În cadrul Serii Francofoniei, organizate la Teatrul Național I.L. Caragiale, Bogdan Mănoiu a subliniat angajamentul susținut al României în realizarea obiectivelor și proiectelor Francofoniei instituționale, în plan național și regional. Demnitarul MAE a menționat, totodată, necesitatea de a încuraja tinerii să folosească tot mai mult limba franceză, ca important vector de comunicare și pentru facilitarea accesului la piața muncii.

Demnitarul MAE A evocat printre prioritățile acțiunii francofone din România: preocuparea pentru dezvoltarea învățământului în limba franceză la toate nivelurile, continuarea Programului de burse doctorale Eugen Ionescu, în interesul cooperării francofone inter-universitare, întărirea dimensiunii politice a francofoniei, îndeosebi în domeniul păcii și securității, și amplificarea francofoniei economice, prin punerea în aplicare a Strategiei economice a OIF și amplificarea cooperării dintre agenții economici din spațiul francofon.

Cu această ocazie au fost, de asemenea, prezentate mesajele Președintelui României, Klaus Werner Johannis, și al Secretarului General al Francofoniei, Michaëlle Jean.

Seara Francofoniei a inclus ceremonia de decernare a Premiul Francofoniei, din partea Grupului Ambasadelor, delegațiilor și instituțiilor francofone din România (GADIF), actorului Ion Caramitru, coregrafului Gigi Căciuleanu și secției de limba franceză din cadrul postului Radio România Internațional, pentru contribuții deosebite la promovarea limbii franceze și a valorilor francofoniei în România. Programul a cuprins, de asemenea, un moment muzical susținut de Cantata — Orchestra română de tineret.

La evenimente au participat reprezentanți ai corpului diplomatic, oficialități, reprezentanți ai administrației publice, ai societății civile implicați în proiecte francofone, personalități politice și culturale, jurnaliști, membri ai cercurilor universitare și academice cu preocupări în sfera Francofoniei.

Fotografii de la eveniment sunt disponibile la adresa: http://www.mae.ro/node/41047

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe