COD GALBEN: 21-01-2018 ora 11 Intre 22 ianuarie, ora 05 - 22 ianuarie, ora 22 se va semnala intensificări susținute ale vântului, ninsori viscolite COD GALBEN: 22-01-2018 Intre 06:15 si 09:00 se va semnala ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Gorj, Județul Mehedinți;

Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali, prin Comisia de Cercetare în Asistenţă Socială, a lansat prima cercetare reprezentativă la nivel naţional în rândul asistenţilor sociali din România, publicată la editura Tritonic, sub titlul Renaşterea unei profesii sau despre cum este să fii asistent social în România. Autorii acestei cercetări sunt asistenţii sociali principali Florin Lazăr, Csaba Laszlo Degi şi Mihai Bogdan Iovu.

Primul raport despre situaţia asistenţilor sociali din România a scos la iveală o mulţime de informaţii cu privire la contribuţia, angajamentul şi punctele forte ale profesioniştilor din domeniul asistenţei sociale din ţară. Totodată, acest studiu subliniază şi o serie de dificultăţi inerente profesiei. Serviciile sociale se află într-un moment de cumpănă în România: pentru a răspunde în mod adecvat la nevoile clienţilor, sunt necesari profesionişti de primă linie; asigurarea forţei de muncă pentru a răspunde la cerinţele societăţii româneşti a devenit aşadar o prioritate.

Din concluziile studiului enumerăm:
1. 1 din 5 dintre angajatori recrutează persoane care nu au licenţă în asistenţă socială pentru ocuparea posturilor vacante din asistenţă socială

2. 77,5% (SAU 8 DIN 10) dintre asistenţii sociali contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii clienţilor cu care lucrează

3. 8 din 10 asistenţi sociali consideră salariul redus şi foarte redus

4. majoritatea asistenţilor sociali au raportat că venitul lor net lunar de la toate locurile de muncă din asistenţă socială este sub 1500 de lei şi doi din zece asistenţi sociali afirmă că venitul lor lunar este sub 1000 de lei

5. 48,2% dintre asistenţii sociali au urmat un program de master în domeniul asistenţei sociale, iar 5% au doctorat

6. 83,6% au participat la programe de formare continuă în ultimii 2 ani

7. 3 din 4 asistenţi sociali îşi propun continuarea unei calificări suplimentare în domeniu şi 7 din 10 păstrarea locului de muncă

8. în ultimii 2 ani, principalele aspecte ale muncii de asistent social care au cunoscut o creştere sunt numărul de cazuri şi severitatea acestora, precum şi lista de aşteptare pentru servicii şi, concomitent, nevoia de a întocmi documente

9. 2 din 3 asistenţi sociali consideră că în ultimii 2 ani numărul de cazuri a crescut, în timp ce 4 din 10 susţin că finanţările cu scăzut

10. managementul de caz, vizita la domiciliu şi informarea şi referirea sunt activităţile la care respondenţii a fost cel mai probabil să raporteze că petrec cel mai mult timp

11. 8 din 10 asistenţi sociali activi în domeniu declară că au fost nevoiţi să recurgă la împrumuturi pentru acoperirea nevoilor personale

12. 3 din 4 asistenţi sociali au indicat faptul că nu caută supervizare în mod regulat

13. În ciuda dificultăţilor de la locul de muncă 6 din 10 asistenţi sociali au afirmat că pentru ei nu este deloc o povară să lucreze cu oameni toată ziua

Cercetarea face parte dintr-o strategie mai largă a CNASR, prin Comisia de cercetare, de a cunoaşte mai bine comunitatea asistenţilor sociali din România, nevoile, problemele/provocările cu care se confruntă, dar şi de a culege date ştiinţifice care să servească dezvoltării profesiei de asistent social în România, înţelegerii ariilor ce necesită o atenţie sporită şi în eforturile de advocacy ale CNASR pe lângă factorii de decizie şi la nivelul opiniei publice pentru îmbunătăţirea statutului asistenţilor sociali.

Notă metodologică: Cercetarea s-a realizat în perioada octombrie - noiembrie 2015 pe un eşantion reprezentativ de 1057 asistenţi sociali membri ai CNASR, având o marjă de eroare de ą2.7%. Eşantionarea este stratificată pe judeţe.

Pentru informatii suplimentare, persoana de contact este Aida Boldeanu cnasr@cnasr.ro.
www.cnasr.ro

Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali reprezintă interesele profesiei de asistent social şi acţionează prin toate mijloacele conferite de lege pentru dezvoltarea acesteia şi pentru ridicarea prestigiului ei in cadrul vieţii sociale.