Comunicat de presă - Centrul Național de Artă 'Tinerimea Română'

•  Comunicate
115 afişări

Orchestra Română de Tineret o apariție spectaculoasă la Timișoara, Linz și Salzburg

02c698c5-28d1-4a4e-9f8c-d22a5b132e85

Orchestra Română de Tineret într-o componență inedită de 70 de violoniști, violiști, violonceliști și contrabasiști va susține trei concerte la Timișoara, Linz și Salzburg, pe 24, 26 și 27 martie, avându-i ca soliști pe super-percuționiștii cvartetului Wave condus de Bogdan Băcanu.

Această formulă de succes a înregistrat anul trecut pentru casa germană de discuri Genuine un spectaculos program dedicat marimbafonului, cvartetul Wave interpetând pe instrumente unicat produse special de către firma Adams din care se distinge marimbafonul 'marca Bogdan Băcanu'.

Concertul de la Timișoara va avea loc pe 24 martie la ora 19.00 la Sala Capitol din Timișoara și va fi urmat de două concerte în Austria organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena și al Ambasadei României în Republica Austria. Primul eveniment are loc pe 26 martie, de la ora 11.00 la Bruckner Haus din Linz, iar cel de al doilea pe 27 martie, de la ora 19.30 la Alte Residenz din Salzburg. Concertul de la Salzburg marchează aniversarea a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Programul turneului are ca piese centrale Emmanuel Séjourné — Gotan 'concert pentru Wave' și Bizet/Shchedrin — Suita Carmen, iar în deschidere se va cânta la Linz Constantin Silvestri — Trei piese pentru orchestră de coarde și la Salzburg J.S. Bach — Concertul BWV 1062, în aranjament pentru 4 marimbe și orchestră de coarde, ambele piese urmând a fi incluse în prima parte a concertului de la Timișoara.

Cu sprijinul: Centrului Național de Artă 'Tinerimea Română', Institutului Cultural Român

Parteneri: Fundația 'Prietenii Muzicii — Serafim Antropov', Lanto Communication

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, România TV, Observator Cultural, Liternet, Q Magazine

Pentru informații detaliate legate de activitatea Centrului Național de Artă 'Tinerimea Română' și de Orchestra Română de Tineret puteți accesa www.tinerimearomana.ro.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația 'Prietenii Muzicii — Serafim Antropov'. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

În prezent, proiectul 'Orchestra Română de Tineret — spirit enescian și tradiție europeană' implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Kristjan Järvi, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

Rezultatul — o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Interna?ional 'George Enescu' și pe scene intena?ionale precum: l'Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul Mahler de la Toblach — Italia, 'March Music Day' de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Ravello, Konzerthaus Berlin ?i Filarmonica din Berlin.

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret — EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului EXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziția și dirijatul la Brașov și București, urmând apoi cursurile de măiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin și ale lui Sergiu Celibidache la München. În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal și-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. Ca Dirijor Principal și Director General al Filarmonicii 'George Enescu' (1991-2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituție-etalon pentru România. Au avut loc peste 30 de turnee atât în Europa, cât și în Asia. S-a realizat o discografie relevantă pe CD și DVD, printre care integralele Enescu și Brahms. Au avut loc o mare serie de concerte-eveniment de răsunet național și internațional și o constantă participare la toate edițiile Festivalului 'George Enescu'. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de țări și 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaționale de prestigiu în compania celor mai reputați soliști ai contemporaneității. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra, Haifa (1999-2002) și la Orchestra Națională Bască, San Sebastian (2001-2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000-2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003-2008) — primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006-2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006-prezent). Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiții absolute. În special ale compozitorilor români, dar și străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, promovându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a realizat opera Oedipe în primă audiție britanică (Festivalul de la Edinburgh 2002) și italiană (Teatro Lirico di Cagliari 2005). Din 2008 este Președintele Societății 'George Enescu' din Londra. Tot din anul 2008 Cristian Mandeal a devenit directorul artistic al Orchestrei Române de Tineret pe care a format-o și susținut-o pe drumul afirmării artistice naționale și internaționale pe care această orchestră o cunoaște astăzi.

Cvartetul Wave a fost fondat în anul 2008 de Bogdan Băcanu, profesor de marimbă la Universitatea 'Anton Bruckner' din Linz, împreună cu percuționiștii Christoph Sietzen, Emiko Uchiyama și Vladimir Petrov. Prima apariție a ansamblului a fost la Konzerthaus Berlin, unde a interpretat Concertul în Do major, BWV 1061a (în aranjament pentru 4 marimbe) de J. S. Bach. Cvartetul Wave a susținut concerte și master classes în numeroase țări din Europa și Asia. Compozitorul Emmanuel Séjourné (n. 1961, Limonges, Franța), care este și interpret la marimbă, a dedicat cvartetului cea mai recentă lucrare a sa

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează