Comunicat de presă - Administrația Prezidențială

•  Comunicate
113 afişări

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei

46c90ccd-f3aa-4383-8818-d2c2e7ef7a59

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis luni, 20 martie a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei. Mesajul a fost prezentat de către domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Departamentul Cultură, Culte și Centenar, în cadrul evenimentului 'Seara Francofoniei', organizat la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

'Ziua Internațională a Francofoniei, pe care o celebrăm în fiecare an la 20 martie, este un foarte bun prilej de a reafirma angajamentul nostru pentru Francofonie, un proiect de suflet al României în relațiile internaționale. Francofonia este legată, așa cum motto-ul din acest an, 'J'aime, je partage', sugerează într-un mod foarte pregnant, de valorile pe care le împărtășim, de ceea ce ne leagă. Limba și cultura franceză sunt un liant puternic, ce ne unește în întreaga diversitate a expresiilor culturale ale acestei mari comunități.

România este profund dedicată Francofoniei, fapt confirmat de multitudinea de proiecte dedicate mișcării francofone în care țara noastră s-a implicat în mod activ. Astfel, Programul de burse doctorale și post-doctorale 'Eugen Ionescu', lansat cu ocazia Sommet-ului Francofoniei din anul 2006, se constituie într-un important promotor al cercetării științifice în limba franceză la nivel internațional, impulsionând schimburile academice. Dinamica schimburilor la nivel universitar este susținută și de activitatea Biroului Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est din București, și de apartenența țării noastre la Consiliul de Administrație al acestei organizații.

În calitate de 'stat-far', România își asumă rolul de promotor al Francofoniei în spațiul central și est-european, conștientă de importanța apartenenței la această comunitate atât din punct de vedere politic, cât și economic, cultural și academic. Acest angajament reprezintă un pilon consistent al acțiunii de politică externă a României.

Francofonia are o veche tradiție în România, ce își are originile în interacțiunea intelectuală româno-franceză din secolul al XIX-lea, fiind continuată și întărită astăzi de valorile Organizației Internaționale a Francofoniei — toleranță, dialog, solidaritate.

România va continua demersurile sale în sprijinul Francofoniei și în viitor, punând accent pe capacitatea acesteia de a răspunde provocărilor multiple ale lumii de astăzi. Cu acest gând, am decis să acord Înaltul Patronaj celei de a treia ediții a Forumului Mondial al Femeilor Francofone, ce se va desfășura la București în luna noiembrie a acestui an.

Forumul va consemna angajamentul nostru pentru egalitatea de gen și pentru combaterea discriminării.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei 2017, vă doresc tuturor o sărbătoare frumoasă, pusă sub semnul consensului acțiunii comune pentru o lume mai dreaptă, solidară și stabilă'.

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează